Hoppa till huvudinnehåll

Plocka svamp, cykla, vandra Följ med naturguiderna

27 augusti 2019 | Uppleva & göra, Bygga, bo & miljö
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Dra på dig stövlarna och följ med på en svamptur eller upptäck Motala ströms ravin. Naturguidningarna fortsätter ända in i oktober. Redan på söndag kan du följa i förfädernas spår på Tinnerö.
Tinnerö eklandskap

Foto: Anders Jörneskog

Naturguidningarna är ett samarbete mellan länsstyrelsen och kommunerna i länet. Det arrangeras 49 naturguidningar under året. De flesta har redan varit, men 11 guidningar är kvar. På söndag kan du få reda på vilka spår förfäderna har lämnat efter sig i Oxhagen på Tinnerö.

Guidningarna på Tinnerö står ”Föreningen Linköpings ekopark” för. Guidningen i Oxhagen är ett samarrangemang med Studiefrämjandet. Ulla-Britt Forsgren från ”Föreningen Linköpings ekopark” vill också slå ett extra slag för guidningen ”Brittsommar vid Rosenkälla gård” i oktober. Idag finns bara delar av stenfundamentet kvar av gården.

- Den har en fantastisk historia. Vi följer gårdens utveckling ändra från 1300- talet och söker resterna efter torp, egna-hem och sommarstugor, berätta Ulla-Britt Forsgren.

Svamp- och cykelturer

I höst kan du också följa med på svampturer, cykelturer och vandringar. Det finns också guidningar som särskilt riktar sig till barn. Svamptur för barn i Ullstämmaskogen är en sådan och ”Höstens färger, frukter och former i Sturefors” är en annan.

Nytt naturreservat för i år är Motala ströms ravin vid Ljungsbro. Här finns många rödlistade och hotade arter och den är tillhåll för bland annat kungsfiskaren.

Guidningarna kostar 20 kronor per person. 

Eva-Karin Strand Wåtz

Senast ändrad den 27 augusti 2019

Senaste nytt

Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka