Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Vill du arbeta med service och ser hela världen som din arbetsplats? Siktar du på en framtid där du får använda din fantasi och kreativitet samt arbeta med livsmedel? Då är Restaurang- och livsmedelsprogrammet något för dig. På det här yrkes-programmet får du kunskap om olika livsmedel, hur man hanterar och tillagar dem på ett professionellt sätt. Du lär dig samarbeta och organisera för att uppnå bästa resultat.

 

Inom restaurang- och livsmedelsbranschen finns det många vitt skilda och spännande yrken. Dessutom finns det stora möjligheter för dig att arbeta utomlands. Redan under gymnasietiden får du arbeta mycket praktiskt. Anders Ljungstedts gymnasium har en egen restaurang där eleverna lagar mat och serverar samt en butik och café där eleverna säljer sina egenproducerade varor. Entreprenörskap går som en röd tråd genom utbildningen. Vi har samarbete med flera länder i Europa där du kan få möjlighet till praktik.

Arbetsplatsförlagt Lärande (APL) finns på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, då är du ute och praktiserar på en arbetsplats minst 15 veckor under utbildningen.

Du kan också välja att vara lärling på programmet. Då är du ute på arbetsplats under minst hälften av gymnasietiden.

Inriktningar

Dessa inriktningar kan du välja inom Restaurang- och livsmedelsprogrammet på ALG:

Här får du kunskaper om olika råvaror samt hur man med klassiska och moderna hantverksmetoder framställer olika sorters bröd och tillverkar konditoriprodukter som är både tilltalande och välsmakande. Det ingår att följa recept men också att själv vara kreativ. Du får också lära dig exponering, försäljning och service samt hur man förpackar och hanterar bröd- och konditorivaror. Framtida yrken kan vara bagare, konditor, egenföretagare eller arbete inom cafébranschen.

 

Läs mer om inriktningen här: Inriktning Bageri och konditori

Här får du lära dig att professionellt tillaga både varma och kalla rätter för att servera på restaurang. Du får kunskaper om råvaror och matlagningsmetoder samt lär dig tillaga mat som är näringsriktig och kostnadseffektiv. Dessutom lär du dig lägga upp och servera maträtter på ett estetiskt tilltalande sätt. Här ingår det också att lära sig arbeta i matsal med dukning och servering, samt kombinera mat och dryck för att komponera egna matsedlar. Du lär dig även att tillaga specialkost. Eventuella framtidsyrken är kock, kallskänka, servitör eller egenföretagare inom restaurangbranschen.

 

Läs mer om inriktningen här: Inriktning Kök och servering

Senast uppdaterad den 17 november 2016