Hoppa till huvudinnehåll

Elda utomhus

Eldning utomhus innebär ett stor ansvar för dig som eldar. Inom tätbebyggda områden avråder vi från eldning utomhus eftersom röken lätt skapar problem för kringboende.

Juridiskt ansvar för eldning

Om din eldning orsakar en brand är du personligen ansvarig. Straffpåföljden handlar om allmänfarlig vårdslöshet, men kan i enskilda fall handla om mordbrand. Det är den som håller i tändstickan som har ansvar för elden.

Eldning av trädgårdsavfall

Den 1 januari tillkom en ny lagstiftning i den nationella avfallsförordningen. Förändringen berör bland annat förbränning av trädgårdsavfall, syftet är att bidra till att en större andel av detta avfall komposteras eller lämnas till en återvinningscentral.

Hur tolkar Linköpings kommun den nya lagstiftningen?

I Linköpings kommuns lokala avfallsföreskrifter framgår det att torrt trädgårdsavfall som inte kan nyttjas för kompostering får eldas, förutsatt att det inte medför olägenhet för omgivningen eller bryter mot andra föreskrifter eller beslut.

Regeringen har informerat om att det under de kommande månaderna ska tas fram förtydliganden gällande den nya lagstiftningen då den väckt många frågor runtom i landet. Linköpings kommun avvaktar därför med att eventuellt uppdatera reglerna kring eldning av trädgårdsavfall.

Kommunens bedömning är att de lokala avfallsföreskrifterna fortfarande gäller och att det därmed inte är förbjudet att elda trädgårdsavfall så länge som kraven i föreskrifterna följs.

Behöver jag dispens för min majbrasa?

Om eldning sker i samband med en offentlig tillställning i enlighet med ordningslagen behövs en dispens från kommunen.

Glöm inte att du också behöver söka polistillstånd för din majbrasa.

Alternativ till eldning

Kompostering av trädgårdsavfall är ett bra alternativ till att elda. Du kan även lämna trädgårdsavfall på någon av avfallscentralerna. Att elda en kubikmeter ris i trädgården släpper ut lika mycket tjära som den sämsta miljögodkända vedpannan gör på ett halvår för att värma upp ett helt hus.

Om du ändå ska elda utomhus

Bedöm risken

Det är alltid du som måste bedöma risken för rök och brandspridning. För att kunna göra en bra bedömning måste du ta hänsyn till flera saker, vindriktning, vindstyrka och dina egna släckresurser. Särskilt uppmärksam bör man vara på vårarna när fjolårsgräset ligger torrt på marken, en gräsbrand sprider sig oerhört snabbt i vinden och kan få oanade konsekvenser.

Hur vet jag när jag kan elda?

Kolla väderleksprognosen, under gräs- och skogsbrandsäsongen finns daglig brandriskprognos på SMHI:s hemsida.

Fyll i ett formulär till räddningstjänsten

Om du har förutsättningar och tillåtelse att elda, kontaktar du räddningstjänsten genom att fylla i ett formulärpå sidan Jag ska elda. På så vis känner räddningstjänsten till att elden är kontrollerad och vet vad det gäller om någon ringer och larmar om brandrök.

Grillplatser

I friluftsappen Naturkartan finns information om iordningsställda grillplatser i Linköpings kommun. Sök på Grillplats för att få fram iordningsställda grillplatser i en lista eller markerade i kartvy (funktionen fungerar för tillfället bara i appen, inte på Naturkartans webbsida).

Eldningsförbud

Kommunen utfärdar i regel inte eldningsförbud. Eldning sker på egen risk, men man kan kontakta räddningstjänsten för att få råd.

Senast uppdaterad den 23 april 2024