Hoppa till huvudinnehåll

Folkungaelever nominerade i Unga reportrar

I Sverige är det Håll Sverige Rent som utlyser tävlingen Unga reportrar varje år. Där får skolelever göra egna reportage med miljö- och hållbarhetstema. I år har eleverna fått välja ett valfritt tema till sina bidrag. Bidragen ska dock fokusera på en lokal ekologisk hållbarhetsfråga och bidraget ska kopplas till ett eller flera av de Globala målen

"Hotel for bees and pollinators!" är ett fotobidrag av Kira Abrahamsson och Karyna Rublova från Folkungaskolan. Deras arbete nominerades till slutomgången. Där tävlade man om 10 000 kronor i varje ålderskategori, och våra duktiga elever tog hem slutsegern i kategorin "Årskurs 6-9"! STORT GRATTIS!

Juryns motivering: Ett levande och kvalitativt foto som tar upp frågan om insekter och pollinering på ett tydligt och informativt sätt. Genom fotot och tillhörande text får läsaren en konkret problemskrivning och även lösningar för att kunna bevara den biologiska mångfalden.


Foto: Pehter Abrahamsson

Hus för bin och humlor i Linköping

Av Kira, klass 7F och Karyna, klass 7G

Vad är det som surrar och hämtar sin mat från blommor?

Jo, det kan vara ett bi! 

Vi känner alla till den viktiga rollen som insekter, och särskilt bin och humlor, spelar i jordens ekosystem. De pollinerar blommor och växter som behöver det. Vars existens är nödvändig för många levande varelser på vår planet som till exempel människor. Pollinering är viktigt för världens matförsörjning.
Över 75 procent av världens jordbruksgrödor är helt eller delvis beroende av insektspollinering. Både kvaliteten och kvantiteten på grödor förbättras av pollinering. Om det inte fanns pollinatörer skulle vi förlora tillgång till många grödor och vilda växter som ger oss en stor del av våra viktiga näringsämnen. Men tyvärr är många vilda bin och humlor hotade. Vilda bin och humlor måste finnas för det är inte tillräckligt med tambin. Och en konsekvens av att pollinerare försvinner är att mat försvinner från hyllorna i mataffären. Därför måste vi förhindra utrotning av bin och insekter innan det händer. Men vad gör vi människor för att skydda dem som levande varelser och som viktiga djur för ekosystemet och varför är de hotade?

Varför är bin och pollinerare hotade?

Pollinerare har blivit hotade av att deras livsmiljöer har minskat i stora mängder. Livsmiljöer har försvunnit genom urbanisering, avskogning och att modernt jordbruk utvecklas och förändras. Det kan vara svårt för dem att hitta tillräckligt med mat, få tag på bra boplatser eller hitta platser att övervintra på. Jordbruket har blivit mer rationellt som förändrar landskapet mycket. I Sverige har blomsterängar och betesmarker minskat med drygt två tredjedelar sedan början av 1800-talet. Matbristen är ett stort problem för dagens bin. Förr i tiden fanns det gott om ängar med en stor mångfald av blommande växter. Men nu har ängar och skogar inte lika mycket vilda och varierande slag av blommor. Ängarna från förr kan ha ersatts av åkrar och skogsplanteringar som bara har en sorts växt på en stor yta i stället för en varierande mångfald. De få grödor på åkrar som blommar, blommar bara under en kort period innan de blir skördade.

Ett annat hot är kemiska bekämpningsmedel i jordbruk och trädgårdar. Vissa kemiska bekämpningsmedel kan påverka binas immunförsvar, förmåga att navigera, och kan störa honungsbiets oumbärliga kommunikationssystem.

Av Sveriges cirka 270 vilda arter var 97 rödlistade 2020, och 16 av dessa har man inte sett på så länge att man tror att de kan vara försvunna från Sverige.

Hur kan man hjälpa bin och pollinerare?

I Sverige är ett populärt alternativ för att hjälpa insekter att skapa speciella hus för bin och humlor. Där kan de vila, ta skydd från regnet eller kanske sova hela vintern! Dessa små varelser är så viktiga men väldigt ömtåliga, så det vore bra om vi kunde skydda dem.

Insektshotellet är indelat i olika rum, exempelvis med kottar, träpinnar med borrade hål, och bamburör för att locka till sig olika slags gäster. Ett av rummen är särskilt anpassat för fjärilar. Varje rum bör täckas med ett nät för att skydda insekter från fåglar. Insektshotellet kan sättas upp från tidigt på våren till sent på hösten, eftersom insekterna använder hotellet på olika sätt, även som skydd för kylan.


I Tinnerö i Linköping öppnade man till och med nyligen ett speciellt hotell som rymmer cirka 160 000 insekter! Som du kan se är olika "rum" i den anpassade för olika insekter, så att varje insekt kan hitta en plats att vila på och ett tillfälligt skydd där.

Det här är en bra lösning som tar oss ett steg närmare att uppnå
det globala mål 15 "Ekosystem och biologisk mångfald”!

Om man inte kan fixa ett insektshotell finns det andra saker som man kan göra som att låta gräsmattan växa, plantera växter som är bra föda eller kanske köpa mera eko-produkter.

YRE;