Hoppa till huvudinnehåll

Preppa mat för en vecka

26 september 2022 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Har du koll på din egen hemberedskap? Nu drar krisberedskapsveckan i gång, detta år med tema mat. Inom kommunens verksamheter pågår ett arbete för att ta fram beredskapsplaner för eventuella samhällsstörningar. Kostchef Åsa Kullberg har koll på perspektivet kost och restaurang.
Matförpackningar står samlat på ett bord.

Under vecka 39 pågår krisberedskapsveckan med tema mat. Foto: Fanny Miles

Krisberedskapsveckan är ett initiativ från MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) och arrangeras varje år vecka 39. Veckan fokuserar på olika teman. Årets tema mat ska kommunicera livsmedelsförsörjning, hoten mot den liksom möjligheterna att säkra den - både ur ett samhälls- och individperspektiv.

– Köken inom kommunens verksamheter är en central del vid eventuell matbrist i landet. Kommunens uppdrag är att tillhandahålla mat till sina verksamheter där vård och skola är prioriterade områden, säger Åsa Kullberg, chef för kost och restaurang, Linköpings kommun.

Åsa Kullberg har koll på kommunens storkök. Foto: Emmilie Engström

Trygghetspunkt vid kriser

Linköpings kommun ansvarar i dag för 70 kök inom skola, vård och omsorg. Skolköken lagar i dag cirka 25 000 portioner mat per dag. Köken ser olika ut beroende på verksamhet och kan därför nyttjas olika vid samhällsstörning.

Vid en större samhällsstörning upprättas trygghetspunkter som fungerar som samlingsplatser. En trygghetspunkt är en plats som upprättas vid en samhällsstörning eller krig. Trygghetspunkterna har tre nivåer; värme, lättare förtäring samt mat och övernattning. Dessa delar ska kunna tillhandahållas beroende på vilken typ av samhällsstörning som pågår. En kris kan vara allt från el som är borta eller importproblem med livsmedel.

– Som privatperson är det klokt att tänka till kring vilken typ av mat som kan användas om el- eller vattenförsörjningen är påverkad. En krismatsedel är aldrig fel att ha redo. Tänk också på att ha rena dunkar för vatten - vatten klarar sig länge, säger Åsa Kullberg.

Krislåda och krismatsedel

Att förbereda sig, eller preppa, har blivit mer populärt de senaste åren. Krislådan har blivit ett vedertaget begrepp och den kan anpassas efter hushållets egna förutsättningar. I dag uppmanar MSB privatpersoner att göra en plan för att själva kunna ordna med vatten, mat, radio och värme under en vecka. Det gör att samhällets resurser kan gå till de mest utsatta i stället.

– Generellt är människor mer intresserade av krisberedskap nu än tidigare. Med pandemin i bagaget och ett förändrat säkerhetspolitiskt läge blir det än mer viktigt att gemene person är medveten om sin egen hemberedskap och förbereder att klara sig själv i sju dygn, om behov uppstår, säger Håkan Carlberg, säkerhetsstrateg.

Åsa berättar att det i dag pågår diskussioner kring beredskapslager och hur livsmedel bäst lagerhålls vid importproblem.

– Vi tittar på vilka livsmedel vi kan lagerhålla. Till exempel kan vi rotera mat genom att ha en krismatsedel med mat som både går att lagerhålla och användas inom våra verksamheter. Vi behöver också titta på mat som inte behöver förvaras i kyl och frys. Vid eventuell matbrist behöver vi även kunna flytta mat mellan prioriterade grupper, förklarar Åsa.

Kommunen har också ett uppdrag att tillhandahålla mat för de mest sköra i samhället, något som blir extra viktigt vid en kris.

– Dessa frågor står rent nationellt högt på agendan. Vi hoppas att det inte behöver implementeras i verkligheten, säger Åsa.

Tips på mat till ditt krisskafferi:

  • Snabbmakaroner
  • Potatis, kål och morötter
  • Pulvermos
  • Bulgur/couscous som går fort.
  • Nescafé och te
  • Barnmat på burk
  • Konserver - t ex tonfisk, köttsoppa, bönor, majs mm. - allt möjligt finns
  • Ost och pålägg på tub
  • Sylt och marmelad på burk
  • Mandlar, nötter och energibars
  • Preppa lådan med sånt som klarar rumstemperatur. Rotera efter ett år, ät upp maten från lådan och fyll på med ny. 

Ytterligare tips:

  • Ät det som finns i kyl och frys först.
  • Förbered en checklista. Man kan vara en rationell person men ändå bli stressad vid en kris. Är man förberedd vet man att det som behövs finns.
  • Ha grill och grillkol hemma - glöm inte att grill enbart används utomhus
  • Tänk gärna att det får vara god och rolig mat. Det måste inte smaka illa eller vara tråkigt. Det går att förbereda en god krismatsedel!

 

Under krisberedskapsveckan kommer FRG (Frivilliga resursgruppen) att synas på stan under onsdag och lördag. FRG finns på stan för att prata om hemberedskap och deras eget uppdrag.

 

Text: Fanny Miles

 

Senast ändrad den 26 september 2022

Senaste nytt

Nu invigs Vasa Arena – Linköpings nya idrottshall
Slottsparken öppnas upp för fler i sommar
Varning för strömt vatten i sjöar och vattendrag
Besiktning av utomhusbelysning i innerstaden
Utegym på besök vid Stångebro
Tannefors Center blir ny plats för konstnärlig utbildning
Är du Gamla Linköpings nya ambassadör?
Vårdförbundet varslar om utökad blockad
Ändring av hantering av betalningspåminnelser