Hoppa till huvudinnehåll

Bassängbad

Den som har ett bassängbad öppet för allmänheten behöver ha tillräcklig kunskap för att kunna erbjuda en trygg upplevelse för dina kunder. Som ansvarig är det viktigt att känna till olika hälsorisker och ha rutiner för städning, underhåll och kontroll av anläggningen.

Vad menas med bassängbad?

Med bassängbad menas en badanläggning som är till för allmänheten eller används av många människor, exempelvis en konferensanläggning eller lägerverksamhet. Det kan vara simbassänger, vattenrutschbanor, pooler, plaskdammar, badtunnor eller flyttankar i olika former och storlekar. Både inom- och utomhusanläggningar innefattas.

Anmälan av bassängbad

Bassängbad ska anmälas till Hälsoskyddsenheten senast sex veckor innan verksamheten startar.

Planerar du en förändring i din verksamhet?

Den som driver en anmälningspliktig verksamhet och planerar att göra större förändringar i denna behöver skicka in en ny anmälan till Hälsoskyddsenheten. Exempel på större förändringar är lokalbyte och ombyggnation.

Om man planerar en mindre förändring eller driftstörning räcker det att meddela detta till Hälsoskyddsenheten via mejl till Miljöavdelningen:

Smittsmydd och personlig hygien

För att säkerställa att alla får en trevlig upplevelse när man besöker ett bassängbad är det viktigt att både den som driver anläggningen och alla badande tar ansvar för hygienen. Det är den som driver anläggningen som är ansvarig för att se till att alla badande får den information som behövs för att kunna hålla en god hygien.

För att förebygga hälsoproblem i ett bassängbad är det viktigt att alla badande tvättar sig noga utan badkläder innan bad. Det är de badande som är den största källan till föroreningar och mikroorganismer (bakterier, virus och svampar) i badvattnet. Ju renare de badande är, desto mindre mängd klor behöver användas för att rena badvattnet. Högre klorhalter innebär en starkare klorlukt i anläggningen och kan lättare leda till ögon- och hudirritationer hos badande.

Som badande är det viktigt att tänka på att:

  • Tvätta håret och duscha hela kroppen noggrant utan badkläder innan badet. Detta gäller även små barn och blöjbarn.
  • Avlägsna smycken, klocka och allt smink innan badet.
  • Använda rena badkläder.
  • Använd inte underkläder eller bomullskläder vid bad.
  • Tvätta fötterna innan du går in i badanläggningen, även om du endast ska stå på kanten.
  • Vänta minst en vecka med att bada i bassäng om du har varit magsjuk.

Egenkontroll

I bassängbad för allmänheten vistas många personer, vilket gör att hygien är extra viktigt i dessa anläggningar. Det är därför av stor vikt att den som driver ett bassängbad har kunskap om vilka risker som finns i verksamheten för att kunna förebygga och motverka att de badandes hälsa påverkas på ett negativt sätt. 

Den som driver ett bassängbad ska fortlöpande planera och kontrollera sin verksamhet genom så kallad egenkontroll. I Folkhälsomyndighetens allmänna råd om bassängbad finns det beskrivet vad egenkontrollen bör innehålla. 

Du hittar både allmänna råd och information om skötsel av bassängbad på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Tillsyn

Hälsoskyddsenheten gör tillsyn på kommunens bassängbad. Vid tillsynen går vi igenom lokalerna, provtagningsresultat och skriftliga rutiner för att se till att anläggningen sköts på ett säkert sätt.

Hälsoskyddsenheten tar ut en årlig tillsynsavgift för att kunna besöka varje verksamhet regelbundet. Årsavgiften motsvarar tolv eller sex kontrolltimmar beroende på hur stort bassängbadet är.

Synpunkter från allmänheten

Om man som privatperson har synpunkter på exempelvis hygien, städning, luft eller vattenkvalitet i ett bassängbad ska man i första hand vända dig till den som driver anläggningen. Det är den som är ansvarig för bassängbadet som ska utreda problemen och vidta åtgärder. Om man upplever att det efter detta in inte sker någon förändring är man välkommen att kontakta Hälsoskyddsenheten via Kontakt Linköping.

Kontakt Linköping

Linköpings kommuns kontaktcenter svarar på dina frågor och ger dig information om kommunens tjänster.

Till e-postformulär för Kontakt Linköping

Telefon: 013–20 60 00
Telefontid: måndag-fredag klockan 07:30-17:00 (juni - augusti, 07:30-16:00)

Senast uppdaterad den 26 februari 2024