Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Vaccinationsbevis och Covid-19

Aktuell information hur coronapandemin och införandet av vaccinationsbevis påverkar Kultur- och fritidsförvaltningensverksamhet och dig som besökare.

Vi uppdaterar denna sida löpande när ny information kommer från myndigheterna.

Regeringen har beslutat att vaccinationsbevis kan införas för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus. Vid evenemang  som arrangeras av kultur- och fritidsförvaltningen kommer kontroll av vaccinationsbevis införas vid alla arrangemang inomhus med över 100 besökare från  den 1 december. 

Arrangemang av extern arrangör

Vid arrangemang av externa arrangörer i lokaler som upplåts av kultur- och fritidsförvaltningen ansvarar den enskilda arrangören för antingen rutiner för kontroll av vaccinationsbevis eller för vidtagande av flera smittskyddsåtgärder så som sittplatsanvisning, sällskap om max 8 personer, en meters avstånd mellan sällskapen etc. 

Du som köper biljett eller planerar att besöka arrangemang som äger rum från och med 1 december bör därför säkerställa att du har ett vaccinationsbevis innan du köper din biljett om arrangemanget kräver sådant.

Hur genomförs kontrollen

Alla över 18 år som besöker ett arrangemang med över 100 besökare behöver i dessa fall  visa giltigt vaccinationsbevis och legitimera sig i samband med insläppet. Vaccinationsbevisen kontrolleras på plats i samband med legitimering. 

Observera att endast giltigt vaccinationsbevis godtas. Intyg om tidigare infektion eller negativt test gäller ej. Om du av medicinska skäl inte kan vaccinera dig måste du kunna visa fram ett giltigt läkarintyg från hälsovården vid inpassering.

Att tänka på inför besök

Säkerställ att du har ett giltigt vaccinationsbevis och ta med det till arrangemanget. Var väl förberedd att uppvisa vaccinationsbeviset tillsammans med  din legitimation vid inpassering. Glöm ej heller din biljett om arrangemanget kräver sådan. Kom gärna i god tid till arrangemanget för att undvika köbildning.

Hur skaffar jag vaccinationsbevis?

Om man har e-legitimation kan det laddas ner snabbt och enkelt via covidbevis.se. Saknas e-legitimation görs ansökan hos E-hälsomyndigheten. Tänk på att detta kan ta lite tid, så ansök i god tid. Ett vaccinationsbevis gäller för en tidsbegränsad period så kontrollera att beviset gäller, annars kan man beställa ett nytt.

Kan jag återlösa min biljett?

Vid arrangemang där Kultur- och fritidsförvaltningen är arrangör erbjuds möjlighet till återbetalning av biljettpriset när biljetten är införskaffad innan 1 december. I de fall där en extern arrangör hyr in sig i våra lokaler är det den enskilda arrangören som själv avgör hur de hanterar ärendet. Kontakta den enskilda arrangören för vidare frågor.

För ytterligare information hänvisas till Folkhälsomyndighetens webbplats

Senast uppdaterad den 17 december 2021