Hoppa till huvudinnehåll

Så får du pengarna att räcka längre

22 maj 2023 | Omsorg & hjälp
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
I dessa tider av hög inflation och stigande räntor kan det vara svårt att få pengarna att räcka till. Visste du att Linköpings kommun erbjuder råd och hjälp med att till exempel göra en budget?
En kvinna står lutad mot ett träd framför ett bibliotek och en person betalar med kontokort på en dator.

Ninorta Betiyo arbetar som budget- och skuldrådgivare på Linköpings kommun. Foto: Johan Hermansson och Mostphotos

Inflationen i Sverige är fortsatt hög vilket påverkar priserna på många varor och tjänster. Även räntorna är höga och vi går dessutom in i en trolig lågkonjunktur under 2023. Allt detta sammantaget kan göra att det blir svårare att få privatekonomin att gå ihop.

På Linköpings kommun arbetar bland annat Ninorta Betiyo som budget- och skuldrådgivare och här kommer hennes bästa tips för att få pengarna att räcka längre.

– Först och främst bör du skaffa kontroll över din ekonomi och det gör du bäst genom att göra en budget. Vet du hur din ekonomiska situation ser ut kan du planera bättre för framtiden, säger Ninorta Betiyo och tipsar om att Budgetkalkylen på Konsumentverkets webbplats är ett användbart verktyg.

Prioritera hemmet

När det sedan kommer till utgifter menar budget- och skuldrådgivaren att du i första hand ska prioritera kostnader för hemmet – såsom hyra och bolån, el och mat – och även utgifter som barnomsorg, hemförsäkring och fackavgifter.

– Fråga dig själv: “Finns det något jag kan dra ner på eller vara utan?”. Välj bort allt eller en del av det som inte är nödvändigt. Undvik att handla på kredit och att ta lån för att klara av löpande utgifter eller ökade kostnader, säger Ninorta Betiyo.

Nästa tips handlar om att planera sina matinköp väl. Ninorta Betiyo rekommenderar att du gör en veckomatsedel med inköpslista och håller dig till den när du handlar.

– Lär dig vad saker kostar, då blir det lättare att hitta de lägsta priserna. Laga mat hemma, ta vara på rester och gör matlådor.

Inga genvägar

Budget- och skuldrådgivaren påpekar också att det är viktigt att vara aktiv när det gäller ens ekonomiska situation.

– Stoppa inte huvudet i sanden, det finns inga genvägar om dina pengar inte räcker till för att betala alla räkningar. Det är viktigt att agera direkt och prioritera vad du absolut måste betala, exempelvis hyran, elen och maten, säger Ninorta Betiyo och fortsätter:

– Kontakta den du är skyldig och säg som det är. Kanske kan ni komma överens om att dela upp betalningen eller hitta en annan lösning.

Till sist vill Ninorta Betiyo tipsa om att det faktiskt går att ta hjälp. Budget- och skuldrådgivningen på Linköpings kommun erbjuder stöd och vägledning i arbetet mot en hållbar ekonomi, till exempel genom att du kan få hjälp med att planera och ta kontrollen över din ekonomi. Du kan boka tid för rådgivning via en e-tjänst på budget- och skuldrådgivningens webbsida.


Här hittar du mer information och kontaktuppgifter:

Här hittar du Konsumentverkets budgetkalkyl. Där matar du själv in uppgifter om din ekonomi och kan se hur olika förändringar påverkar dig:

Kolla på videon nedan för tre bra tips:

Senast ändrad den 16 maj 2023

Senaste nytt

Snart dags för EU-val
Satsningar på säkrare trafik i Ljungsbro
Nu invigs Vasa Arena – Linköpings nya idrottshall
Slottsparken öppnas upp för fler i sommar
Varning för strömt vatten i sjöar och vattendrag
Besiktning av utomhusbelysning i innerstaden
Utegym på besök vid Stångebro
Tannefors Center blir ny plats för konstnärlig utbildning
Är du Gamla Linköpings nya ambassadör?