Hoppa till huvudinnehåll

Kultursuccé i Linköpings stadskärna kommer tillbaka

7 mars 2024 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Förra årets kultursuccé LKPG Culture Pop Up kommer tillbaka till Linköpings stadskärna i sommar. Från mitten av juni till 31 juli kommer besökarna få uppleva kultur från hela Östergötland. Nu söker Linköpings Citysamverkan aktörer som vill vara en del av årets Culture Pop Up.
Stora torget

Foto: Örjan Karlsson

– Förra årets Culture Pop Up blev en fantastisk framgång med ett 30-tal utställare, och ett stort intresse från besökarna till stadskärnan. Det blev verkligen den publikdragare som vi hade hoppats på, berättar Jessica Stille Törnqvist, projektledare och vd på Linköping City Samverkan som drivs av näringslivet och fastighetsägarna i city tillsammans med Linköpings kommun.

Jessica Stille Törnqvist fortsätter:

– Vi är nu på jakt efter kulturella och kreativa verksamheter som vill delta och ställa ut i vakanta lokaler under årets Pop Up-period. Vi kommer göra ett urval under april så anmälan är öppen nu. Det här är en unik möjlighet för företag, organisationer och konstnärer att visa upp sin verksamhet och nå ut till en bredare publik, säger Jessica Stille Törnqvist.

Även fastighetsägare i stadskärnan är positiva till LKPG Culture Pop Up:

– Det här är ett perfekt sätt att nyttja vakanta lokaler i väntan på en mer långsiktig etablering, säger Kenny Wismar från Vasaparken. Ett pop up-koncept baserat på lokal kreativitet och skapande känns också helt rätt i tiden och lockar samtidigt en bredare palett människor än de som kanske vanligtvis besöker stadskärnan, menar Kenny Wismar.

En mix av kultur

Under årets Culture Pop Up hoppas arrangörerna att stadskärnan fylls med konstutställningar, musikframträdanden, teaterföreställningar och mycket mer.

– Förra året fick vi in ett femtiotal intresseanmälningar av väldigt olika karaktärer på kort tid. Vi hoppas på lika stort intresse i år, och att våra besökare får ta del av spännande och lite oväntade inslag i stadsrummet, säger Jessica.

Intresseanmälningar ska skickas in till Linköpings Citysamverkan, via webbsidan linkopingsinnersta.se, senast 29 mars. Urval och matchning sker under april.

Om LKPG Culture Pop Up

Under några unika veckor bjuder kulturaktörer från hela Östergötland på färg, form, lust och kreativitet. Linköpings innersta! LKPG Culture Pop Up är en del i arbetet med Framtidens stadskärna, där näringsliv, fastighetsägare och Linköpings kommun samarbetar för att skapa en levande stadskärna med ett brett utbud av upplevelser.

Om Framtidens stadskärna

Framtidens stadskärna är ett samarbetsprojekt mellan näringslivet, fastighetsägare och Linköpings kommun för att utveckla stadskärnan till en levande och attraktiv plats. Linköping är framtidsstaden som är attraktiv för både människor och företag. På bara 20 år har staden växt med över 30 000 invånare, därför behöver även vår innerstad växa och utvecklas. Vi vill säkerställa att vår stadskärna har goda förutsättningar för att möta framtida behov för att vara en levande, attraktiv och konkurrenskraftig stadskärna för lång tid framöver. Tillsammans har näringslivet, fastighetsägare och föreningslivet därför tagit fram en gemensam inriktning för hur Linköpings stadskärna ska utvecklas.

– Initiativet till Linköping Culture Pop Up är ett fantastiskt resultat av samarbetet i Framtidens stadskärna och ett konkret exempel på hur kulturen görs lättillgänglig för linköpingsborna, säger Michael Brask, kulturutvecklingschef på Linköpings kommun.

Läs mer här:

Senast ändrad den 7 mars 2024

Senaste nytt

Tinnerbäcksstråket ska locka pollinatörer
Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april