Hoppa till huvudinnehåll

Estetiska programmet - inriktning musik

På Folkungaskolan finns det Estetiska programmet med musikinriktning - även kallat Musikgymnasiet. Kunskap, musicerande och personlig utveckling är tre hörnpelare i vår verksamhet!

Kunskap

Programmet är högskoleförberedande och ger möjlighet till en bred behörighet för vidare studier samt en god grund för en professionell framtid inom musik.

Musicerande

Vi arbetar ofta i projekt där alla årskurskurser är integrerade. Detta ger en unik sammanhållning och är en grund för att må bra och lyckas i sina studier.Du som elev får känna glädjen i att musicera, och delaktigheten i att göra det med andra. Dessa projekt leder ofta fram till offentliga konserter och framträdanden som du kommer att medverka i.

Personlig utveckling

Här finns en stimulerande miljö som gagnar din personliga utveckling. Genom delaktighet i olika projekt (till exempel konserter) utvecklar du din förmåga att ta ansvar och att bli trygg på scenen samt att samarbeta. Du har även stor möjlighet att hitta de områden du vill fördjupa dig inom.

Några av våra kurser

  • Instrument och sång
  • Gehörs- och musiklära
  • Musikproduktion 
  • Ensemble med körsång
  • Estetisk kommunikation

Antagningstest

Alla elever som sökt till estetiska programmet kommer att få en kallelse hemskickad på posten. I brevet finns datum, tid och plats för testet, samt kontaktuppgifter till lärare på Folkungaskolan ifall man har frågor eller skulle behöva boka om sin tid.
Antagningstestet för 2024 kommer att genomföras under veckohelgen 16 - 17 mars. Testet består av en kort intervju och vi ser gärna att du gör ett kort framförande, där du spelar och/eller sjunger ett musikstycke som har förberetts hemma. Du får gärna spela flera instrument om du vill. Poängen från testet räknas samman med poängen från slutbetyget i 9:an.

Programspecifika frågor om Estet - musik

Hur många poäng krävs för att komma in på ES på Folkunga?

När du söker estetprogrammet på Folkungaskolan blir du kallad till ett test och en intervju där du kan få max 200 poäng. Dina poäng från testet räknas sedan samman med dina betygspoäng, och du blir antagen utifrån den sammanlagda poängen.

Måste jag kunna läsa noter?

Nej, det finns inget krav på att kunna läsa noter för att söka till musikgymnasiet. Du kommer att få lära dig läsa och spela efter noter under din gymnasietid.

Ska jag kunna spela ett instrument jättebra för att komma in?

Du behöver inte kunna spela eller sjunga jättebra för att komma in, men det är bra om du har ett musikintresse och en vilja att lära dig spela eller sjunga.

Får jag sjunga eller spela fler instrument på musikgymnasiet?

Ja. Under din tid på musikgymnasiet så kommer du spela/sjunga på ditt huvudinstrument under alla tre år i kursen Instrument eller sång 1 och 2.
I tvåan väljer du till ytterligare ett instrument eller sång, ett så kallat biinstrument, som du spelar under tvåan och trean.

Finns det möjlighet att lära sig digitalt musikskapande?

Ja, på Musikgymnasiet har du möjlighet att läsa kursen Musikproduktion 1 och 2 om du vill.

Får man sjunga i kör på musikgymnasiet?

Ja, körsång ingår i kursen Ensemble med körsång som man läser under alla tre åren. Du får bland annat lära dig att sjunga tillsammans med andra, sjunga stämmor och lära dig mer om din röst. Kören är åldersintegrerad och består av ettor, tvåor och treor.

Anordnar ni konserter?

Under ett läsår brukar vi genomföra 8-10 konserter i olika former. Det kan vara ensemblekonsert, julkonsert, sommarkonsert, körkonsert, akustisk konsert, samarbetskonserter med till exempel ett annat Estetiskt program, orkesterkonsert, workshop, gitarrkonsert, sångkonsert, storbandskonsert med mera. Som elev är man självklart inte medverkande i alla konserter. Vissa av konserterna är på kvällstid.

Får man sätta upp en musikal?

I ettan har man en kurs som heter Estetisk Kommunikation 1. Eleverna genomför ett sceniskt projekt (till exempel en musikteater) som på våren spelas upp på skolor under en turnévecka. I trean finns möjlighet för klassen att sätta upp en musikal som Gymnasiearbete. Genom åren har vi bland annat uppfört Grease, Carrie, Sound of Music, Annie, Singin´ In the Rain med flera.

Får man spela i grupp (ensemble) på musikgymnasiet?

Ja, ensemblespel ingår i kursen Ensemble med körsång. Där spelar eller sjunger du på ditt huvudinstrument tillsammans med andra i mindre grupper. Du får spela/sjunga i olika musikstilar, jobba med instudering av låtar, testa att göra om låtar, utforska ditt musikaliska uttryck mm. Ensemblerna är åldersintegrerade och består av ettor, tvåor och treor.

Vilka undervisar på musikgymnasiet?

  • Mattias Widéen - akustisk gitarr, ensemble, gehörs- och musiklära.
  • Johanna Thelin - sång, estetisk kommunikation, gehörs- och musiklära.
  • Johan Ravelid - piano, gehörs- och musiklära, scenisk gestaltning, ensemble.
  • Therese Klenfelt - sång, gehörs- och musiklära, ensemble, kör.
  • Fred Kennberg - trummor & slagverk, ensemble, musikproduktion.
  • Tina Ternstedt - sång, kör, estetisk kommunikation.
  • Erik Skott - elgitarr, ensemble, gehörs- och musiklära.
  • Alexander Palmgren - bas, musikproduktion.

 

Youtube-klipp

Här nedan finns länkar till några videor, som visar lite från vår verksamhet.

Senast uppdaterad den 20 november 2023