Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Användarinstruktion

Den här användarinstruktionen riktar sig till dig som är webbredaktör och webbförfattare på linkoping.se. Instruktionen innehåller anvisningar om hur du använder Episerver och de funktioner som finns på linkoping.se. Instruktionen innehåller också information om hur du arbetar med bildverktyget ImageVault.

Användarinstruktionen är ett komplement till Webbredaktörsutbildningen. Instruktionen är digital för att enklare att hålla informationen uppdaterad. Det gör också att det går att länka till användarinstruktionens olika delar från Episervers gränssnitt. Utöver dessa instruktioner ska samtliga användare av publiceringsverktyget följa dessa styrdokument:


Verktyg som används på linkoping.se:

Episerver är det CMS som linkoping.se bygger på. CMS står för "Content Management System" och brukar översättas till innehållshanteringssystem eller webbpubliceringssystem.

Plattformen Episerver innehåller funktioner för behörighetshantering, versionshantering, redaktörsgränssnitt med mera.

Ovanpå Episerver har funktioner som är specifika för linkoping.se utvecklats, såsom sidtyper och blocktyper.

Imagevault är det bildverktyg som används på linkoping.se för hantering av bilder. Linkoping.se och Linweb använder samma bildverktyg vilket innebär att de bilder som är tillgängliga för den ena webbplatsen också är tillgängliga för den andra.

Imagevault innehåller bland annat en funktion för att automatiskt skala om bilder till fördefinierade bildformat. Imagevault har även en egen behörighetshantering.

Imagevault och EPiServer är tätt integrerade. Det går att söka direkt i Imagevault från EPiServers gränssnitt och använda man kan använda sig av dra-och-släpp för att lägga till bilder från Imagevault på sidor och block i EPiServer.

SiteSeeker är den sökmotor som används på linkoping.se.

SiteSeeker är, liksom Google, en så kallad "crawler". Det innebär att den med jämna mellanrum går igenom hela webbplatsen och skapar ett sökindex. Vid en sådan indexering kommer alla sidor som är länkade med i sökindexet. Sidor som det inte finns länkar till kommer SiteSeeker inte att hitta och dessa blir inte sökbara. Detta sker en gång per dygn.

Utöver linkoping.se så indexeras även visitlinkoping.se.

Google Analytics är ett statistikverktyg som Google tillhandahåller kostnadsfritt för de med ett intresse av att veta mer om trafiken på sin sida.

Senast uppdaterad den 21 februari 2022