Hoppa till huvudinnehåll

Hur mår din ekonomi?

Det finns hjälp att få när du stöter på ekonomiska problem, men det kan vara svårt att veta vad som gäller för just din situation.
Tryck på plustecknet för att få tips, stöd och länkar till information om hur du kan ta nästa steg mot en ekonomi i balans.

Vad gör dig orolig över din ekonomi? 

När du är orolig över din ekonomi är det viktigaste att du tar tag i din situation och inte gömmer undan problemet. Ta ett steg i taget.

 

Räcker inte pengarna trots att du gör allt du kan, är det viktigt att du ser över din ekonomi.  Det allra viktigaste är att betala hyra, el och mat. Därefter är medicin,  hemförsäkring, ev barnomsorg och a-kassa viktiga utgifter. Gör en planering, en så kallad budget. I budgeten skriver du ner de kostnader och inkomster du har varje månad.

På BRIS Vuxentelefon 0771-505 05 kan du få råd om hur du pratar med barn om pengar.

När ditt spelande går ut över din ekonomi, kan du få professionell hjälp för att sluta eller minska ditt spelande.

Det finns saker du kan göra själv för att undvika att dina skulder går vidare till Kronofogden. Ett sätt att hantera skulder är att göra frivilliga uppgörelser. Det innebär att du kontaktar fordringsägaren, den som du har skulden till, och frågar om ni kan göra en överenskommelse. Se över möjligheten att få ett billigare lån och betala av alla krediter. Säg upp krediterna och gör dig sedan av med kreditkorten så att du inte skaffar dig nya skulder. Var dock uppmärksam på att lån med lägre ränta och lägre månadskostnad kan innebära en förlängd återbetalningstid.

Hur ser en vanlig månad ut för dig?

Genom att förändra dina vanor eller ditt beteende kan du undvika att leva på lånade pengar.

Om pengarna inte räcker är det viktigt att prioritera de viktigaste utgifterna. Du behöver betala hyran för att inte riskera att förlora boendet. Kan du inte betala dina skulder, är löneutmätning ett vanligt sätt att göra det på. Du får behålla så pass mycket av din lön så att du klarar din försörjning som exempelvis kostnad för hyra, mat, hushållsel och en del annat.

Är din situation akut och du inte har några pengar eller tillgångar alls, kan du söka ekonomiskt bistånd.

Hur ser din skuldsituation ut? 

Riskerar du vräkning kan du ta kontakt med kommunens vräkningsförebyggande team, så kan de hjälpa dig med råd om hur du kan gå vidare.

Att sammanställa och kartlägga är första steget eftersom det inte finns något samlat register över skulder. Börja med att logga in på Kronofogdens webbplats för att se ditt skuldsaldo.

Får du ett betalningskrav som inte stämmer, ska du bestrida det genom att meddela företaget att du inte accepterar deras krav och varför. Du ska inte strunta i att betala fakturan.

När du får brev från Kronofogden, låt inte brevet ligga. Öppna, läs och besvara det Kronofogden vill ha svar på. Att svara på ett delgivningskvitto betyder att du har tagit emot brevet, inte att du godkänner kravet. Om du inte svarar måste Kronofogden besöka dig i ditt hem eller på din arbetsplats.

En skuldsanering är till för dig som inte kan betala dina skulder på egen hand under lång tid. Det innebär att du betalar av dina skulder enligt en betalningsplan i fem år. När skuldsaneringen är avslutad slipper du betala resterande skulder och är fri från de skulder som ingick i din skuldsanering. Du ansöker om skuldsanering hos Kronofogden som då utreder om du uppfyller kraven.

Har det hänt något som gör det svårare för dig att få ihop din ekonomi?

Det är mycket att tänka på när du flyttar hemifrån. Konsumentverket och Kronofogden ger råd om vad som är viktigt att tänka på och tips på hur pengarna kan räcka längre.

Med en ny medlem i familjen innebär att privatekonomin kan förändras och det är en bra tid att öka på kunskaperna.

Förutom att söka arbetslöshetskassa vid arbetslöshet, kan du behöva gå igenom din ekonomi för att se vad du kan förändra när inkomsten minskar. Meddela inkomstförändring till exempelvis kommunen och försäkringskassan, så att du inte drabbas av återkrav längre fram.

Vid en separation, gå igenom lån, konton, avtal och abonnemang. Står en eller båda för dem? Vad behöver sägas upp eller tecknas om?

Ibland kan det vara svårt att veta hur länge en sjukskrivning varar. Därför är det viktigt att gå igenom din ekonomi för att se vad du kan förändra när inkomsten minskar.

Att bli pensionär kan innebära en stor förändring för din ekonomi. Börja spara tidigt och kolla hur mycket du kommer att få i pension. Är du redan pensionär, se över dina avtal så kanske du kan minska utgifterna.

Att vara mitt uppe i en sorg samtidigt som många praktiska saker måste tas om hand är svårt. Flera myndigheter har samlat information om vad du behöver tänka på och vilket ekonomiskt stöd du kan ha rätt till.


Ta hjälp!

Budget- och skuldrådgivningen kan hjälpa dig att kartlägga din ekonomiska situation. Förbered dig gärna innan du pratar med rådgivaren, så att vi kan ge råd som passar just dig.

Senast uppdaterad den 29 november 2023