Hoppa till huvudinnehåll

361 personer i egenförsörjning tack vare Linkstep

28 januari 2025 | Kommun & politik, Arbete
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Linkstep har sedan starten etablerat en modell där huvudmålet för deltagarna är egenförsörjning. Drygt sex år senare står det klart att modellen fungerar väl. Totalt har Linkstep hjälpt över 360 Linköpingsbor till egenförsörjning. Bara under 2024 var siffran 50 personer i egenförsörjning.
En grupp människor som står runt ett bord.

Linkstep har hjälpt över 360 Linköpingsbor till egenförsörjning. Foto: Stångåstaden

Satsningen Linkstep, som drivs och ägs av Linköpings kommunägda bostadsbolag Stångåstaden och finansieras av Linköpings kommun, har funnits sedan slutet av 2018. På Linkstep matchas deltagarnas ambitioner och kompetenser med företag eller lämpliga utbildningar. Allt med målet att skapa långsiktig egenförsörjning. Att få fler att gå från olika typer av ekonomiskt stöd eller bidrag till egenförsörjning ger positiva ekonomiska effekter, både för människan och samhället.

– Ska man som Stångåstaden vara med och bygga en trygg och hållbar stad, behöver man också bidra till att bygga trygga och välmående människor. Egenförsörjning handlar inte bara om ekonomisk stabilitet – det handlar också om att skapa livskvalitet, självständighet och möjligheten att bidra till ett starkare och mer hållbart samhälle. Det känns otroligt bra att vi genom Linkstep under åren har kunnat hjälpa 361 Linköpingsbor att komma ut i egenförsörjning och vi ser det här som ett långsiktigt arbete som vi kommer fortsätta med, säger Jan Österlind (S), styrelseordförande i Stångåstaden.

Många samarbetspartners

Frida Svensson är verksamhetsansvarig på Linkstep och lyfter fram flera framgångsfaktorer med satsningen, bland annat att Stångåstaden har många samverkanspartners och partnerföretag som är intresserade av Linksteps kandidater.

– Vi får väldigt positiv respons från företagen vi har i vårt nätverk. Många företag har svårt att rekrytera och de kandidater vi föreslår är ju handplockade personer som vi känner till, vet vad de går för och som vi verkligen tror kommer att göra ett bra jobb. En stor framgångsfaktor är att vi arbetar utifrån varje enskild individ. Då kan vi också bättre hitta sysselsättning som verkligen passar varje enskild person. Vi är också så pass små att vi kan ha en stor portion flexibilitet i det vi gör, säger Frida Svensson.

Välkomnar alla Linköpingsbor

Linkstep riktar sig till arbetslösa personer mellan 20-60 år som är bosatta i Linköping. Många av deltagarna som har fått jobb via Linkstep kommer från Linköpings socioekonomiskt svagare bostadsområden och majoriteten har från starten en liten insyn i hur den svenska arbetsmarknaden fungerar och vilka olika utbildningsvägar och jobbmöjligheter som finns. Deltagarna behöver inte bo hos Stångåstaden, utan alla Linköpingsbor är välkomna. Den absolut viktigaste förutsättningen för att lyckas är den egna motivationen och ett aktivt deltagande i programmet.

"Mycket viktig pusselbit"

Från finansiären Linköpings kommuns håll är man också väldigt nöjd med satsningen.

– Eftersom det finns en mångfald individer som är i behov av stöd för att komma i egen försörjning är det viktigt att det även finns en mångfald av aktörer som arbetar för att få fler människor i arbete och studier. Linkstep är en mycket viktig pusselbit som kompletterar övriga arbetsmarknadsinsatser i den stora satsningen som Linköpings kommun gör för att minska utanförskapet och beroendet av försörjningsstöd, säger Fredrik Lundén (M), ordförande för arbetsmarknadsnämnden.

Och integrations- och arbetsmarknadsdirektör Mikaela Schullström fyller i:

– Linköping satsar stort på att stötta individer till jobb och egen försörjning. Genom olika satsningar tar vi steg mot ett mer inkluderande och hållbart Linköping.

Läs mer om Linkstep på Stångåstadens webbplats:

Senast ändrad den 28 januari 2025

Senaste nytt

Katarina Jonsson Bratu blir ny servicedirektör
Ny satsning ska bryta utanförskap i Skäggetorp
Så gick granskningen av kommunens konferenser
Krogar i kamp mot knarket
Det hände på fullmäktige i april
Linköping i topp när det gäller service till näringslivet
Näringslivsdirektör Louise Felldin väljer att sluta
Linköping leder vägen med AI-pilot för bygglov
Nytt militärhistoriskt museum i Gamla Linköping