Boendeparkering

I Linköping erbjuds boendeparkering på särskilda platser i bostadskvarteren inom Vasastaden, Hejdegården och från och med 1 juni 2016 även Ramshäll och norra Vimanshäll. Boende i andra stadsdelar får vända sig till privata parkeringsbolag för parkeringsplats.

Allmänt om boendeparkeringstillstånd

  • Du ansöker om boendeparkeringstillstånd via vår e-tjänst. Inloggning till e-tjänsten sker med e-legitimation. I e-tjänsten kan man göra uppehåll, tillfälliga och permanenta biländringar.
  • Har du inte e-legitimation får du ansöka om boendeparkeringstillstånd via blankett.
  • När du fått tillståndet beviljat gäller det så länge du är folkbokförd på adressen och äger bilen. 
  • Har du tjänstebil eller lånar en bil får du ansöka via blankett med bifogat intyg från arbetsgivaren eller fordonsägaren. Dessa tillstånd förnyas inte med automatik utan måste förnyas efter ett år.

 

Boendeparkeringsområden

Sök bland frågor och svar

Vi behöver personnummer samt registrerings nummer på fordonet. Du kan söka via e-tjänsten om dina uppgifter stämmer i folkbokföringen samt vägtrafikregistret.

Du kan skriva ut en blankett från hemsidan eller kontakta miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens kundtjänst för att få en blankett skickad till dig. När du har fyllt i uppgifterna på blanketten så kan du skicka eller lämna in ansökan till oss.

Man ansöker från valfritt startdatum under förutsättning att man är folkbokbokförd på adressen inom boendeparkeringsområdet. Du kan söka via e-tjänsten om dina uppgifter stämmer i folkbokföringen samt vägtrafikregistret. Är du inte folkbokförd inom registrerat boendeparkeringsområde så kan du inte använda e-tjänsten, kontakta då miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens kundtjänst.

Tillståndet avslutas inte med automatik. Avslutet måste göras minst 15 dagar innan önskat månadsskifte. Vid avslut av boendeparkering betalar man alltid för hel kalendermånad. Har du e-legitimation och är folkbokförd på adress inom registrerat boendeparkeringsområde kan du gå in via vår hemsida. Välj där Ansök och ändra boendeparkering i högermarginalen. Vid frågor kontakta miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens kundtjänst.

Ja, man måste vara folkbokförd på adressen för att kunna få boendeparkering. Det finns dock undantag om man tillfälligt bor i området under minst tre månader. Det krävs då kopia på hyreskontrakt.

Dina adressuppgifter har inte registrerats ännu eller så är de inte överförda till vårt system. Det kan ta några dagar så prova igen.

När du inte längre är folkbokförd inom ett boendeparkeringsområde begränsas dina möjligheter att använda e-tjänsten. Kontakta miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens kundtjänst.

Dina ägaruppgifter har inte registrerats i vägtrafikregistret ännu eller så är de inte överförda till vårt system. Det kan ta några dagar så prova igen.

Parkeringsvakterna slår in bilens registreringsnummer i sin handdator och får då kontakt med boendeparkeringssystemet som då svarar att det finns giltigt tillstånd eller inte.

Du kan själv registrera ett bilbyte via e-tjänsten förutsatt att du är folkbokförd på din nya adress och registrerad ägare till din nya bil enligt vägtrafikregistret. Har du inte e-legitimation får du kontakta miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens kundtjänst för att registrera bilbyte.

Boendeparkeringstillståndet gäller endast på sådana parkeringsplatser som är märkta med boende-p, se parkeringsregler samt karta boendeparkering.

370 kr per månad, det skickas ut en faktura månaden efter. Du kan välja autogiro eller e-faktura, blankett autogiro hittar du i högerspalten på sidan Avgift och faktura.

Vi behöver ett intyg från arbetsgivaren som visar att du får använda bilen privat samt att du förmånsbeskattar detta. Intyg för tjänstebil och ansökan finns i högerspalten på sidan Ansökan och villkor.

Ja, och då ska du skicka med intyg för tjänstebil samt intyg som visar att du är ägare till firman.

Nej, du kan endast få på ett fordon. Har du någon mer i hushållet som har körkort kan den personen söka för bil 2.

Nej, fordonet får inte vara avställt eller ha körförbud.

Ja, då får personen som äger bilen fylla i ett ”intyg annan fordonsägare” som finns på hemsidan och skicka in tillsammans med ansökan.

Söker du via e-tjänsten börjar tillståndet gälla direkt. Vid inskickad ansökan är handläggningstiden 2 veckor men brukar vanligtvis gå fortare. Handläggaren ringer eller mailar till sökande när tillståndet är registrerat i systemet och kan börja användas.

Det finns inget kösystem utan kravet är att du uppfyller villkoren för att beviljas boendeparkering.

Ja, du kan göra uppehåll som är minst 7 dygn och max 3 månader. Har du e-legitimation kan du själv registrera uppehåll via e-tjänsten. Saknar du e-legitimation kontakta miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens kundtjänst.

Meddela den nya adressen till miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens kundtjänst så ändras det i tillståndet så att det blir rätt adress på kommande faktura. Område kan bytas via e-tjänsten om du är folkbokförd på nya adressen.

En gång om året kollar systemet upp att sökande är folkbokförd inom gällande boendeparkeringsområde och att bilen ägs av samma sökande. Dessa tillstånd förlängs automatiskt ett år. När man söker för bil som ägs av någon annan förlängs inte tillståndet utan man får då göra en ny ansökan en gång om året. Ansök om nytt tillstånd en månad innan tillståndet går ut, se giltig period på det välkomstbrev ni får hemskickat efter ansökningstillfället.

Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens kundtjänst

Välkommen att kontakta vår kundtjänst för frågor till något av förvaltningens kontor: bygglovskontoret, kommunlantmäteriet, miljökontoret och teknik- och samhällsbyggnadskontoret.

Öppettider:
Måndag-fredag kl 8.00-17.00 (16.00 juni-aug)

Telefon: 013-20 64 00
Telefontid: Måndag-fredag kl 8.00-17.00 (16.00 juni-aug)

Fax: 013-20 74 95

Postadress: Drottninggatan 45
58181 Linköping

Besöksadress: Drottninggatan 45
Drottninggatan 45 på karta

Tillgänglighetsinformation Drottninggatan 45

Kontakt:
Kontakta Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningens kundtjänst

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 13 oktober 2016