Hoppa till huvudinnehåll

Appen som gör livet enklare för Linköpingsborna

10 juni 2024 | Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I juli lanseras en ny app som kan underlätta livet betydligt för människor med kognitiva nedsättningar som nedsatt syn, minnesproblematik eller språksvårigheter.
Joakim Jederström lutar sig mot en stolpe framför grönområde och en skymtande byggnad.

Joakim Jederström, utvecklingsledare Socialförvaltningen, är sammanhållande för Linköpings kommun i innovationsprojektet bakom appen. Flera kommuner ingår i projektet. Foto: Peter Ström

– Appen kan göra livet enklare för människor som behöver hjälp med att exempelvis söka jobb eller stöd. Här kan det digitala göra stor skillnad. Vi har även tagit hjälp av AI vid utvecklingen, säger Joakim Jederström, utvecklingsledare på Socialförvaltningen. Joakim är sammanhållande för Linköpings kommun i innovationsprojektet som genomförs tillsammans med flera kommuner. 

Initiativet är ett exempel på hur kommunen hela tiden strävar efter att förbättra tillvaron för medborgarna på kreativa och nytänkande sätt. Något som Linköping prisades för i utnämnandet till Europas mest innovativa stad förra året.  

Kommer fungera på många olika språk

Appen är just nu under utveckling och Linköping går i täten när det gäller innehåll som framför allt rör integration och arbetsmarknad samt socialtjänst. Vid lanseringen kommer innehållet att finnas tillgängligt på många olika språk (och fler kommer att läggas till under resans gång) och bestå av en rad tjänster som förenklar livet på olika sätt. Bland annat guider som gör att personer med svårigheter i vardagen kan bli mer självständiga och enklare kunna delta i det digitala samhällslivet, vilket är viktigt inte minst ur ett demokratiskt perspektiv. Appen kommer att utvecklas kontinuerligt för att möta ännu fler medborgares behov. 

– Att exempelvis skaffa bank-ID kan vara ganska krångligt. Här får användaren pedagogisk hjälp steg för steg. Appen anpassar sig efter användarens förmåga. Man fyller i om man till exempel lider av dyslexi, minnesproblematik eller behöver kognitivt stöd i vardagen, fortsätter Joakim med tillägget att det i vissa fall ändå kan komma att behövas lite kompletterande hjälp från en vän eller personal för att komma igång.

För personer med nedsatt syn ställer appen om sig utifrån vilken synnedsättning man har. Nyhetsinnehållet hämtas från linkoping.se omformulerat till ett lättläst format och det går även att koppla sin kalender, lägga in påminnelser samt beskriva sina intressen för att få ett relevant flöde.

AI och fokusgrupper

När funktionerna tagits fram har man använt AI och innehållet har stämts av i fokusgrupper för att hitta de viktigaste behoven och testa sig fram. Utöver ett antal andra kommuner ingår även flera banker samt arbete med att få med viktiga myndigheter som Arbetsförmedlingen, Skatteverket, Försäkringskassan och med möjlig utveckling tillsammans med matvarukedjor som till exempel Ica. 

– Även för oss som jobbar inom kommunen innebär detta ett nytt sätt att tänka och arbeta förebyggande. Vem som helst har nytta av appen. Om man inte redan idag får något stöd av kommunen kan vi på det här sättet förhoppningsvis förekomma med hjälp så att människor med kognitiva nedsättningar på egen hand kan söka arbete eller på andra sätt få hjälp och stöd i sin vardag, avslutar Joakim.

Mer information om var du laddar ner appen kommer att finnas vid lansering i sommar.

Text och foto: Peter Ström

Senast ändrad den 10 juni 2024

Senaste nytt

Fyrverkeri i centrala Linköping den 27 juli
“Det jag gör resulterar i något”
Satsning ska få fler att utvecklas inom vården
Fritt fram för bad vid Hjulsbrobadet
Avrådan från bad vid Hjulsbrobadet
Ökad trygghet vid aktivitetsparkerna kvällstid
SM i simning på Tinnerbäcksbadet
Framgångsrecept gör fler hushåll självförsörjande