Hoppa till huvudinnehåll

Grävtillstånd

Ska du gräva på kommunal mark behöver du ett grävtillstånd.

Med ett grävtillstånd har du rätt att gräva på kommunens mark, men också ett krav på att återställa marken och ytan. Du behöver följa villkoren för arbete på offentlig plats.

Hur går grävtillståndsprocessen till?

  1. Entreprenören ansöker om grävtillstånd och trafikanordningsplan samt eventuellt andra tillstånd som behövs för att få utföra arbetet. Du kan till exempel behöva kontakta Länsstyrelsen om du ska gräva intill vatten, träd eller arkeologisk intressanta platser. Läsa på ledningskollen.se för att säkerställa att inga ledningar grävs av och eventuellt söka bygglov.
  2. Efter godkänd ansökan om grävtillstånd och beviljad trafikanordningsplan påbörjas arbetet vid det ungefärliga datumet som angetts vid inskickade ansökningar.
  3. När arbetet för grävningen är avslutat beställer entreprenör återställning av platsen. Det innebär att det till exempel beställs asfalt för asfalterade vägar eller annat material för platsen beroende på vilken typ av markyta som det grävts på. Återställning av markytan ligger inte med i den planerade tiden för arbetet, då det tar olika lång tid att få fram olika material.

Ett skäl till att inte ge tillstånd för grävning är att det kan finnas andra planerade grävarbeten som gör det olämpligt med ytterligare avstängningar.

I vägarbetskartan kan du se pågående och planerade grävarbeten. Där finns ungefärligt start och slutdatum för arbetet. Ibland kan ett planerat gräv- och vägarbete behöva skjutas upp på grund av akuta fall, som kan vara vattenläckor eller kraftigt väderomslag.

Frågor och information om grävtillstånd och grävarbeten

Hur lång är handläggningstiden? 

Handläggningstiden är fem-tio arbetsdagar.

Var skickar jag min ansökan? 

Om du söker grävtillstånd vid få tillfällen om året, går det bra att använda vår e-tjänst. 

Om du är entreprenör som utför denna typ av markarbete mer än fem gånger om året, vill vi ha ansökningarna via vårt ärendehanteringssystem Greta. Greta är kommunens verksamhetssystem för grävtillstånd och TA-planer.
Nedan hittar du länk till e-tjänsten och kontaktformulär för att beställa inloggningsuppgifter.

Vad händer om jag fått avslag på min ansökan?

Det förekommer att det blir avslag vid ansökning av grävtillstånd. Då förs en dialog tillsammans med ansvarig hos kommunen som förklarar varför.

Hur kommer jag i kontakt med kommunen?

Vid frågor om platsen ni vill söka tillstånd för, skicka ett ärende via formuläret Frågor och synpunkter - trafik, gata och mark eller ring Kontakt Linköping.

Senast uppdaterad den 22 december 2023