Hoppa till huvudinnehåll

I huvudet på en kommunekolog

25 mars 2019 | Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Kommunekolog Håkan Lundberg dyker upp med ett par väl ingångna kängor i ena näven och en plastmapp med foldrar i den andra. Idag sitter han vid skrivbordet och i morgon vandrar han längs Stångån.

Foto: Lina Lundberg

Håkan är en av fem ekologer i Naturgruppen på Stadsmiljökontoret. En av hans uppgifter är att förvalta naturreservatet Motala ströms ravin i Ljungsbro. Det är ett av Linköpings kommuns sju naturreservat. Helt nära eller i staden finns Tinnerö eklandskap, Vidingsjöskogen, Vallaskogen och Ullstämmaskogen. Lite längre bort finns Viggeby, Kärna mosse och Motala ströms ravin, som snart blir tillgängligt.

– Jag sitter både bakom skrivbordet och får vara ute. Jag ser till att ekhagar inte växer igen, att slåtterängarna slås, att betesmarken betas och att stängsel och toaletter fungerar. Jag är ute och inspekterar och träffar entreprenörer, säger Håkan. Viggeby ligger honom varmt om hjärtat. Här kan man både vandra och bada.

– Man blir hänförd. Det är ett av de mest natursköna områdena. Jag vistas ofta där med min familj. Men ska jag ge ett tips till så är det Tinnerö eklandskap.

Tinnerö ligger bara två kilometer från Stora torget och har 13 entréer. Här finns bland annat den fågelrika sjön Rosenkällasjön och betande djur.

– Men jag måste också göra reklam för de 49 naturguidningarna som görs. Här har man plockat ut det bästa från smörgåsbordet.

Stångån

Håkan är också samordnare för utvecklingen av Stångån. Han lägger hälften av sin tid på projekten runt ån, framför allt sträckan mellan Landeryd och Roxen. Ett av de projektet som pågår ska göra det möjligt för fisken att vandra från Roxen till Stångån i en ränna (ett så kallat omlöp) vid Nykvarn. Idag kommer fisken inte längre än till dammen vid Nykvarn.

– Ambitionen är att utveckla denna del av Stångån till ett centralt parkstråk. I en framtid kommer det här området att bli centralt i och med att resecentrum flyttar till andra sidan ån och bostäder samt centrumbebyggelse kommer till.

Nedanför Tannefors slussar

Nedanför Tannefors slusscafé, händer det också saker. Här ska bottnen täckas med grus för att bli en lekplats för fiskar. En fors ska skapas i en före detta kvarnränna.

– Särskilt vill vi ha dit asp, en utrotningshotad fiskart. När vi gynnar den så gynnar vi samtidigt många andra vattenlevande arter.

Renoveringen av stenkajerna

Håkan är samordnare för alla projekt längs Stångån-Kinda Kanal.

– Just nu renoveras kajerna på sträckan mellan Tullbron och Nykvarn. Renoveringen av stenkajerna längs Stångån kommer att pågå på olika sträckor många år framöver.

Håkan berättar att Linköping har haft en av Sveriges största insjöhamnar. Den så kallade Nya hamnen vid Tullhuset blev klar år 1871. Som mest lade 1 700 stora fartyg till här årligen.

– Tack vare den här hamnen hade vi handel med hela världen. Men förutsättningen var förstås att Göta kanal fanns, berättar Håkan.

Östgötaleden

Östgötaleden är ett annat av Håkans ansvarsområden. Region Östergötland är huvudman men kommunerna har eget ansvar för att leden hålls i gott skick.

– Det är mitt roligaste uppdrag just nu. Leden går genom vårt världsunika eklandskap, förbi Bjärka Säby och Brokind. Det är kul att utveckla och jag får träffa engagerade entreprenörer och ideella skötselföreningar.

Översiktsplanen för 2010 är den som styr Håkan och hans kollegors arbete. I Naturvårdsprogrammet finns det målområden och strategier för naturvårdsarbetet. I handlingsplanen finns åtgärder för perioden 2018-2022.

 

 Text: Eva-Karin Strand Wåtz

 

 

Senast ändrad den 27 mars 2019

Senaste nytt

Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall