Hoppa till huvudinnehåll

Vikingstad - Bankeberg 5:27 med flera

Arbete pågår med en ny detaljplan för bostäder inom markområde som tidigare använts som handelsträdgård. Planområdet ligger nära viktiga målpunkter i Vikingstad som tågstation, centrum, idrottsområdet Vikingavallen och bassängbadet Valkebobadet.

Kartbild med planområdet markerat

Kartbild med detaljplaneområdet markerat.

Inom ett markområde med en nedlagda handelsträdgård i Vikingstad har kommunen tagit fram ett förslag till ny detaljplan inom fastigheterna Bankeberg 5:27 och del av Bankeberg 11:139. Planförslaget möjliggör blandad bostadsbebyggelse. Totalt skapar detaljplanen förutsättningar för cirka 126 nya bostäder varav cirka 68 lägenheter i flerbostadshus och cirka 58 småhus i form av villor, parhus, radhus och kedjehus.

Kommunen bedömer att betydande miljöpåverkan inte uppstår till följd av detaljplanen. Detaljplanen medför inte någon negativ påverkan på riksintressen och medför inte heller att miljökvalitetsnormerna för luft, vatten och buller överskrids. Några riskreducerande åtgärder på grund av närheten till järnvägen behöver inte heller vidtas.

Detaljplanens förslag om blandning av flerfamiljshus och småhus ligger väl i linje med de inriktningar som finns i gällande översiktsplan för Vikingstad, antagen av kommunfullmäktige 2014. Planförslaget avviker dock från översiktsplanens intentioner avseende antal bostäder, tomtstorlek och antal våningar.

Arbetet beräknas vara klart under 2024.

Bilden visar exempel på hur föreslagen nybebyggelse kan se ut i relation till omgivningen. Bilden är framtagen av arkitekturföretaget AndrénFogelström AB

Fotomontage, exempel på hur föreslagen nybebyggelse kan se ut i relation till omgivningen. Bilden är framtagen av arkitekturföretaget AndrénFogelström AB.

Bilden visar vy inifrån området. Exempel på hur mötet mellan radhus/kedjehus och flerbostadshus kan se ut. Bilden är framtagen av arkitekturföretaget AndrénFogelström ABVy inifrån området. Exempel på hur mötet mellan radhus/kedjehus och flerbostadshus kan se ut. Bilden är framtagen av arkitekturföretaget AndrénFogelström AB.

Bilden visar exempel på hur Idrottsvägen kan komma att se ut med befintlig bebyggelse på vänstersidan och föreslagen nybebyggelse på bildens högra sida. Bilden är framtagen av arkitekturföretaget AndrénFogelström ABGatuvy, exempel på hur Idrottsvägen kan komma att se ut med befintlig bebyggelse på vänstersidan och föreslagen nybebyggelse på bildens högra sida. Bilden är framtagen av arkitekturföretaget AndrénFogelström AB.

Bilden visar exempel på hur Odlaregatan kan se ut med befintlig bebyggelse på högersidan och föreslagen nybebyggelse på bildens vänstra sida. Bilden är framtagen av arkitekturföretaget AndrénFogelström ABGatuvy, exempel på hur Odlaregatan kan se ut med befintlig bebyggelse på högersidan och föreslagen nybebyggelse på bildens vänstra sida. Bilden är framtagen av arkitekturföretaget AndrénFogelström AB.Bilden visar en illustration av nyybebyggelse inom planområdet.Illustration. Nybebyggelse inom planområdet.

Process

Detaljplanen handläggs med utökat förfarande enligt Plan- och bygglagen 2010:900. Samråd pågick 24 november 2023-10 januari 2024. Informations- och samrådsmöte hölls måndag den 4 december 2023.

Processen för när en detaljplan tas fram. Visar avsnittet Bearbetning.

Bearbetning

Synpunkter som kommer in under samrådet kan leda till att detaljplaneförslaget bearbetas. Det innebär att detaljplaneförslaget omarbetas för att bättre anpassas till platsens förutsättningar. Kommunen svarar på inkomna synpunkter i en så kallad samrådsredogörelse.

Vill du veta mer om stadsutvecklingsprocessens alla delar?

På sidan Stadsutvecklingsprocessen finns beskrivningar av hela processen och dess delar.

Planhandlingar

Planeringsunderlag att beställa

Dokumenten nedan är inte tillgänglighetsanpassade dokument, dvs de kan inte läsas upp av en skärmläsare och publiceras därför inte på webbsidan. För att ta del av dokumenten använd e-postformuläret Beställ utredning.

  • Arkeologisk förundersökning
  • Bullerutredning
  • Dagvattenutredning
  • Markundersökningsrapport
  • Naturvärdesinventering
  • PM Geoteknik
  • Översiktlig riskbedömning
  • Översiktlig markteknisk undersökning
  • Markteknisk undersökning
Beställ utredning

Om du vill ta del av utredningarna kan du kontakta Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen via e-postformulär nedan. Glöm inte att i meddelandefältet ange vilken detaljplan och utredning det gäller och din e-postadress.

Till e-postformulär för Beställ utredning

E-post: [email protected]

Frågor om projektet

Om du har frågor om projektet skickar du dem till vårt kontaktcenter Kontakt Linköping, som svarar på dina frågor direkt eller hänvisar dig till rätt person.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Senast uppdaterad den 5 april 2024