Hoppa till huvudinnehåll

Wandt tar framtidsstaden ut i rymden

17 september 2024 | Kommun & politik, Näringsliv
Linköpingsbon Marcus Wandt blev kändis över en natt. Populär sommarpratare och idol för en hel generation efter sin rymdresa. Vid Future Now Forum i Linköping delar han idag, tisdag 17 september, sina minnen från färden samt berättar om vilka möjligheter forskning från rymden ger även på jorden.
Montage med en astronaut framför en bild av en stad i kvällsljus.

Bild: Montage, foto Linköpings kommun/ESA–P. Sebirot

För tio år sedan slog de ned bopålarna i den östgötska staden efter att ha bott på en rad olika platser. Örebro, Karlstad, Luleå och USA är några exempel på var karriären tagit honom. Så det finns en del att jämföra med…

– Nästa år kommer jag att ha bott här i Linköping längre än jag bott någon annanstans, och några planer på flytt finns inte. Tidigare har det liksom alltid funnits ett slutdatum, men så kände vi inte när vi kom hit. Det kändes riktigt bra redan från start och så har det fortsatt, säger Marcus Wandt som till vardags arbetar på Saab, tidigare som chefstestpilot för Gripen och sedan i juli i år som Chief Innovation Officer.

Rymdens betydelse för jorden

Att han, tillsammans med Sveriges förste astronaut Christer Fuglesang, idag står på scenen i Linköping för att tala känns rent av naturligt. Staden utsågs ju 2023 till Europas mest innovativa (bland städer med upp till 250 000 invånare) av EU-kommissionen. Vid Future Now Forum/Future Space kommer de bland annat att berätta om Sveriges position i framkant som rymdnation och vilken betydelse det kommer att ha för vårt land i framtiden. 

– Rymdforskningen gör stor skillnad för oss alla på jorden. Det kan handla om till exempel medicinska upptäckter och även grundforskning som kan komma till nytta för att göra vår planet till en bättre plats att leva på.

Så Linköping + rymden = sant?

– Absolut! Det är stort internationellt att Sverige kan skicka en astronaut. Knappt några länder av vår storlek kan göra det. Det sätter Sverige på kartan och andra nationer inspireras av våra framgångar. Inte minst de banbrytande lösningar som blivit verklighet tack vare Saab och Gripen här i Linköping.

Så du är inte förvånad över Linköpings utnämning som innovationsstad?

– Inte det minsta. Här finns inte bara Saab utan även andra rymdföretag i framkant som till exempel Beyond Gravity. Här finns tradition, kunskap och nytänkande. Men det är samtidigt viktigt att vara medveten om att innovationsförmåga inte är en given naturlag – det är färskvara som måste bäras vidare varje dag. Vi får inte luta oss tillbaka utan hela tiden fortsätta att blicka framåt!

Linköpings betydelse för Marcus

Vad betyder Linköping för dig?

– Det är min och familjens hemstad, och en naturlig bas för inte minst barnen. Det är här vi alla har våra liv, och vi trivs verkligen.

Efter tio år i stan – har du någon beskrivning av den typiska Linköpingsbon?

– Nej, inte direkt någon stereotyp så. Men det som slog mig direkt när vi kom hit var att alla var inbjudande, välkomnande och vänliga. Kontaktsökande på ett trevligt sätt. Vi har fått en massa goda vänner härifrån sedan vi kom hit, fortsätter Marcus som är flitigt anlitad för att berätta om sitt liv och sin resa. Inte minst för en ung publik

– Det är förstås jättekul att få dela med sig. Kalendern är visserligen fulltecknad, men det är det värt. I alla fall än så länge, säger Marcus som i innovationens tecken avslutar med att beskriva sin egen favorituppfinning.

– Den pedalstyrning som finns i Gripen. Den gör att piloten på ett smidigt sätt kan svänga flygplanet med fötterna medan händerna kan användas till det övriga systemet. Jag har inte sett det i något annat plan. Jag brinner verkligen för forskning och utveckling. När man hittar något där små medel skapar stort värde är det helt fantastiskt. Det finns en skönhet i det!

Text: Peter Ström

Marcus Wandt: 43 år. Född i Mora och uppvuxen på Hammarö utanför Karlstad. Linköpingsbo sedan 2014.

Familj: Frun Karina och barnen Benjamin, Alexander och Lukas.

Bakgrund och karriär: Mest känd för sina 18 dagar på Internationella rymdstationen (ISS) efter att ha valts ut bland 22 500 sökande. Utbildad elektroteknikingenjör på Chalmers i Göteborg. Officersprogrammet på militärhögskolan Karlberg, och innan dess fallskärmsjägare. Utbildad stridspilot i både Sverige och i USA. Utanför uppdraget som astronaut hos den europeiska rymdorganisationen ESA jobbar Marcus på Saab som Chief Innovation officer, tidigare var han Saabs chefstestpilot och var först i världen att flyga nya Gripen E.

Drivkraft: "Att utmana sig själv och flytta gränser. Rymden inbjuder verkligen till det!"

Några av Linköpings godbitar:

  • Naturen: ”En massa härliga naturområden på nära håll.”
  • Stångån och dess miljöer: ”Alltid lika avkopplande med en löptur där.”
  • Stora torget: ”Gillar pulsen och myllret.”
  • Ekängen: ”Där bor vi – och trivs kanon.”

Det bästa med att flyga: "En helt fantastisk känsla av frihet. Att röra sig i flera dimensioner i hög hastighet är svårt att beskriva. Gripen skär genom luften på ett unikt sätt."

Det bästa med rymden: "Ännu svårare att beskriva. På ISS såg jag solen gå upp och ned 16 gånger varje dygn medan jag tyngdlöst svävade runt i en utomjordisk miljö. Att blicka ned mot vår planet var en magisk känsla. Den ser ensam och skör ut på dagen, men glöder på natten mot rymdens mörka bakgrund som en självklar del av universum. Något som mycket få får uppleva. Flera astronauter har vittnat om att deras liv förändrats för alltid efter att ha sett jorden från rymden."

Läs mer om Future Now Forum och Innovativa Linköping via länkarna nedan:

EU-kommissionen har utsett Linköping till Europas mest innovativa stad.

Tack vare våra banbrytande innovationer och världsledande forskning är Linköping en förebild för hållbar utveckling. 

Universitetet, kommunen, civilsamhället och näringslivet går hand i hand för att göra idéer till verklighet och skapa en bättre morgondag. I hjärtat av allt detta står Linköpings kommun som en möjliggörare, med ett starkt fokus på att öka livskvaliteten för stadens invånare. 
I Linköping är framtiden inte bara en vision – den är ständigt närvarande.

Logotyp The European Capital of Innovation Awards 23

Senast ändrad den 17 september 2024

Senaste nytt

Hög delaktighet när SFI för föräldralediga tar nästa steg
Storsatsning på idrotten i Linköping
Här undersöks vad som skapar gemenskap
Trafikverket bjuder in till samråd om Ostlänken
Släpp kraften fri för att minska segregation
Första domen efter riktad satsning mot bidragsfusk
Socialtjänstens nya lokaler i Skäggetorp invigda
Äldredagen blir Seniordagen
En stark tiondeplats till Linköpings kommun bland Sveriges miljöbästa kommuner
Ny kamera filmar och artbestämmer fiskarna i Stångån