Återbruka

Avfall är en förlorad resurs om den inte tas om hand om på rätt sätt. Den så kallade Avfallstrappan är ett EU-direktiv som är antaget i den svenska miljöbalken och i Linköpings avfallsplan som styr hur vårt avfall ska tas om hand.

Kortfattat så är det på följande sätt:

  1. Minimera
  2. Återanvänd
  3. Återvinn
  4. Utvinn energin
  5. Deponera

Detta förhållningssätt gäller alla som bor och verkar i Linköping och omfattar alla typer av avfall, från matsvinn och nedskräpning till byggavfall.

Växthusgasutsläppen från avfallsförbränning kommer i huvudsak från plast där kol finns bundet i själva produkten vilket släpps ut vid förbränning. Att byta ut fossil plast mot biobaserad eller återvunnen plast samt att minska mängden plast till förbränning är bra för att minska växthusgasutsläppen. I Linköping har vi målet om att mängden plastavfall som materialåtervinns ska öka till minst 50 procent till år 2025, idag ligger den siffran på ca 18 %.

Varje förpackning som lämnas till återvinning gör skillnad. Materialåtervinning gör att klimatpåverkan minskar 41 procent för glas, 96 procent för aluminium och 37 procent för plast jämfört med om förpackningen produceras med ny råvara. Stål, aluminium och glas är material som går att återvinna hur många gånger som helst. Papperskartong och tidningar kan återvinnas upp till sju gånger.

Så kallad cirkulär ekonomi har utvecklats till ett koncept för en ekonomi där resurser återanvänds och återvinns. Ett bättre nyttjande av utvunna resurser, där värdet på produkterna bibehålls så länge som möjligt helt enkelt.
Istället för att tillverka, köpa och kassera produkter, utnyttjar man i en cirkulär ekonomi allt som man tillverkat så länge det går. Och när dessa en dag är förbrukade återanvänds och återvinns så mycket som möjligt om och om igen. Cirkulär ekonomi är helt enkelt ett modernare ord för kretslopp.

Det har utvecklats en rad lösningar där avfall och restprodukter används som råvara för att tillverka nya produkter. Ett bra lokalt exempel är biogas där energin och näringen i Linköpingsbornas matavfallet tas till vara. Energin kommer till nytta som fordonsbränsle och näringen sprids på åkermark.

Cirkulär design innebär att det går enkelt att laga, byta ut delar, uppgradera och att produkterna inte tillverkas för att gå sönder efter en viss tid.

Visste du att

En tredjedel av hushållens avfall i soppåsen är rätt sorterat, till exempel hushållspapper och blöjor. Två tredjedelar borde sorterats ut, till exempel matavfall och förpackningar. Hushållens potential att förbättra sorteringen är stor och möjligheten finns att minska mängden restavfall med två tredjedelar.

Mer information