E-arkiv i Linköpings kommun

Linköpings kommun har ambitionen att övergå till ett sammanhållet e-arkiv. Målet är att uppnå en digitalt sammanhållen kedja där även långtidslagringen är digital. Sedan flera år tillbaka har ett målmedvetet arbete skett i projektform och i samverkan med aktörer såväl inom som utanför kommunen. Hösten 2017 avslutades det införandeprojekt som skett i samverkan med leverantör av e-arkivsystemet och med Norrköpings kommun. Nu väntar en stegvis övergång från pappersarkivering till digital arkivering.

Dator med mappar

Ett väl fungerande e-arkiv har potential att medverka till en stark verksamhetsutveckling i kommunen. Dessutom bidrar e-arkivet till att underlätta för medborgare och myndigheter att ta del av kommunens information.

Arbetet har sedan starten 2012 varit inriktat på att målmedvetet jobba med förberedelser och information, vilket lett till bland annat en Förstudie, Riktlinjer för digital arkivering samt Tillämpningsanvisningar för densamma. Numera finns även en Handbok för digital arkivering där ansvarsfördelning klargörs och där digital leverans in till e-arkivet beskrivs steg för steg.

I Linköping har särskild vikt lagts vid samverkan och förankring. E-arkivsarbetet sker under överinseende av en styrgrupp med bred förankring och i samverkan med e-arkivsarbetet i Norrköpings kommun.

Dan Malmsten

Leder och utvecklar verksamheten. Ansvarig för intern- och extern information samt för e-arkivfrågan (på stadsarkivet).

Dan Malmsten Bild: Kim Ekerstad

Stadsarkivets chef

Linköpings stadsarkiv

E-post: dan.malmsten@linkoping.se