Hoppa till huvudinnehåll

Linköping är en av Europas mest innovativa städer

5 september 2023 | Pressmeddelande från Linköpings kommun
Linköping är en av semifinalisterna till EU-kommissionens pris iCapital Award. Priset ges till städer i Europa som är goda exempel på hur samhälls- och hållbarhetsutmaningar kan lösas genom innovation och utveckling.

En växande stad, en åldrande befolkning och segregation. Det är några av de samhällsutmaningar som Linköping, och flera andra städer, står inför både idag och i framtiden. 

– Det är roligt att Linköping ses som ett föredöme ute i Europa när det kommer till att hitta nya lösningar för gemensamma samhällsproblem. Som kommun behöver vi ständigt anpassa vårt sätt att arbeta, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande i Linköpings kommun.

I ansökan finns en mängd konkreta exempel på hur kommunen jobbar för att möta utmaningarna, och en viktig del är den samverkansanda som finns i Linköping.

– Ska vi bli handlingskraftiga och uppnå resultat behöver både det offentliga, näringslivet, akademin, med flera, hjälpas åt, säger Kristina Edlund. 

Sex städer har blivit semifinalister. Nu väntar en presentation inför tävlingsjuryn, som sedan ska utnämna tre finalister. Vinnaren presenteras av EU-kommissionen den 27 november på en prisutdelning i Marseille, och får 500 000 euro för att fortsätta satsa på sina innovativa lösningar.

Priset har delats ut sedan 2014 och från och med 2021 består priset av två olika tävlingskategorier kopplat till antalet invånare. Linköpings kommun tävlar i kategorin The European Rising Innovative City som riktar sig till städer med 50 000 invånare och upp till 249 999 invånare.

De övriga fem semifinalisterna är Brügge (Belgien), Cork (Irland), Leiden (Nederländerna), Linz (Österrike), och Padova (Italien).

Exempel på initiativ som Linköpings kommun tar upp i ansökan:https://www.linkoping.se/businesslinkoping/platsen/innovativa-linkoping/

Senast uppdaterad den 5 september 2023