Hoppa till huvudinnehåll

De gjorde film om utanförskap

10 juni 2019 | Förskola & utbildning
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Det plingar till i Carina Malms telefon. Lite märkligt är det ändå, eftersom det är ganska sent på söndagskvällen. Carina tar upp telefonen och kan i stunden bara drömma om det genomslag idén som väcks ska få…

Stillbild från filmen på en av skådespelarna tillika elev på Vikingstad skola.

Det är kollegan Johanna Kratz som skriver och frågar: ”Ska vi inte göra en scenföreställning om mobbning?”

2017 är ganska färskt som år och på Vikingstad skola har man arbetat med kamratskap och frågor som rör mobbning och utanförskap under en tid. Det är därifrån Johanna och Carina tar tankarna vidare till en möjlig teaterföreställning kring mobbning.

Dåvarande rektor Sara Skagerström tänder på idén och hjälper duon med olika drömscenarion. ”Tänk er en uppsättning på Sagateatern inne i stan”.

Blev till en musikal

Att få okej att börja jobba på manus är ingen svårighet och Carina Malm som är dramapedagog är glad över kollegornas engagemang. Det kom att handla om en tjej som blir utfryst av sina klasskamrater, men som hittar en ny vän och hur klasskamraterna till slut får upp ögonen för hur de behandlat sin klasskamrat.

– Hela 90 elever var med på ett eller annat sätt i uppsättningen. Och Sara Skagerström skulle få rätt. Vi satte upp föreställningen inne i Linköping, på Sagateatern, för att nå fler skolelever, minns Carina Malm.

Succéidén och elevernas självklarhet på scenen gav frukt. ”Luckan”, som projektet kom att heta, blev till musikalföreställningar under både april 2017 och 2018.

De äldre eleverna hjälpte de yngre och budskapet om kamratskap mottogs väl av alla i publiken. Men vad skulle bli nästa steg? Hur tar man en sådan här sak vidare till nästa nivå?

Fick hjälp av producent och filmare

– Vi började filma själva. Vi ville föreviga det fina arbetet som vi gjort tillsammans och på något sätt se till att minnet inte skulle suddas ut, berättar Carina.

32 elever blev 17 till filminspelningen. Men det var svårt att filma själva. Kvaliteten på filmandet kom inte riktigt upp till samma nivå som berättelsen och skådespelarinsatserna.

– Jag nämnde det för min kollega Helga Carlson som berättade om sin bror, Petter Thermaenius, som jobbar med film. Helt plötsligt hade vi en proffsproducent och en filmare som kunde göra allt vårt jobb rättvisa. På ett helt annat vis.

De 17 tjejerna som ville vara med vigde en stor del av sin fritid för att jobba tillsammans med Carina. Värdegrundsarbetet som alla på skolan arbetat med på olika sätt gjorde också sitt.

Det blev till slut en filmpremiär med alla skådespelare, föräldrar och pedagoger från Vikingstad skola. En stolt och lite häpen publik utbrast att filmen höll så hög standard att den borde visas på tv.

Medföljande diskussionsunderlag

– Utbildningsradion har hört av sig och vill visa den. Samtidigt vill vi visa den för så många som möjligt. Därför har jag sett till att få hjälp med att lägga ut filmen med diskussionsfrågor på kommunens webb, berättar Carina Malm.

Carina har själv åkt runt till andra skolor för att visa filmen och se till att man efteråt tar sig tid att diskutera mobbning.

– Mycket hänger på pedagogens engagemang i det läget. Ta tiden, tipsar Carina.

– Man måste lägga ner tid på diskussioner efteråt för att följa upp. Det är jätteviktigt att konkretisera och inte bara visa filmen. Ofta kommer barnen med så kloka tankar efteråt. Det måste vi ta hand om, säger Carina Malm.

Därför har filmen och diskussionsunderlag publicerats på linkoping.se/luckan, för att så många som möjligt ska kunna ta del och nyttja det arbete som gjorts på Vikingstad skola.

Text: Axel Svartling

 

Här kan du ta del av all information kring antimobbningsprojektet Luckan:

Här kan du se filmen i sin helhet:

Senast ändrad den 4 augusti 2020

Senaste nytt

Tinnerbäcksstråket ska locka pollinatörer
Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest