Hoppa till huvudinnehåll

Här hittar du årets naturguidningar

30 januari 2020 | Uppleva & göra, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Nu har årets guidningar i Linköpings natur kommit igång. I år kan du bland annat följa med på svamptur, orkidéguidning eller ormsafari. Du har också möjlighet att få syn på dårgräsfjärilar, läderbaggar och kungsfiskare.
Linnéa Carlzon visar guideprogram i en mobiltelefon

I mobilen kan du enkelt läsa årets program. Kommunekologen Linnéa Carlzon säger att alla är välkomna – du behöver inga förkunskaper.

Det är Linköpings kommun och föreningslivet som tillsammans arrangerar guideprogrammet i naturen. Kommunekologen Linnéa Carlzon säger att innehållet är spritt över året. Nu i februari blir det bland annat vinterguidningar i Tinnerö eklandskap för både barn och vuxna.

– I februari har vi också en fågelguidning längs Stångån. Då är det möjligt att se en av våra kommunala ansvarsarter – kungsfiskaren. Den är väldigt fin och färggrann. Den ser exotisk ut.

Sällsynta arter

Även flera andra guidningar fokuserar på Linköpings kommunala ansvarsarter, till exempel dårgräsfjäril, läderbagge och fisken asp. Ansvarsarterna är hotade eller sällsynta arter som har en stor del av sin nationella förekomst här i kommunen.

– Förhoppningsvis går det att se fem av de tolv ansvarsarterna under våra guidningar. Det känns kul att vi kan uppmärksamma dem, säger Linnéa.

En ny punkt är Naturreservatets dag som hålls i Vallaskogen den 3 maj.

– Vi har jättefina naturreservat. Tanken är att vi ska visa upp ett naturreservat vartannat år. Då kan föreningar och andra aktörer som är verksamma i reservatet få synas och arrangera aktiviteter.

Mer än ekar

Det blir också flera invigningar under året, bland annat av Ullabergs och Mossens våtmarker, fiskomlöpet på Nykvarnsholmen och naturreservatet Motala ströms ravin.

Linnéa framhåller att guidningarna vänder sig till alla och att man inte behöver några förkunskaper. Den som är nyfiken kan passa på att ställa frågor och lära sig mycket.

– Våra guider är väldigt kunniga. Och om du inte själv vet vart du ska gå för att få fina naturupplevelser så är detta bra tillfällen. Det finns stor variation i Linköpings natur. Förutom ekarna finns det till exempel våtmarker, strandängar och kalkkärr.

Text och foto: Per Conning

Här hittar du hela guideprogrammet för 2020:

En tryckt version av guideprogrammet börjar delas ut under februari. Programmet kommer bland annat att finnas i kommunhuset på Drottninggatan 45, på stadsbiblioteket och på Konsert & Kongress.

Du kan även läsa mer om Linköpings natur på sidan nedan. Där hittar du bland annat utflyktsguiden ”Naturen i Linköping”:

 Ytterligare ett sätt att få tips om Linköpings natur är genom appen Naturkartan:

Senast ändrad den 29 januari 2020

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall