Energianvändning

Nationellt sett har elanvändningen inom bostäder och lokaler inte förändrats så mycket från 1990-talet utan ligger i princip på samma nivå samtidigt som mängden bostäder och lokaler har ökat. 

Belysningen har blivit allt mer effektiv, dock har antalet elförbrukande apparater i hemmen ökat mycket och oljedriven uppvärmning har ersatts av direktverkande el och eldrivna värmepumpar. 

Energianvändning i bostäder och lokaler är å ena sidan beroende av lokalernas utformning och byggmaterial, och å andra sidan beteendefaktorer hos personerna som bor eller verkar där. 

Möjligheterna till energieffektivisering kan därmed grunda sig i såväl små som stora förändringar såsom minskad användning av varmvatten och apparater eller att tilläggsisolera och byta uppvärmingssystem.

Något man kan göra för att minska sina klimatavtryck är att öka andelen energi från förnybar energi exempelvis solel. Hur lämpligt är taket egentligen för en solcellsanläggning? Det är något såväl privatpersoner som större fastighetsägare kan få svar på genom Solkartan. Där kan man få en första indikation på hur lönsamt det är att investera i solceller på sin fastighet.

Visste du att

Cirka 80 procent av energitillförseln till ett hus används till uppvärmning och varmvatten. Resterande 20 procent används som hushållsel.

Mer information