Hoppa till huvudinnehåll

Kemikalier i vardagen

Många saker som du använder i vardagen innehåller kemikalier. Vissa av kemikalierna kan vara farliga för människa och miljö. Därför är det viktigt att känna till vad du kan göra för att undvika dem så mycket som möjligt.

Exempel på saker som innehåller kemikalier

 

Rensa ut gamla leksaker

Kraven för vilka kemikalier som får användas har blivit hårdare. Det betyder att många gamla leksaker kan innehålla ämnen som inte längre är tillåtna. Därför kan det vara bra att rensa hemma ibland.

  • Rensa ut plastleksaker som luktar eller känns klibbiga.
  • Rensa ut leksaker gjorda före 2013.

Tänk på att bara använda varor på det sätt de är tänkta att användas. Det är exempelvis säkrare för barn att leka med leksaker än andra saker, eftersom det finns särskilda regler för leksaker som tar hänsyn till barn.

Välj EU-godkänt

Inom EU gäller ofta hårdare kemikaliekrav än i resten av världen. Tillverkaren kan berätta om varan är EU-godkänd. Många varor är märkta med CE som visar att varan är godkänd för användning inom EU. Var extra uppmärksam när du handlar på nätet, särskilt från länder utanför EU.

CE-märket

Exempel på förbjudna ämnen som kan finnas i importerade varor är

  • bly och kadmium i smycken
  • vissa mjukgörare, ftalater, i mjuka plastleksaker
  • vissa tungmetaller och flamskyddsmedel i elektronikvaror.

Förnya din garderob med second hand

Det går åt mycket vatten, kemikalier och energi för att tillverka kläder. Men det går att vara välklädd och samtidigt göra miljöbesparingar. Du kan till exempel göra stor skillnad genom att vårda, laga och använda kläderna i din garderob.

Visste du att det går åt 11 000 liter rent sötvatten och 1,9 kilo kemikalier för att producera ett enda par jeans. Det är lika mycket som krävs för att fylla 70 badkar.


Undvik onödiga kemikalier i kläder

Vissa varor behandlas med kemiska ämnen för att minska till exempel bakterietillväxt och dålig lukt. De antibakteriella ämnena försvinner vanligtvis redan efter de allra första tvättarna och kommer då ut i miljön där de kan orsaka skada.

Det är därför bra att undvika varor som är behandlade med antibakteriella ämnen.

Varan kan exempelvis vara märkt med ord som "behandlad mot dålig lukt", "for lasting freshness", "anti-odour", "hygienic protection", "antimicrobial".

Välj bra produkter

Många kemikalier är förbjudna i miljömärkta och ekologiska varor. Därför är det en bra tumregel att välja miljömärkta varor när du handlar. En miljömärkning innebär att en produkt eller tjänst ska uppfylla vissa miljökrav. Utöver miljömärkningar finns bland annat etiska märkningar.

I Naturskyddsföreningens app “Kemikalieappen” kan du som konsument kolla upp om produkter innehåller särskilt farliga kemikalier genom att scanna produktens streckkod med din mobilkamera.

På Kemikalieinspektionens webbplats kan du läsa mer om kemikalier i barns vardag, att handla säkert på nätet, märkning av kemiska produkter.

Senast uppdaterad den 26 februari 2024