Utsatt för våld?

Blir du kontrollerad av din familj? Försöker någon annan bestämma vem du ska gifta dig med? Har de åsikter om din fritid, dina kläder och dina kompisar? Får du inte bli ihop med den du vill? Ingen får försöka kontrollera dig eller behandla dig illa för att de tycker att du lever på fel sätt. Inte ens din familj. Du har rätt att må bra och det finns hjälp att få. Vid pågående brott ring alltid 112.

Det är bra att prata med någon som du litar på om hur du känner dig. Det kan till exempel vara en kompis förälder, eller någon i din familj om det går.

Socialtjänsten ska hjälpa dig om du mår dåligt i din familj. De lyssnar på dig och ger stöd på olika sätt. De kan till exempel ordna ett annat boende om du inte kan bo kvar hemma.

På den här sidan har vi samlat länkar till webbsidor där du kan läsa mer eller söka hjälp och stöd.

Behöver du hjälp?

Polisen

Anmäl brott i nära relation till polisen om du själv eller någon du känner har blivit utsatt. Anmäl det till polisen genom att ringa 114 14. Ring 112 om det är en akut situation.

Socialtjänsten

Om du är utsatt, utsätter andra för våld eller om du misstänker att ett barn fara illa på grund av våld, ta kontakt med socialtjänsten i din kommun.

Kvinnofridslinjen.se

>Ger stöd till dig som utsatts för våld och hot, oavsett kön eller könsidentitet.

Ungarelationer.se

En chatt som ger stöd och information till dig under 20 år som blir utsatt i din relation, är kompis till någon som blir det, eller är den som utsätter.

Valjattsluta.se

För dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende.

Stödinsatser

Är du eller någon du känner utsatt i hemmet.

Bris

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn.

Rädda Barnen – stödchatt för barn och unga

Rädda Barnens stödchatt är till för barn och unga som behöver stöd eller hjälp. Du som barn eller ungdom kan fråga om allt kring rättigheter, våld, hedersförtryck, begränsningar och tvångsäktenskap. På webbsidan finns också information och berättelser om att leva i en hederskontext.

Svenska kyrkan

Svenska kyrkan kan du kontakta om du är ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam, de erbjuder akut samtals- och krisstöd. Den du pratar med är präst eller diakon men du behöver inte vara kristen eller medlem i Svenska kyrkan.