Hoppa till huvudinnehåll

Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU)

NIU är för dig som vill nå nationell eller internationell elit inom din idrott och kombinera detta med gymnasiestudier.

Hockeyträning, flera hockey-åkare som tränar tillsammans.

 

Genom att din idrott blir en del av ditt schema kan du fortsätta att utvecklas och träna på elitnivå. Som elitidrottare på Linköpings idrottsgymnasium ges du möjligheten att satsa mot nationell och internationell toppnivå samtidigt som du får goda förutsättningar att genomföra din gymnasieutbildning.

Linköpings idrottsgymnasium erbjuder NIU inom:

  • Ishockey (killar) i samarbete med Linköpings Hockey Club (LHC).
  • Golf i samarbete med Landeryds golfklubb
  • Konståkning i samarbete med Linköpings konståkningsförening
  • Handboll i samarbete med RP idrottsförening

Att läsa Nationellt godkänd idrottsutbildning innebär att du läser ett nationellt program med ett anpassat schema, varav 400 poäng är riktat mot vald idrott. Som NIU-elev kan du ansöka till Ekonomiprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Naturvetenskapsprogrammet eller Barn- och fritidsprogrammet.

Ansökan till NIU

För att söka till NIU behöver du göra två ansökningar.

  • Först gör du en ansökan för den idrottsliga antagningen. Det gör du via Specialidrottsförbundet för din idrott. För att kunna söka till NIU behöver du befinna dig på elitnivå. Sista dagen för den idrottsliga ansökan är den 1 december.
  • Därefter gör du en vanlig gymnasieansökan via Gymnasiestudera till något av våra program på Linköpings idrottsgymnasium.

NIU har lokal/regional antagning. Om du inte bor på NIU-orten garanteras inte en förstahandmottagning, du blir oftast mottagen i andra hand. Du som sökande behöver själv kontakta din hemkommun för att säkerställa att det finns ett samverkansavtal mellan din hemkommun och Linköpings kommun innan du gör din ansökan till specialidrottsförbunden.

Läs mer om idrottsutbildningar

Senast uppdaterad den 10 november 2022