Hoppa till huvudinnehåll

Studenter ger förslag på hur äldreomsorgen kan bli bättre

28 mars 2024 | Omsorg & hjälp
Studenter på Linköpings universitet har följt medarbetare vid Åleryds korttidsboende under två veckor och gjort en studie om hur kommunikationen mellan olika professioner fungerar.
LiU-studenter har studerat Åleryds vårdboende Fotograf: Amir Tajik

LiU-studenterna som studerat Åleryds korttidsboende. Från vänster Beata Wersäll, Mimmi E. Holmkvist, Isabelle Alskog, Sofie Fogelkvist och Desiré Gomér.

Linköpings kommun har under en längre period samarbetat med Linköpings Universitet där man tillsammans med Medicinska fakulteten arbetat med utmaningar inom kommunal vård och omsorg. Framförallt har man tittat på interprofessionellt lärande, som innebär lärande om och mellan olika professioner och hur avdelningar inom vården samarbetar och kommunicerar.

Anna Jonson är enhetschef för praktik, introduktion och rekrytering på Vård- och omsorgsförvaltningen.

- Studenterna har varit i våra verksamheter för att se hur vi arbetar och hur vi kan bli bättre. Anledningen till att vi gör detta är för att allt mer vård blir kommunens uppdrag (nära vård och omsorg).

LiU-studenternas projekt

Bland studenterna fick en grupp i uppdrag att titta närmare på korttidsboende på Åleryds vårdboende i sin förbättringskurs. I slutet av februari 2024 började projektet och syftet var att analysera, intervjua yrkesgrupper och presentera en förbättringsplan om kompetensutveckling och hur man på tydligare sätt samverkar i lag.

Åleryds vårdboende arbetar kontinuerligt med att utveckla och förbättra kommunikationen bland alla medarbetare i verksamheten.

- Medarbetarna skulle skatta noll till fem på frågorna som bland annat var, “Hur bra kan du om andra arbetsområden” och “Hur bra kan du om ditt eget arbetsområde”, säger Isabelle Alskog, som är inne på sin fjärde termin på sjuksköterskeprogrammet.

Förslag på åtgärder

Studentgruppen kom fram till att Åleryds korttidsboende står inför en utmaning i att utveckla det interprofessionella samarbetet i det vardagliga arbetet. Isabelle fortsätter att förklara.

- Personalen träffar inte alltid varandra ordentligt, utan mest i förbifarten i korridorerna. Därav kan de inte bolla informationen lika smidigt, eftersom det ibland är svårt att hitta tid eller forum där alla kan träffas för att dela åsikter och information.

Studenternas studie landade i att viss information ibland kan tappas bort vid tillfällen då det bara förmedlas muntligt och snabbt i korridorerna.

- Med hjälp av teorier kom vi vidare i vårt arbete och kom fram till att det viktigaste Åleryd behöver implementera är att alla olika professioner inom respektive avdelning ses oftare inom teamen och förmedlar informationen på en bestämd tid och plats.

För att kunna mäta detta får alla medarbetare fylla i ett formulär en gång i veckan.

- Det vi vill se är att personalen gör färre streck vid frågan om korridorsnack och fler streck vid journalläsning och fysiska avstämningar för respektive avdelningar, berättar Isabelle.

Eva Ånell-DeVecchio är verksamhetschef på Åleryds vårdboende och berättar.

- Att kommunikation förenklas av strukturer och möten som möjliggör är välkänt i organisationen, men i det dagliga arbetet kan detta ändå ibland tappas bort. Jag anser att studenternas förslag var konkret och genomförbart trots de begränsningar som vården har bemanningsmässigt. Jag upplever också att de hade respekt för bemanningsutmaningen i sin bedömning.

Vad händer nu?

Anette Kanon är också verksamhetschef på Åleryds vårdboende och ser positivt på studenternas förbättringsförslag och redan i mars ska arbetet påbörjas.

- Vi ser fram emot att testa det här verktyget och uppföljningsförslaget om SBAR och se hur resultatet blir. Det vi också vill ta med oss efter detta är att vi i kommunen vill ha hit framtida studenter som kommer och jobbar kommunalt.

SBAR är ett arbetssätt för effektiv kommunikation inom hälso- och sjukvården och står för situation, bakgrund, aktuell bedömning och rekommendation.

Anna Jonsson, som är enhetschef på Vård- och omsorgsförvaltningen ser också fram emot att fortsätta samarbetet med Linköpings universitet.
- Vi vill ta detta arbete vidare för att kunna skapa fler interprofessionella lärmoment i våra verksamheter.

Text och foto: Amir Tajik

Senast ändrad den 28 mars 2024

Senaste nytt

Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka