Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Huvudbiblioteket, Östgötagatan 5


Huvudbiblioteket

Det finns möjlighet att hämta reservationer och återlämna medier i foajén, se öppettider nedan. Huvudbiblioteket öppnar 20/9 efter golvrenoveringen.

Till e-postformulär för Huvudbiblioteket

E-post: stadsbiblioteket@linkoping.se

Telefon: 013-20 66 01
Telefontid:
måndag-fredag kl. 10-13, 14-17
Fr.o.m. 20/9 måndag-fredag kl. 13-16

Besöksadress: Östgötagatan 5 (se karta) Öppettider:
Foajén är öppen måndag-fredag kl. 10-17.

Nya öppettider fr.o.m. 20/9
måndag-onsdag 9-20
torsdag 13-20
fredag 9-18
lördag-söndag 10-17

Besöksadress : Östgötagatan 5 Öppettider:
Foajén är öppen måndag-fredag kl. 10-17.

Nya öppettider fr.o.m. 20/9
måndag-onsdag 9-20
torsdag 13-20
fredag 9-18
lördag-söndag 10-17

Tillgänglighetsinformation Östgötagatan 5

Postadress: Linköpings kommun, Linköpings stadsbibliotek, Box 1984, 581 19 Linköping

Webbadress: http://www.linkoping.se/bibliotek http://www.linkoping.se/bibliotek

OBS! Visningar är tillsvidare inställda

 

 

Stängt tillsvidare

På huvudbiblioteket finns Café Galejan i entréplan. Caféet är stängt tillsvidare.

Kontakt: 013-12 95 22

OBS! Forskarsalen är stängd men du kan kan alltid kontakta oss via e-post och vår telefon.

Forskarsalen är öppen samtidigt som huvudbiblioteket, där kan du använda böcker, mikrofilmsläsare och släktforskardatorer. Om du hör av dig i förväg kan du få fram material från magasinen till specialläsesalen vardagar från klockan 10.00 eller tidigare efter överenskommelse.

OBS! Stängt tillsvidare

Förutom den fasta konsten bjuds besökarna på tillfälliga utställningar i bibliotekets konstgalleri Galleri Vända sida, placerat en trappa upp i bibliotekets entrédel. Här arrangerar kultur- och fritidsnämnden en handfull konstutställningar per år. Målsättning och syfte är att visa samtidskonst med närbesläktade uttrycksformer.

Sammanlagt finns tolv konstnärers arbeten att uppleva både inomhus och utomhus. Samtidskonsten är närvarande på olika platser i biblioteket, ibland som kraftfullt poetiskt tilltal, ibland som en insmugen viskning. Konstnärerna vill tala med dig på olika sätt.

AlfaOmega (2002)
W Peter Menzel

På entrétorget vid Östgötagatan reser sig skulpturen AlfaOmega av W Peter Menzel. Konstverket är  sex meter högt och tillverkat i valsat och blästrat stål. Beroende på perspektivet kan skulpturen ibland ses som en cylinder, ibland som ett till hälften rullat bokdokument. Bokstäverna är alfa och omega, den första och sista bokstaven i det grekiska alfabetet, som här får representera en sammanfattning av viktiga delar från vårt västerländska kulturarv. Skulpturen är belyst kvällstid.

Artist Books, (2000)
Maria Lindberg

Maria Lindberg har skapat ett unikt "Rum för konst" som är centralt placerat i bibliotekets långa mittgång. En röd glödlampa fungerar som vägvisare. I rummet finns Sveriges enda offentliga och internationella samling av s.k. Artist books. d.v.s. konstverk i bokform. Det handlar alltså inte om konstböcker utan om konstverk i bokform.

Biskop Brask (2000, originalet från 1979)
Karl-Olov Björk

Den målade träskulpturen är placerad vid Östgötarummet. Ursprungligen ingick den i en större grupp som handlade om Stockholms blodbad. Detta är en beställd replik av den ursprungliga skulpturen som förvandlades till aska i den stora biblioteksbranden 1996.

På sin tid gav skulpturen upphov till mycket debatt, inte minst i kyrkliga krestar. Vissa ansåg att mansfiguren med det blottade knäet var för vågad - ovärdig en biskop. Konstnären Karl-olov Björk  har berättat att idén och formspråket till skulpturen fick han från ett foto, publicerat i Dagens Nyheter på 1970-talet, där den amerikanske västernhjälten John Wayne poserar i kontrapostställning med handen ovanför en löst hängande revolver. Lägg märke till den högra sporrförsedda stöveln på Braskskulpturen.

Deponerad konst på huvudbiblioteket
Jan Davidsson

Den stora oljemålningen som föreställer Torgny Lindgren är placerad i foajén längst bort till vänster. Tavlan med biskop Martin Lind hänger en trappa ner i Främre ljusgården. Jan Davidsson har länge tillhört en klassiskt expressionistisk målartradition. De två målningarna härrör från hans stora porträttutställning år 2000 i Passagen, Linköpings konsthall.

Ormägg
Ida Olai

I en monter mot det stora fönsterpartiet finns Ida Olais konstverk Ormägg. Konstverket är tillverkad i grönt konstglas som under soliga dagar kastar gröna skuggor längs bokhallens ekgolv.

Droppen (2000)
Mikael Lundberg

Vid den Bortre ljusgården i bokhallen har konstnären Mikael Lundberg iscensatt tidens gång via en "droppmaskin". Uppifrån taket föll en gång ljusbelysta droppar ner till källarplanet, där de landade på en sten i svart diabas. Droppen urholkade stenen. Droppen är ur funktion.

Författarröster, (2000 - 2001)
Carl Michael von Hausswolff

Carl Michael von Hausswolff har skapat sex monumentala fotografiska arbeten som finns placerade på entresolplanets långsmala yta. Utgångspunkten är författares röster. Enstaka, noggrant utvalda ord, inspelade från ljudkassetter. Orden har sedan bearbetats som frekvenser i oscilloskop och dator till exakta konstverk.
De sex stora blåskimrande bilderna ser ut som grafiska diagram.
Författarnas ordbilder kan läsas från vänster till höger. Längst inåt parken börjar Selma Lagerlöfs ord "ögon", därefter följer Karin Boyes "men", Tomas Tranströmers "höst", Bruno K Öijers "eld", Göran Sonnevis "som" och slutligen, längst til höger, Gunnar Ekelöfs "jag".

Kommunikation (2002)
Bissa Gunnerström

Inspirerad av olika logotyper till dagstidningar har Bissa Gunnerström skapat en monumental gestaltning av tidningsrummet en trappa upp, snett ovanför caféet. Hela den bågformade väggen har hon beklätt med egenhändigt tillverkade kakelplattor. Plattorna är penselmålade i gråskala med inslag av ockra och gult. Varje platta är således ett individuellt original.

Kakelväggen består av cirka 320 plattor, där ingen platta är den andra riktigt lik. Här och var träder bokstäver fram.

Konstverket är placerat på tidningshyllan, en trappa upp, en livligt frekventerad plats med dagstidningar från hela världen.

Kunskapens källa (2002)
Bo Olls

Skulpturen Kunskapens källa av Bo Olls är skapad till minne av Linköpingsbiskopen Erik Benzelius d.y. (1675 - 1743). Han var en av sin tids mest lärda och boksynta personer, vars omfattande bok- och manuskriptsamling förvärvades till Linköpings stiftsbibliotek på 1700-talet. Detta fick avgörande betydelse för bibliotekets utveckling och han kan därmed kallas "bibliotekets fader". Konstverket i brons och granit är placerat utanför bibliotekets östra gavel på platsen för den forna huvudentrén. Denna Benzelius plats ligger i skärningspunkten mellan biblioteket, domkyrkan och biskopsgården.

Pelikanen (1997)
Ragnar Elvén

Bronsskulpturen har en speciell historia. Den fanns redan i det förra biblioteket och den överlevde - med smärre skador - den stora branden 1996. Det är ett mirakel att den inte smälte ner.

Konstnären Ragnar Elvén har restaurerat sitt  konstverk som nu åter står på sin plats. Stolt och mätt med fiskar i munnen. En riktig Fågel Fenix - återuppstånden ur askan!

re.san, Transposition, I have just read (2000)
Leif E Boman

Längst till vänster i entréhallen, förbi Kontakt Linköping, finns Leif E Bomans verk. På den stora vita väggen sitter en svartvit, ockratonad triptyk som består av fragment , rester och brända böcker från Linköpings förra bibliotek och Nationalbiblioteket i Sarajevo.

Nedanför i golvet ligger jord från olika länder i en halvcirkelformad utsågning. Jorden härrör från ett projekt från 2000 då barn lade insamlad jord från 182 länder i en samlingsbox, på Stora Torget i Linköping.

I trappsteget utanför väggfönstret finns ytterligare en del av konstverket infällt. På bilden ses två elever från Atlasskolan tillsammans med konstnären. Aska från biblioteken i Sarajevo och Linköping finns förvarade i ett trappsteg utanför Linköpings nya bibliotek.

Texterna, Mikael Lundberg (2000)

Idéskulpturen Texterna är placerad i foajén. Konstnären har låtit sakkunniga forskare vid Stockholms universitet skriva en lista på de 50 viktigaste böckerna för mänskligheten. De texter som fick fler än en röst ingår nu i konstverket.

Till verket hör även den "brända boken"´som finns inmurad i väggen bredvid trappsteget upp till Galleri Vända Sida. Titeln 23.08 syftar på tidpunkt för larmet den dramatiska biblioteksbrandens natt, 1996.

Ur skrivandets historia (2002)
Caroline Färnström

Konstnären Caroline Färnströms verk finns vertikalt placerat på en vägg i den Bortre ljusgården. Inspirerad av författare, poeter och filosofer har hon skapat en bildsvit med ansikten som är digitalt bearbetade och överförda på keramik.

Vertikal brygga (2001)
Jan-Erik Friesendahl

Vid den Främre ljusgården i bokhallen svävar konstnären Jan-Erik Friesendahls iscensättning "Vertikal brygga" som redan i folkmun döpts till "plankan". Längs ljusgårdens inre ramp finns ungefär samma lättsamma och lekfulla färgsättning i de tre grundfärgerna gult, rött och blått. Sakta vrider sig den högsträckta mobilen i luftströmmarna, omgärdad av färgspelet på den fyrkantiga rampen. Ett konstverk som rumsligt bidrar till ett kontrasterande, och kanske nödvändigt inslag i den annars stränga och sparsmakade arkitekturen. Det fria, lekfulla skapandet i centrum - dessutom i nära anslutning till barnavdelningen.

OBS! Stängt tillsvidare

Välkommen till nedre plan på huvudbiblioteket, där hittar du Kuriositetskabinettet med dess spännande föremål! Kuriositetskabinettet är en blandad samling föremål, som skänktes till biblioteket under 17- och 1800-talen.

OBS! Vi har inga studieplatser eller grupprum tillgänga för närvarande. 

Linköping WiFi

Linköping WiFi är ett öppet och gratis WiFi som finns på offentliga platser i staden. Nätverket är ett samarbete mellan Linköpings kommun, Fastighetsägarna och Linköping City Samverkan.

Hitta det trådlösa nätverket via t ex Inställningar på din dator/surfplatta/telefon.

  • Anslut till nätverket Linkoping WiFi
  • Gå sedan till en webbläsare och sök upp valfri webbsida
  • När du gjort detta visas en informationssida med länkar till Linköpings kommun, cityförening och turistinformation. Längst ner på sidan finns Gå online. När du väljer den länken ombeds du acceptera användarvillkoren
  • Därefter visas Linköping WiFi:s sida med texten ”Du är online”. Först då är din dator ansluten till nätverket

Om rutan där det står ”Nu kan du surfa” inte visas, kan du prova att starta om din webbläsare. Stäng ner webbläsaren helt (klicka t.ex. på ett kryss) och öppna sedan webbläsaren på nytt. Om du har många sidor uppe samtidigt i din webbläsare (många flikar) kan de också behöva stängas ner.

Eduroam

Eduroam är ett trådlöst nätverk för studenter, elever och forskare. Nätverket kräver ett användarkonto från universitetet.

Stängt tills vidare.

I det runda Östgötarummet längst in i huvudbiblioteket finns bibliotekets lokalhistoriska samling, som består av böcker, tidskrifter, årsböcker, småskrifter och annat tryckt material med anknytning till landskapet Östergötland och Linköpings stift. Till lokalsamlingen hör också kartor över Östergötland och bilddatabasen Bild Linköping.

Senast uppdaterad den 7 juni 2021