Hoppa till huvudinnehåll

Kulturskolan

Kulturskolan (eller som det tidigare hette Musikskolan) är en verksamhet som varit en första introduktion i musikens värld både för blivande proffsmusiker, men även för alla de ungdomar som inte nått lika långt i sin musikkarriär. Namnbytet till Kulturskolan skedde för att man idag  undervisar i andra konstformer än musik.

Linköpings Musikskola startades 1949, efter ett initiativ i en motion från Karl Danielsson, vars bror Tage är lite mer känd. Undervisningen riktade sig till barn och ungdomar och omfattade stråk- och blåsinstrument samt piano. Undervisande lärare var musiker ur militärmusiken samt kantorer. Förste ordinarie instrumentläraren anställdes 1958. Det året fick man även tillgång till lokaler i Ådalavillan. Undervisningen skedde även på en mängd andra ställen spridda över kommunen, framför allt på skolor. Ådalavillan hade genomgått en ordentlig renovering och lokalerna invigdes den 2 juni 1958 med Musikhögskolans professor Bertil Carlberg som invigningstalare. Enligt Carlberg kände han inte till någon musikalisk läroanstalt som hade så bra lokaler som i Linköping (förutom Musikhögskolan). Huset var inrett med 16 välisolerade rum och en orkestersal på övre plan. Därutöver fanns det personalutrymmen och en expedition.

Klipp från invigningen av de nyrenoverade lokalerna för Musikskolans verksamhet.
Bild: Östgöta Correspondenten 1958-06-03/Linköpings stadsarkiv

Ådalavillan används idag till andra verksamheter Bild: Maria Dalbark/Linköpings stadsarkiv

Blåsorkesterverksamheten var den orkesterverksamhet som startade först. Under 1960-talet inleddes en 30-årig period av expansion. Som i många kommuner byggdes musikskolorna ut med flera tjänster,  fler elever kunde få plats och instrumentariet breddades, bland annat med gitarr som under 1970-talet snabbt kom att bli populärt. Under slutet av 1970-talet kom även elgitarren att etablera sig. Orkesterverksamheten byggdes ut men det var fortfarande stråk och blås som dominerade. Annars var största instrumentgruppen piano som till slut utgjorde ungefär hälften av hela verksamheten med 1200 elever. Hamngatan och Kungsgatan (där centrumverksamheten var förlagd) blev till slut för trånga och i samband med Folketshusbygget gjordes plats för musikskolan som flyttade in i nya lokaler 1987.

Kulturskolan är idag inrymd i Linköpings Konsert och kongress
Bild: Dan Malmsten/Linköpings stadsarkiv

Under 1990-talet skedde en pedagogisk förnyelse. Rockmusiken fick sin rättmätiga plats. Så även jazzmusiken. Nya pedagogiska idéer för nybörjarundervisning som till exempel brasslek och stråklek startades som ersättning för nybörjarblockflöjten. Anlagstesterna som tidigare funnits försvann. Under 2000-talet skedde en strukturering av skolan med tydliga målplaner för verksamheten. Orkesterverksamheten byggdes ut och moderniserades med olika genrer. 2005 blev Musikskolan Kulturskolan då bild och dans tillkom. Några år senare tillkom även ämnet teater. 2010 kom Linköpings Kulturskola på en andraplats i nationella tävlingen om årets kulturskola och fick således kvitto på att vara en av de främsta kulturskolorna i landet. Kulturskolans orkestrar har en given roll i Svensk Blåsmusikfestival, som arrangeras i september varje år på Linköpings gator och torg.

Kulturskolans blåsorkester Alla Breve deltog i Svensk Blåsmusikfestival 2023.
Bild: Maria Dalbark/Linköpings stadsarkiv

Senast uppdaterad den 6 oktober 2023