Hoppa till huvudinnehåll

Vanliga frågor och svar om Folkungaskolan och våra program

På den här sidan svarar vi på några vanliga frågor som tidigare ställts i samband med gymnasievalet.

Tangetbord Q&A (Frågor och svar)

 

2+2=5?

Symboliserar vår Folkungaanda, som innebär att gemenskap och samarbete resulterar i att helheten blir större än delarna.

 

Vilka program finns på skolan?

Det finns tre program på skolan. Samhällsvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet samt Estetiska programmet.

 

Hur många elever går på skolan?

Det går ca 650 elever på Folkungaskolans gymnasium och ca 650 elever på Folkungaskolans högstadie och ca 150 elever på Folkungaskolans mellanstadie.

 

Hur många jobbar på gymnasiet?

Det finns 55 lärare anställda på skolan och ca 20 icke-undervisande personal, bl.a. skolledning, elevhälsopersonal och stödresurser.

 

Hur många legitimerade/behöriga lärare finns på skolan?

100% av lärarna är legitimerade.

 

Var äter man lunch?

Man äter lunch i vår egen matsal som ligger på skolgården.

 

Var har man idrott?

Vi har en jättefin idrottshall i fullmåttsstorlek (40 x 20 meter) som är fullt utrustad med allt som behövs för att bedriva idrottsundervisning, Folkungahallen.

 

När läser man idrott?

Samhällsprogrammet och Ekonomiprogrammet har Idrott och hälsa 1 i årskurs 1. Estetiska programmet har Idrott och hälsa 1 i årskurs 2. Sedan kan man välja till att läsa Idrott och hälsa 2 inom individuellt val.


Har ni ett skolcafé eller kiosk?

Vi har ett bemannat skolcafé som heter Dárt, där man som elev kan tillbringa raster och håltimmar med sina klasskamrater.

 

Vad finns det för utrymmen på skolan att plugga i, med studiero?

Vi har ett fint bibliotek med både gemensamma utrymmen samt avskärmade enskilda platser för studier. Utöver detta finns några grupprum samt aulafoajén, där det finns bord och stolar att använda för studier på exempelvis håltimmar.

 

Blir man behörig till högskola och universitet?

Ja, alla våra tre program är högskoleförberedande och ger behörighet till högskola och universitet. Dock kan tillval behöva göras för särskild behörighet beroende på vad eleven önskar gå för utbildning senare. Vissa utbildningar på universitet och högskola kräver mycket Matematik, andra Naturkunskap 2. Vi erbjuder alla elever möjlighet att läsa upp till steg 4 i Matematik, Moderna språk, Engelska 7 och Naturkunskap 2.

 

Vilka individuella val kan jag välja på Folkungaskolan?

Vi samarbetar med de kommunala skolorna i Linköping: Berzeliusskolan, Katedralskolan, St Lars och Birgittaskolan när det gäller individuella valet. Det gör att vi kan erbjuda ett stort utbud av kurser av olika karaktär, närmare bestämt cirka 75 olika kurser.

 

Vilka språkval finns?

Det finns tyska, franska, spanska, japanska, italienska och mandarin samt teckenspråk.

 

Jag läser nu mitt modersmål, kan jag fortsätta med det när jag börjar på Folkungaskolan?

Det finns stora möjligheter att få läsa sitt modersmål när du börjar hos oss. Du lämnar in en ansökan om att du vill läsa ditt modersmål och är det tillräckligt många elever som har sökt kursen så kommer du att kunna läsa den.

 

Kan jag läsa modersmål istället för moderna språk?

Ja, du kan välja att läsa ditt modersmål istället för ett modernt språk. Skillnaden är att du ej får några meritpoäng för modersmål.

 

Vad innebär meritpoäng?

Meritpoäng är extra poäng som du som elev kan få för vissa gymnasiekurser inom Moderna språk, Engelska och Matematik.Vi erbjuder alla de kurser som ger meritpoäng.

 

Kan man läsa utökat program?

Utökat program innebär att en elev läser på mer än heltid och dennes gymnasieexamen innehåller mer än 2500 p. Utökade kurser är ingen självklarhet att varje elev får läsa. Eleven ansöker om det och rektor gör en bedömning i varje enskilt fall och kan bevilja eller avslå en sådan ansökan.

 

Hur stora är klasserna?

Liksom övriga kommunala skolor är klasstorleken satt till 32 elever per klass.

 

Hur långa är skoldagarna?

En skoldag kan pågå mellan kl. 8:10 och 16.30. Ofta slutar man tidigare och börjar senare någon dag i veckan samt har raster och eventuellt någon håltimme.

 

Har man egen dator?

Ja, alla elever får en egen Chromebook.

 

Hur fungerar gymnasiet när det gäller ämnen i jämförelse med högstadiet?

Gymnasieprogrammen är uppbyggd av kurser och man får ett betyg i varje kurs. En kurs kan vara på 50 eller 100 poäng, och en 100 poängskurs pågår vanligen under ett läsår. Efter kursens slut får man ett betyg F-A. Detta jämfört med högstadiet där varje ämne oftast läses över flera år och man får ett slutbetyg i åk 9. Alla betyg från alla år i gymnasiet räknas i ansökan till universitet och högskola, inte enbart betygen från år 3.

 

Vad är kraven för att få gymnasieexamen?

För att få en gymnasieexamen behöver man ha läst ett fullständigt gymnasieprogram med kurser som omfattar totalt 2500 gymnasiepoäng. Man ska ha betyg i alla kurser i sin studieplan (A-F räknas som betyg). En elev ska ha godkänt (lägst betyget E) i minst 2250 poäng. Eleven måste uppnå minst betyget E i kurserna Matematik 1b, Svenska eller Svenska som andraspråk 1,2,3, Engelska 5,6 samt Gymnasiearbetet.

 

Vad händer om man inte lyckas ta gymnasieexamen?

En elev som inte uppnår en gymnasieexamen får istället med sig ett studiebevis på studenten. Ett studiebevis behöver kompletteras till en gymnasieexamen genom studier på komvux eller folkhögskola för att ge behörighet till vidare studier. Att ha en gymnasieexamen är ofta krav från arbetsgivare oavsett yrke. Men det går som sagt att komplettera i efterhand till en gymnasieexamen, och SYV på Folkungaskolan erbjuder planering mot examen för alla elever som avslutar med ett studiebevis från Folkungaskolan.

 

Har man någon klasslärare eller mentor?

Ja. Varje klass har två mentorer som är ansvariga för klassen och kommer träffa under föräldramöte samt utvecklingssamtal som sker en gång per termin. Mentor har även mentorstid en gång i veckan. Man kan också vända sig till sin mentor vars uppgift är att vara delaktig under hela elevens gymnasietid.

 

Vilka kompetenser finns det inom elevhälsan?

Vi har ett stort elevhälsoteam på skolan. På skolan har vi rektorer, specialpedagoger, speciallärare, kurator, psykolog, skolsköterska, heltidsmentorer och studie- och yrkesvägledare (SYV). Elevhälsoteamet finns på plats alla skoldagar.


Vilket stöd i studierna kan man få vid behov?

Vi anpassar stödet individuellt efter elevens behov och ger extra anpassningar i undervisningen och det går även att få särskilt stöd av speciallärare och specialpedagog. Stödet utformas i tät kontakt mellan undervisande lärare, mentor och elevhälsoteamet. Alla elever har tillgång till assisterande teknik exempelvis Inläsningstjänst, stavningsprogram, möjlighet att tala in text och få text uppläst.


Vilket stöd i studierna kan man få om man är i läs- och skrivsvårigheter eller har en NPF-diagnos?

Eleverna har tillgång till assisterande teknik exempelvis Inläsningstjänst, Legimus, stavningsprogram och möjlighet att tala in text och få text uppläst. Eleverna kan även till exempel få förlängd skrivtid vid examinationer och stöttning med studiestrategier både med hjälp av undervisande lärare, heltidsmentorer och speciallärare.

 

Hur många poäng krävs för att komma in på EK på Folkunga?

För att komma in på EK läsåret 23/24 krävdes det 230 poäng. Medelvärdet för att komma in var 272 poäng. Poängen förändras varje år beroende på hur många som söker och hur deras betyg ser ut.

 

Hur många poäng krävs för att komma in på SA på Folkunga?

För att komma in på SA läsåret 23/24 krävdes det 213 poäng. Medelvärdet för att komma in var 265 poäng. Poängen förändras varje år beroende på hur många som söker och hur deras betyg ser ut.

 

Hur många poäng krävs för att komma in på ES på Folkunga?

OBS: Meritvärdet från år 9 läggs ihop med resultatet från musiktestet i ansökan till estetiska programmet. För att komma in på ES läsåret 23/24 krävdes 145 poäng (meritvärde + test). Medelvärdet för att komma in var 265 poäng. Poängen förändras varje år beroende på hur många som söker och hur deras betyg ser ut.

Senast uppdaterad den 9 november 2023