Hoppa till huvudinnehåll

Hemsjukvården firar 10 år i kommunal regi

3 april 2024 | Omsorg & hjälp
I januari 2014 genomförde Linköpings kommun den så kallade hemsjukvårdsreformen där den basala hemsjukvården växlades över från primärvården till kommunal hälso- och sjukvård. Våra medarbetare berättar om hur verksamheten har utvecklats under de senaste tio åren.
Manlig och kvinnlig medarbetare inom hemsjukvården

Ledningssköterskan Henrik Kalmsten och arbetsterapeuten Madelen Rudén arbetar inom Hemsjukvården sedan start för tio år sedan.

Beslutet om att den här förändringen skulle ske togs på nationell nivå flera år tidigare och Linköping var en av de sista kommunerna i landet att låta ansvaret för hemsjukvård växla från region till kommun.

En av medarbetarna som har varit med under alla dessa tio år är ledningssköterskan Henrik Kalmsten.

– De första tio åren av hemsjukvård i kommunal regi har varit utmanande på många sätt men det har också inneburit lika många möjligheter att utforma och erbjuda Linköpingsborna hälso- och sjukvård utifrån gällande avtal mellan kommunen och regionen, berättar Henrik.

Uppdraget för hemsjukvården har genom åren blivit bredare och den digitala utvecklingen har gått framåt. Verktyg för kommunikation och informationsöverföring har införts inom den egna kommunala organisationen men också mellan aktörerna som samverkar kring hemsjukvården. Internt har även andra digitala planeringsstöd implementerats och nya arbetssätt för ökad patientsäkerhet och en än mer effektiv vård har utvecklats.

Färre ska ta hand om fler

Precis som andra utförare av hälso- och sjukvård brottas Linköpings kommun med utmaningen kompetensförsörjning inom sektorn. Den demografiska utmaningen ställer tydligt högre krav på att allt färre ska ta hand om allt fler, vilket gjort att omställningen till Nära vård blivit allt mer aktuell de senaste åren. En tydlig effekt av det är att kommunens attraktivitet som utförare av hemsjukvård ökat påtagligt bland samverkansparter.

– Antalet patienter inom hemsjukvården har över tid ökat och kommer fortsatt att öka, då fler patienter vårdas i hemmet och färre ska vårdas på sjukhus. Ska vi fortsatt kunna hantera utvecklingen och ge en patientsäker vård så behöver hemsjukvården och övriga vårdgivare samverka ännu mer för att tillsammans ge en ännu bättre Nära vård i hemmet. Vi behöver arbeta i multiprofessionella team, kontinuerligt stärka kompetensen, utveckla det hälsofrämjande arbetet samt rusta oss för att kunna hantera en alltmer komplex vård i hemmiljö, säger Henrik.

I takt med att hemsjukvårdens uppdrag under de första tio åren blivit allt mer komplext och avancerat har möjligheten att väcka intresse hos sjuksköterskor som tidigare inte sneglade mot kommunal hälso- och sjukvård ökat. Mer avancerad hemsjukvård kräver högre kompetens vilket ställer krav på kompetensutveckling. Delar av det som för tio år sedan betraktades som sällankompetens i hemsjukvård räknas idag till de vardagliga uppgifterna för kommunens sjuksköterskor.

Henrik Kalmsten och Madelen Rudén uppskattar samverkan mellan olika professioner.

“Kvaliteten för patienten har blivit bättre”

Det är inte bara Henrik Kalmsten som har varit med på hela den här tio år långa resan. Även arbetsterapeut Madelen Rudén kan dela med sig av tankar och erfarenheter genom åren inom hemsjukvården.

– I början gjorde vi som arbetsterapeuter bara punktinsatser och ibland kunde det kännas som att vi åkte runt och bara släckte bränder. Möjligheterna till att hinna se patienten i helhet var utmanande och samverkan var nästan obefintlig. Idag har vi helt andra och mycket bättre förutsättningar. Vi har en helt annan bemanning och vi arbetar i team; arbetsterapeut och fysioterapeut. Vi åker på gemensamma hembesök för att kunna fånga in hela patienten, dennes funktion/aktivitetsförmåga, behov, miljö och förutsättningar. Vi har möjlighet att jobba med mer hälsofrämjande insatser både i hemmet men även på våra träffpunkter på våra trygghetsboenden. Kvaliteten för patienten har definitivt blivit bättre under dessa tio år, säger Madelen.

Ett oerhört viktigt arbete

Vad det är som gör att medarbetare som Henrik och Madelen har stannat kvar i den kommunala verksamheten?

– Jag har valt att stanna så länge inom hemsjukvården då jag uppskattar att komma hem till patienten för rehabilitering. Man får se patienten i sin egen miljö och man får en större bild och förståelse för patientens förutsättningar. Jag har en känsla av att patienterna kan öppna upp sig mer när de befinner sig i sin egen trygga miljö. Vi ser ju hur vi kan arbeta förebyggande också när vi kan komma på hembesök tidigt för att fånga upp risker såsom fall eller en allmänt skör hemsituation, säger Madelen.

– Arbetet i hemsjukvården är oerhört viktigt. Det är där vi kan göra skillnad för alla som bor i Linköping och som behöver oss. Samverkan mellan oss sjuksköterskor, våra kollegor i hemtjänsten och på rehabiliteringen där Madelen arbetar utgör en avgörande faktor för att vi ska kunna arbeta förebyggande och hälsofrämjande i framtiden, avslutar Henrik.

Text och foto: Maria Eriksson

Senast ändrad den 3 april 2024

Senaste nytt

Allt du behöver veta om valborgsfirandet
Krafttag mot fusk med bidrag
RIX FM Festival inleder Linköpings stadsfest
Det hände på fullmäktige i april
Detta gäller vid eldning av trädgårdsavfall
Hon blir ny chef för kultur
Kom och fira att Tinnerbäcksbadet fyller 1 år
Nu börjar Dansens vecka