Hoppa till huvudinnehåll

Nu öppnar Café Drivbänk på Skylten

21 mars 2024 | Uppleva & göra
I december flyttade Café Drivbänks verksamhet från Kungsgatan. Nu öppnar delar av verksamheten i Skyltens lokaler och bjuder in till invigning.

Jenny Engzén och Nils Erik Elf-Svensson är båda handledare på Café Drivbänk.

Café Drivbänk har sedan starten 2017 arbetat med målet att rusta människor för att komma i egen försörjning, företrädesvis inom café- och restaurangbranschen. Café Drivbänk erbjuder en företagslik miljö och är sedan 2023 en arbetsmarknadsinsats i Linköpings kommun. Till att börja med kommer verksamheten att laga lättare mat från grunden på lokala råvaror. Under säsong kommer grönsaker och rotsaker från Drivbänks egen odling i Vreta Kloster.

﹘ Vårt huvudsyfte är att skapa en bra arbetsmarknadsplats, där deltagarna ges möjlighet att utvecklas för en anställning i näringslivet. För det krävs en företagslik miljö. I Skyltens lokaler kan vi erbjuda mat och kultur i en skön blandning. Välkomna att äta hos oss, du gör skillnad, säger Louise Ridderström, enhetschef Drivbänk.

Fredrik Lundén (M), ordförande arbetsmarknadsnämnden, ser positivt på nyöppningen.

﹘ Att få se individer som växer och som kommer ut i egen försörjning är fantastiskt. Att vi i Linköping nu bygger vidare på det framgångsrika drivbänkskonceptet med insatser i företagslika miljöer är nödvändigt för att möta det behov som Linköpings företagare har av utbildad arbetskraft, säger Fredrik Lundén.

En miljö där kultur och mat är i fokus

På längre sikt innebär Café Drivbänks flytt till Skylten att medborgare som är i en arbetsmarknadsinsats kan utvecklas i en miljö där kultur och mat är i fokus.

﹘ Vi ser verkligen fram emot att tillsammans med Café Drivbänk utveckla Skyltenområdet och bidra till att göra det mer attraktivt för Linköpings kommuns invånare. En naturlig mötesplats där upplevelser av olika slag står i fokus. Vi delar intresset för mat och kultur och ser att våra verksamheter går hand i hand för att skapa en hållbar framtid, säger Linda Staaf, verksamhetschef Kulturscener.

﹘ Min förhoppning är att fler Linköpingsbor kommer upptäcka Skyltenområdet samtidigt som man kan ta en trevlig fika eller lunch, säger Lotta Bäckman (S), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Invigning i de nya lokalerna

Tisdagen den 26 mars kl 12.00 öppnar Café Drivbänk officiellt i de nya lokalerna på Skylten, Södra Oskarsgatan 3 A. Välkommen på invigningen, ingen föranmälan krävs.

Klockan 12.00 - Invigningen öppnar. Café Drivbänk bjuder på snittar och alkoholfritt bubbel.

Klockan 12.15 - Fredrik Lundén (M), ordförande i Arbetsmarknadsnämnden samt Lotta Bäckman (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden invigningstalar.

Klockan 12.30 - Louise Ridderström, enhetschef Drivbänk, och Linda Staaf, verksamhetschef Kulturscener, bjuder in alla gäster att tillsammans skapa ett konstverk på temat Mat är kultur.

Café Drivbänk har sedan starten 2017 arbetat med målet att rusta människor för ett arbete inom café- och restaurangverksamheten. På Café Drivbänk arbetar medborgare som är i en arbetsmarknadsinsats och verksamheten stöttar medborgare i processen mot egen försörjning. Sedan starten har över 50 % av Café Drivbänks deltagare fått ett arbete eller gått vidare till studier. Café Drivbänk är en arbetsmarknadsinsats i Heltidsaktiveringen. Heltidsaktivering är Linköpings kommuns process och arbetssätt där vi stödjer individer som har behov av ekonomiskt bistånd till egen försörjning och självständighet. Från och med 1 april 2023 är Cafe Drivbänk en arbetsmarknadsinsats i Linköpings kommun.

Senast ändrad den 25 mars 2024

Senaste nytt

Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka