Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Budget- och skuldrådgivning

Budget- och skuldrådgivaren ger personliga råd utifrån din ekonomiska situation. Om hur du kan förändra din privatekonomi så att inkomster och utgifter hänger ihop samt hjälp med att ta fram skuldöversikt och ansöka om skuldsanering.

Har du fått försämrad ekonomi? Nedan finns tips och råd hur du kan gå tillväga.

Prioritera dina utgifter

Betala hyra, el och mat först. Därefter är medicin, hemförsäkring och a-kasseavgiften viktiga utgifter. Om pengarna inte räcker måste du prioritera. 

Förändringar för förbättrad ekonomi

Ställ dig frågan vilka utgifter du kan minska eller slopa. Kan du exempelvis byta till billigare boende, ställa av bilen, säga upp prenumerationer eller byta till billigare el-, mobil, eller bredbandsabonnemang? 

Går det att sälja något du äger? Så som hemelektronik, hushållsmaskiner, heminredning eller verktyg? Eller ta ett tuffare beslut och sälja bilen eller sommarstugan?

Öka dina inkomster

Kan du öka dina inkomster genom att jobba extra, söka nytt jobb, söka bostadsbidrag eller hyra ut något du äger? Kanske kan du slå samman lån och krediter för att få lägre månadskostnad eller ta en inneboende.

Gör en budget

En budget är ett sätt att få en bra helhetssyn av din ekonomi och är ett steg för att få bättre kontroll. Budget och skuldrådgivningen kan hjälpa dig att ta fram en budget

Kontakta den du är skyldig pengar

  • Hör om du kan få amorteringsfritt några månader. 
  • Undersök om du har en låneförsäkring eller ett betalskydd som betalar lån och krediter när du är sjuk eller arbetslös. 
  • Går det att stoppa räntekostnader och extraavgifter?
  • Går det att få en avbetalningsplan?

Ta hjälp

Ta hjälp för att bolla dina tankar om din ekonomi. Oftast finns det möjlighet att göra något för att förbättra situationen eller hitta vägar ur en skuldsituation. Kontakta budget- och skuldrådgivningen. Rådgivning en är kostnadsfri och rådgivaren har tystnadsplikt.

Du hittar ytterligare tips och råd via Konsumentverkets webb.

Budgetrådgivning

Att göra en budget är grunden för att kunna göra förändringar i sin ekonomi. Med hjälp av en budget skapas en översikt över inkomster och utgifter och det blir lättare att se vad som är viktigt att prioritera. Rådgivningen är kostnadsfri och finns för dig som är boende eller vistas i Linköpings kommun. Rådgivaren du träffar har tystnadsplikt. 

Vi hjälper dig med att:

  • Ta fram en skuldförteckning
  • Ansöka om skuldsanering
  • Se på möjligheter till en avbetalningsplan med dina kreditgivare
  • Reda ut frågor under hela skuldsaneringsperioden

Gör en budget!

På Konsumentverkets webbplats finns en budgetkalkyl där du får hjälp med att räkna ut din totala hushållsbudget och se vad olika förändringar skulle göra med din ekonomi.
Vill du ha hjälp med budget? Kontakta oss gärna.

Viktigt att veta när någon dör

Det är många olika frågor som de efterlevande behöver hantera när en anhörig dör. I den filmade föreläsningen "Viktigt att veta när någon dör" berättar Linköpings kommuns budget och skuldrådgivare, konsumentvägledare och kommunikationschef från Linköpings domkyrkopastorat om privatekonomi, kostnader och avtal i samband med dödsfall samt vad som gäller vid begravning. Filmen är textad.


Frågor och svar om budget- och skuldrådgivning

Vad kan Budget- och skuldrådgivningen hjälpa till med?

Budget- och skuldrådgivningen kan vara ett stöd och hjälp vid frågor kring privatekonomi och att försöka hitta lösningar ur en skuldsituation. Vi är rådgivande och har sekretess.

Hur tar jag reda på var mina skulder finns?

Om en skuld har gått till Kronofogden så logga in med mobilt bank-id under Mina Sidor på Kronofogdens webbsida. Saknar du mobilt bank-id kan du ringa Kronofogden på 0771-73 73 00 och få muntlig information eller information skickad till dig.

Skulder kan också finnas hos inkassobolag. Inkassobolagen brukar skicka brev med jämna mellanrum. Spara breven! De flesta inkassobolag har annars Mina sidor som går att logga in på. Om du betalar på skulderna så finns detta noterat i din deklaration. Vill du ha hjälp att leta rätt på skulderna går det också bra att kontakta Budget- och skuldrådgivningen så hjälper vi dig med detta.

Vad är skuldsanering?

Skuldsanering kan vara en lösning för dig som har så pass mycket skulder att du har svårt att med din inkomst betala skulderna inom överskådlig tid. Skuldsanering ansöker man om hos Kronofogden. Tanken med skuldsanering är att du lever på ett så kallat existensminimum under fem år och betalar de pengar du har utöver detta till dina skulder. Hur mycket du får betala bestäms av Kronofogden efter att de bedömt din ansökan och du fått en skuldsanering beviljad.

Hur ansöker jag om skuldsanering?

Ansökan om skuldsanering görs till Kronofogden. Med mobilt bank-id kan du logga in och ansöka direkt på Kronofogdens webbsida eller trycka ut ansökan i pappersblankett. Om du vill ha hjälp och stöd i din ansökan om skuldsanering är du välkommen att höra av dig till budget- och skuldrådgivningen.

Behöver jag ha ett visst belopp i skulder för att få skuldsanering?

Kronofogden gör en enskild bedömning av din situation utifrån den ansökan du lämnar in. Det som är avgörande är om du saknar möjlighet att själv bli skuldfri inom överskådlig tid. Då är det inkomsterna som avgör jämte skuldens storlek.

Kronofogden bedömer också om det är skäligt för dig att få skuldsanering. Saker som kan tala emot en skuldsanering är till exempel pågående skuldsättning, pågående beroendeproblematik och färska brottsdomar.

Kan jag ansöka om omprövning av min skuldsanering ifall min ekonomi förändras?

Både du och de du är skyldig pengar, borgenärerna, kan ansöka om att få skuldsaneringen ändrad. Det kan ske om till exempel din ekonomi blir sämre eller bättre. För att kronofogden ska bevilja en ansökan om omprövning krävs två saker; att ändringen är tillräckligt stor och att den är varaktig.

Vad gör jag om jag inte har pengar till hyran?

Budget- och skuldrådgivningen har inga akuta pengar till hyra eller elräkningar. Försök först lösa skulden på egen hand eller genom stöd från familj eller vänner. Tag kontakt med hyresvärden och se om det finns möjlighet till en avbetalningsplan. Om skulden har gått vidare till inkasso är det dem du kontaktar för att se om det finns möjligheter att betala av skulden. Saknar du ekonomiska medel kan du kontakta Social- och omsorgsförvaltningen och ansöka om ekonomiskt bistånd. Då görs en individuell bedömning av din situation. Ring 013-20 60 00.

Föreläsningar i skolor och grupper

Budget- och skuldrådgivningen är tillsammans med konsumentvägledningen en del av Kontakt Linköping – kommunens center för medborgarservice. Vi erbjuder föreläsningar i privatekonomi som omfattar information om konsumenträtt (reklamationer, e-handel, ångerrätt), budget, lån och skuldsättning. I första hand vänder vi oss till skolor och utbildningar för unga vuxna men vi kommer gärna ut till andra grupper också.

Intresserad av en föreläsning? Kontakta konsumentvägledningen:

Kontakt Linköping - kommunens center för medborgarservice

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07.30-17.00. (juni - augusti, 07:30-16:00)

Senast uppdaterad den 8 september 2021