Hoppa till huvudinnehåll

About Who? Andy Warhol 9/3 - 1/6

About Who? Andy Warhol

About Who? - Passagens nya utställning med Andy Warhol som tema, ställer frågorna om vem, hur, och vad? Idén till denna utställning är över 20 år gammal och kommer inte bara visa konstverk av Warhol själv, utan också hur hans konst inspirerat andra konstnärer, som bland annat Thotte Dellert och Bruno Ehrs, som båda har en personlig koppling till Warhol. Utställningen omfamnar Andy Warhols konstnärskap via sin egen konst, men också andras konstnärskap.

I utställningen möter vi ett antal mer eller mindre udda samlingar- sällan visade verk av Warhol och en stor samling skiv- och tidningsomslag samt fotografier från legendariska diskoteket Studio 54. Vi visar också upp flera föremål med direkt personlig koppling till Warhol själv.

Vi visar upp Thotte Dellerts unika silkscreens, vilka han gjorde åt Warhol i början av 80-talet, samt verk där fotografen Bruno Ehrs har tagit fram helt nya diptyker. Ehrs har blandat sina gamla foton av Warhol som han tog på Warhols ateljé “The Factory” med nytagna bilder vilket har lett till helt nya konstnärliga skapelser - Warhol/Ehrs. En förflyttning från då till nu i ett modernt konstverk.

Såklart kommer vi också att visa samtliga 80 skivomslag som Warhol skapade mellan 1948-1984, bland annat det unika och sällsynta för postpunkbandet Ratfab från Stockholm (1984).

Warhol var ”reklamare”/grafisk designer och hans ursprungliga levebröd var just design. Han arbetade med andras bilder och foto, lite lätt kladdigt, men med en exakt känsla för färg och form. Han lyfte denna yrkesroll till att bli konstnärlig. Ibland gjorde han reklam, ibland blev det “bara” konst, men i grund och botten så var ju allting egentligen konst!

Warhols dröm var att bli filmare och under vår utställning har vi fått låna en mycket unik film som Lou Reed och Andy Warhol gjorde under tidigt 70-tal. Denna film är vad man vet sällan visad offentligt. Warhol gjorde ett tiotal mer eller mindre obegripliga filmer - detta är en av dessa.

Utställningen kommer även att visa en rad privata gåvor från Warhol till olika personer- saker som Warhol på sitt oefterhärmliga sätt, signerade och skänkte bort - och kan på sitt eget sätt ses som konst det med! En dollarsedel, en affisch, en brun matvarukasse och så vidare.

Det ingår en rad originalverk i utställningen, bland annat “Fish”, “Washingtonmonumentet”, “The Beatles” och “Marilyn Monroe”.

Majoriteten av de utställda verken är dock från aktiva konstnärer och samlare som alla hade en relation till Warhol och hans konst. Utställningen är lika mycket en utställning om tex. samlaren, om Hasse Persson, konstnären Thotte Dellert, och fotografen Bruno Ehrs, filmaren Ronald Nameth, som en utställning om Andy Warhol. Återigen ställer vi frågan, “About Who?” men också “vad?” och “hur?”.Bland allt dett kan särskilt omnämnas Ronald Nameths unika film EPI han gjorde med Warhol och Velvet underground 1966. Brunos fotografier är en blandning av helt nytt och gammalt material. Då är det även med det vi visar av Thotte Dellert- men alt kretsar kring Warhol.

Utställningen är på ett sätt och vis helt i Warhols anda då vi, och dessa konstnärer, leker med tanken om vad är konst, vad är ett originalverk, och vem är upphovspersonen?

Titeln till den sammansmälta idén “About Who?” är lika mycket en fråga som ett påstående. Om vad och av vem? Det är en utställning som bygger på Warhol, med tydliga utvikningar genom andra konstnärer och samlare. Titeln ger tydliga ledmotiv till denna omfamning av ett av det sena 1900-talets stora konstnärskap.

Till utställningen är även ett föreläsningsprogram planerat med till exempel Claes Britton som berättar om Pontus Hultén, Warhol och “de förfalskade Brillo-askarna”, då Hultén kopierade flera Brillo-askar och utgav dem som Warhol-orginal och sålde för dyra pengar. Övriga föreläsare är Bo Nilsson och Harris Fogel (USA).

Vi kommer även ha ett pedagogiskt program där vi erbjuder måleri och att skapa konst i Andy Warhols anda.

Andy Warhol och Sverige har i över 50 år haft en speciell relation. Ända sedan den stora utställningen på Moderna museet 1968, Warhols första utanför USA, så har Warhols ande influerat svenskt konstnärsliv. Endera genom att konstnärerna har tagit till sig Warhols manér eller aktivt distanserat sig från det. På något sätt ständigt relevant är Andy Warhol alltid en orsak till debatt, att hata eller älska. I synnerhet i vår tid med fakenews, påverkanskampanjer, konspirationer, ekokammare med mera, så framstår Andy Warhols anslag och metod som mer aktuell än någonsin. Warhols begrepp att alla får sina ”15 minutes of fame ” ekar helt i samklang med nutiden.

Utställningen är genomförd med stort stöd av mina engagerade medarbetare. Konstnärerna och samlarnas otroliga engagemang är värt ett särskilt tack- Hasse Persson, Bo Nilsson, Bruno Ehrs, Richard Forrest, Ronald Nameth och Thotte Dellert.

Senast uppdaterad den 29 februari 2024