Hoppa till huvudinnehåll

Växande intresse för programmeringsläger

4 juli 2019 | Uppleva & göra
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I Science Park Mjärdevi är nu Code Summer Camp igång. 120 barn i ålder 7 – 17 år får under två intensiva lägerveckor lära sig att programmera. Oavsett om man är nybörjare eller redan har kunskaper inom programmering är man välkommen.

Från vänster, Julia Källström, Märta Rosenbaum, Selma Rosenbaum och Linn Källström. Foto: Fredrik Larsson

Under Code Summer Camp provar deltagarna bland annat på robotprogrammering, kodning av spel och webb. Varje deltagare gör också ett eget programmeringsprojekt som de får välja själva. Veckan avslutas med att projekten redovisas för föräldrar, samarbetspartners och övriga deltagare.

Aktiviteterna varvas med workshops och studiebesök hos några av företagen i Mjärdevi och föreningen MakersLinks Makerspace i Ebbepark. Makerspacet är en gigantisk slöjdsal där föreningens medlemmar kan arbeta med 3d-printers, laserskärare och andra moderna tillverkningstekniker. Men även mer traditionellt skapande som väva och arbeta med trä. 

Problemlösning och skapande

Linn och Julia Källström samt Selma och Märta Rosenbaum är fyra av deltagarna.

– Vi gör om Ariana Grandes och Linköping kommuns sajter till att handla om choklad och Marvel istället, berättar tjejerna.

Att programmera är ett roligt sätt att arbeta med problemlösning och ett kreativt skapande. Men det är också ett sätt att lära sig att förstå hur världen hänger ihop. I ett samhälle som hela tiden blir mer och mer digitaliserat är det viktigt att förstå de bakomliggande förutsättningarna. Hur är system uppbyggda, vad styr hur datorer, telefoner och plattor fungerar. Även om man inte tänker sig en karriär som programmerare i framtiden är kunskap om digitala system värdefullt, precis som kunskap om hur andra delar av samhället och vår omgivning är uppbyggd.

"Inga problem att fylla platserna"

Det är femte året i rad som Science parken arrangerar programmeringslägret. Det är en uppskattad aktivitet. Över 300 barn sökte i år till de 120 platserna. Att fylla platserna är inga problem.

– Det är väldigt roligt att se hur intresset ökar för varje år. Vi ser det som en viktig satsning för att förstärka intresset för teknik i en ung målgrupp. Sverige har redan idag stora utmaningar med att få fram tillräckligt många utvecklare och programmerare. Förhoppningsvis kan den här typen av satsningar bidra i en positiv riktning, säger Lena Miranda, VD för Science Park Mjärdevi.

Sedan några år tillbaka är platserna jämt fördelade mellan killar och tjejer.

– Vi ser ett lägre söktryck hos tjejer som är mellan tretton och sjutton jämfört med yngre tjejer och killarna. Vad det beror på är svårt att säga, men tydligt är att det finns stor potential att öka intresset för teknik och programmering mycket mer än vad som görs idag. Och av de som deltar i lägren ser vi att intresset att vara med igen är jättestort, säger Lena Miranda.

En tydlig trend

Science Park Mjärdevi är inte de enda som arrangerar sommarläger för programmeringsintresserade barn och ungdomar. Runt om i landet finns flera olika läger arrangerade av olika aktörer. Under senare år har det varit en tydlig trend med fler läger och ett ökat intresse för den här typen av läger. Efter att ha arrangerat Code Summer Camp i fem år tillhör Science Park Mjärdevi en av pionjärerna när det gäller programmeringsläger.

Lägret finansieras genom deltagaravgifter och sponsring. I år genomfördes också en crowdfunding-kampanj där företag och privatpersoner kunde sponsra lägret. Totalt drog kampanjen in 360 000 kronor.

– Det är väldigt glädjande att se vilken stor vilja att vara med och bidra långsiktigt till att säkerställa kompetensförsörjningen och inte minst att ge dessa barn och ungdomar en oförglömlig upplevelse, avslutar Lena Miranda.

Text: Fredrik Larsson

Senast ändrad den 2 juli 2019

Senaste nytt

Vårdförbundet varslar om utökad blockad
Ändring av hantering av betalningspåminnelser
Tinnerbäcksstråket ska locka pollinatörer
Amerikansk konstnär målar om i Linköping
Linköping finalister med Framtidens stadskärna
Ansökan om skolskjuts öppnar 13 maj
Låna böcker och handla mat samtidigt
Allt du behöver veta om valborgsfirandet