Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Berzeliusskolans historia

Skolbyggnaden stod klar 1953 men det var inte förrän 1967 den fick namnet Berzeliusskolan. Skolans namn kommer naturligtvis från Linköpings store naturvetare, Jöns Jacob Berzelius.

 

Berzeliusskolan är en relativt ung skola. Byggnaden stod klar 1953 och fungerade under femtio- och sextiotalen som en grundskola med namnet Vasaskolan. Grundskoledelen fasades ut under slutet av sextiotalet och i stället flyttade, efter en ombyggnad, Högre tekniska läroverket in i lokalerna. Efter ett år i de nya lokalerna fick skolan 1967 namnet Berzeliusskolan.

Därefter har skolan byggts om och renoverats vid tre tillfällen, den senaste blev efter fyra år klar 2017. I mitten av 1980-talet var gymnasieskolan som störst med cirka 1 400 elever. Sedan 1997 bedrivs det åter grundskoleundervisning för årskurserna 7-9 i Berzeliusskolans lokaler. I dag finns även gymnasiesärskola och IVAS (Individuellt anpassade studier) för år 7-9 och totalt går drygt 1 600 elever på skolan. 

Bilden ovan visar när den dåvarande kungen, Gustav VI Adolf, besökte den nybyggda skolan under sin Eriksgata 1953.Senast uppdaterad den 24 september 2020

Chatta
Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-16.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: