Hoppa till huvudinnehåll

Dags för årets naturguidningar

5 april 2024 | Uppleva & göra
Fladdermussafari i Ullstämmaskogen och kajakpaddling i Viggeby Naturreservat. Det är några av naturguidningarna som är planerade i Linköping. Nu startar äntligen säsongen med en mängd olika aktiviteter, det finns något för alla.

Foto: J Moberg

Säsongen drar igång den 7 april med en familjeutflykt i Tinnerö Eklandskap för att undersöka livet i dammen. Är det några djur som vaknat? Det är bara den första av ett 20-tal guidningar som Linköpings kommun arrangerar i samarbete med olika naturföreningar mellan april och september.

Fågelintresserade har möjlighet att delta i guidade turer för att upptäcka stadens rika fågelliv. Dessutom kan man utforska det vackra reservatet Kärna Mosse, där man med hjälp av kunniga guider tittar efter kärrets alla orkidéer.

– Oavsett om du är intresserad av fågelskådning eller blomstervandring så kan du förvänta dig att lära dig något nytt då alla guider är experter på sitt område. Du kommer förhoppningsvis även upptäcka ett nytt naturområde i din närhet och ha en trevlig stund, säger Håkan Lundberg, kommunekolog i Linköpings kommun.


Vid reservatet Kärna Mosse kan du upptäcka flera vackra orkidéer. 

Naturen finns nära

Guidningarna sker i naturreservat, eller tätortsnära natur, i och runt Linköping och i stort sett alla är gratis. Vissa behöver man anmäla sig till i förväg och andra kan man dyka upp till samma dag. Håkan lyfter att Linköping ligger i både ett ek- och sjölandskap så naturen finns nära, Tinnerö ligger bara 2 km från Stora torget.

Fladdermussafari 

För de mer äventyrliga finns det spännande fladdermussafaris att delta i som återkommer ett par gånger under säsongen på olika platser. Håkan berättar mer.

– Aktiviteten är på kvällstid och vi observerar fladdermössen i sin naturliga miljö. Deltagarna får låna en detektor som upptäcker ljud som vi människor inte kan höra. Guidningarna brukar uppskattas av nyfikna barn som vill lära sig mer om dessa fascinerande djur – den rekommenderar jag verkligen.

Via länken nedan hittar du mer information om naturguidningarna.

Text: Madeleine Tuomi

Senast ändrad den 5 april 2024

Senaste nytt

Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka