Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Så var nyhetsåret i kommunen 2019

30 december 2019 | Kommun & politik
OBS! Detta är en arkiverad nyhet vilket kan innebära att informationen är inaktuell.
Minns du allt som hänt i Linköpings kommun under det gångna året? Här har vi plockat ut några av de mest uppmärksammade händelserna från 2019. Gott nytt år!

Minns du året som gått?

Januari

Kommunen startade egen nyhetsförmedling

Färre pressmeddelanden och fler nyheter på webben. I januari lanserade Linköpings kommun en webbsida med nyheter. Genom att publicera alla nyheter på ett och samma ställe blir det enklare för både Linköpingsbor och journalister att hitta det senaste från kommunen.
 

Februari


Elna Hammarström, projektledare för Cykellänken. Foto: Per Conning

Andra etappen av Cykellänken påbörjades

Det ska vara lätt att ta sig fram på cykel i Linköping. I februari påbörjades andra etappen av Cykellänken. Den nya sträckan ska gå mellan innerstaden och Skäggetorp, via Abiskorondellen, Åbylund och Barhäll. Sträckan invigdes sedan senare under hösten.
 

Mars


Markus Karlsson, vaktmästare, Dan Malmsten, chef Linköpings stadsarkiv, och Karin Wennerqvist, kommunalrådssekreterare, poserar vid det beryktade skåpet. Foto: Johan Hermansson

Mysteriet med det låsta skåpet 

I 25 år stod det gamla skåpet låst inne på stadshuset och dess innehåll föll i glömska. Men en envis vaktmästare lyckades hitta den försvunna nyckeln och satte punkt för mysteriet.
 

Lodjur uptäcktes i Linköping

Det var tisdagen den 5 mars och Linköpingsbon var ute och gick med sin hund längs med LOK-milen i Vidingsjöskogen. Plötsligt blev hunden nyfiken på något och vek av in i skogen. Strax därefter fick ägaren se ett lodjur springa därifrån på bara några meters avstånd. ”Lodjur är skygga djur och låter sig sällan ses av människor så det är självklart häftigt att en av våra invånare lyckats få syn på ett”, sa kommunekolog Johan Molin.
 

April

En valborg utan eldar

Valborgsmässoafton 2019 blev ett firande utan brasor. På grund av fjolårets torra väderlek och aprils höga temperaturer utfärdades dagen innan valborg eldningsförbud i hela länet.
 


Jakob Olingdal, trafikingenjör Linköpings kommun, Sandra Strand, Dukaten och Matts Skeppstedt, Dukaten. Foto: Sofie Berlin

Nytt cykelgarage vid resecentrum 

Den 2 april öppnades Linköpings nya låsta cykelgarage. ”Cykelgaraget är ett bra alternativ för den som vill ha en säker förvaring av sin cykel och passar bra för den som pendlar med tåg och tar cykeln till eller från resecentrum”, sa trafikingenjör Jakob Olingdal på Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen.
 

Maj

Linköping en av Sveriges bästa städer att bo i

Tidskriften Fokus presenterade i slutet av maj sin årliga ranking ”Bäst att leva”.  Linköping hamnade återigen högt upp i rankingen i sin kommunkategori.
 

Därför klipptes inte gräsmattorna

Under maj och juni valde kommunen att inte klippa merparten av de kommunala gräsmattorna. ”Syftet är att se var det finns ängskvaliteter i växtligheten och om vi i så fall ska lägga om skötseln från kortklippt gräsmatta till mer högvuxen äng”, sa kommunekolog Johan Molin.
 

Juni

Explosion i centrala Linköping

Strax efter klockan nio den 7 juni inträffade en kraftig explosion på Ådalagatan i Linköping. Fönster och balkonger blev förstörda på ett femvåningshus. Trots stora materiella skador blev ingen allvarligt skadad. Under hösten meddelades att fastigheten på 191 bostäder ska renoveras.
 


Sommargågatan blev en succé. Foto: Johan Hermansson

Storgatan gjordes om till sommargågata 

Sittmöbler, små träd och fler uteserveringar. Den 17 juni förvandlades Storgatan till en sommargågata. Här kunde människor under sommaren sitta ner en stund och uppleva en central del av Linköping på ett nytt vis.
 

Juli


En av de självkörande bussarna.

Självkörande bussar till Linköping 

I juli kommer nyheten att Linköping ska få självkörande bussar. Två självkörande minibussar ska tas i drift på öppen gata. Turerna ska ske mellan Campus Valla och Vallastaden. Bussarna började rulla i december.
 

Augusti

Här ska bilvägen breddas 

För att minska köerna i rusningstrafik påbörjade kommunen ett arbete med att utöka Gumpekullavägen med ett extra körfält på sträckan mellan Gumpekullarondellen och Sigbjörnsgatan. Breddningen är en del av ett större projekt som ska förbättra framkomligheten på yttre ring och infartslederna.
 

September


Invigning med konfetti vid resecentrum. Foto: Fredrik Schlyter

Elcykelpoolen invigdes

”Äntligen har vi Sveriges modernaste elcykelpool i drift. Nu kan vi erbjuda både Linköpingsbor och besökare ett smidigt, tillgängligt och klimatsmart sätt att ta sig fram i staden”. Det sa Linda Huljebrant, verksamhetsutvecklare på Sankt Kors som tagit fram konceptet på uppdrag av Linköpings kommun. Via en mobilapp kan vem som helst hyra en av de 200 elcyklar som står utplacerade vid laddstationer runtom i staden.
 


Andreas Hagström idrottsutvecklingschef, Karin Olanders kultur- och fritidsdirektör, Gustaf Appelberg ordförande kultur- och fritidsnämnden (L). Foto: Linköpings kommun

Linköping – främsta breddidrottskommunen 2019

I september utsågs Linköping till Sveriges främsta breddidrottskommun av tidningen Sport & Affärer. Tidigare i år stod det även klart att Linköping är landets mest jämställda idrottskommun.
 

Oktober


Parken besöktes av spöken och andra läskigheter. 

Trädgårdsföreningen förvandlades till skräckpark 

Spöken, skelettdans och en huvudlös man. Det var lite av vad du kunde mötas av i Trädgårdsföreningen under halloween. Ja, om du vågade komma förstås…
 

Första återbrukshallen invigdes

Den 10 oktober invigdes en ny återbrukshall på återvinningscentralen i Ullstämma. Ytterligare två hallar öppnades i Linköping under hösten. I återbrukshallarna kan du bland annat att lämna kläder, textilier, heminredning, möbler och husgeråd.
 

November


Patrik Arlid och Pål Rydberg renoverar stinsen. "Det går jättebra, stinsen ligger still, han håller sig rätt lugn". Foto: Sofie Berlin

Stinsen vid resecentrum renoverades 

Natten mellan den 13-14 november monterades trästinsen på resecentrum ner. Därefter kördes han till en verkstad på Torvinge industriområde för att få en välbehövlig renovering. ”Hans allmäntillstånd är nog ännu värre än vad det ser ut”, sa Erik Bjäresten, projektledare på Stadsmiljökontoret. Stinsen har stått på Linköpings station sedan 1987. Han tillverkades av studenter på slöjdlärarutbildningen, som under många år hade ett av sina säten i Linköping.

December

 
Vinterljus 2019 pågick mellan den 13-26 december.

Dags för Vinterljus 

Efter tre års uppehåll var det återigen dags att tända Vinterljus. Den 13 december hölls den stora invigningen på Stora torget. Årets ljusinstallationer producerades av konstnärer från olika delar av världen. Vinterljus pågick fram till den 26 december.
 

Skylten fylldes med flipperspel

Arkadmaskiner, flipperspel och livemusik. I mitten av december hölls andra upplagan av Atomic Café på Skylten. Evenemanget var välbesökt och många som var sugna på att utmana varandra i de klassiska spelen.
 
Text: Emmilie Engström