Hoppa till huvudinnehåll

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)

NIU är för dig som vill nå nationell eller internationell elit inom din idrott och kombinera detta med gymnasiestudier.

Hockeyträning, flera hockey-åkare som tränar tillsammans.

 

Genom att din idrott blir en del av ditt schema kan du fortsätta att utvecklas och träna på elitnivå. Som elitidrottare på Linköpings idrottsgymnasium ges du möjligheten att satsa mot nationell och internationell toppnivå samtidigt som du får goda förutsättningar att genomföra din gymnasieutbildning.

Linköpings idrottsgymnasium erbjuder NIU inom:

  • Ishockey (killar) i samarbete med Linköpings Hockey Club (LHC).
  • Golf i samarbete med Landeryds golfklubb
  • Konståkning i samarbete med Linköpings konståkningsförening
  • Handboll i samarbete med RP idrottsförening

Att läsa Nationellt godkänd idrottsutbildning innebär att du läser ett nationellt program med ett anpassat schema, varav 400 poäng är riktat mot vald idrott. Som NIU-elev kan du ansöka till Ekonomiprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet eller Barn- och fritidsprogrammet.

Ansökan till NIU

För att söka till NIU behöver du göra två ansökningar.

  • Först gör du en ansökan för den idrottsliga antagningen. Det gör du via Specialidrottsförbundet för din idrott. För att kunna söka till NIU behöver du befinna dig på elitnivå. Sista dagen för den idrottsliga ansökan är den 1 december.
  • Därefter gör du en ansökan via gymnasieantagningen i den kommun du är folkbokförd till något av våra program på Linköpings idrottsgymnasium.

Du blir mottagen i andra hand om det inte finns ett samverkansavtal mellan hemkommunen och Linköpings kommun. Du som sökande kan ta kontakt med din hemkommun för att se hur de ställer sig till att skriva ett samverkansavtal. Tänk på att utan samverkansavtal är man inte berättigad till inackorderingstillägg.

Senast uppdaterad den 7 november 2023