Samverkan med universitet
För Linköpings kommun är universitets- och högskolesamverkan viktig för att utveckla den egna verksamheten och för att stärka tillväxten i kommunen och i regionen.
Studentsamverkan, näringslivssatsningar, kommunal verksamhetsutveckling och inte minst forsknings- och utvecklings (FoU) -satsningar i regionen kräver resursprioriteringar och medvetna val i den egna organisationen.
För att stärka det egna initiativet när det gäller samverkan med universitet och högskolor, har kommunstyrelsen antagit "Linköpings kommuns strategi för samverkan med universitet och högskolor".
Utifrån strategin har sedan varje nämnd och förvaltning ansvar att ta fram handlingsplaner med aktiviteter.
Kommunledningsförvaltningen har ett övergripande ansvar för att samordna och stödja förvaltningarna i deras kontakter med universitet och högskolor. Kommunledningsförvaltningen har också ett ansvar för att rapportera hela kommunens forsknings- och utvecklingsarbete till den politiska ledningen.
Samverkansavtal med Linköpings universitet
Linköpings kommun och Linköpings universitet har sedan många år tillbaka ett omfattande samverkansarbete och kunskapsutbyte. Med ett samverkansavtal 2025-2028 avser parterna att stärka och utveckla sina goda och långsiktiga relationer samt förtydliga organisationen och formerna för samverkan.
Samverkan ska vara till nytta för såväl Linköpings kommuns verksamhet som för forskning, utbildning samt nyttiggörande och innovation vid Linköpings universitet. Samverkansavtalet ska därutöver främja tillkomsten av nya samarbetsprojekt mellan olika delar av Linköpings universitet och Linköpings kommun.
Linköpings kommun och Linköpings universitet avser att arbeta tillsammans i ett strategiskt partnerskap för att långsiktigt stärka och utveckla samverkan inom följande utvalda områden:
- hållbar stads-och samhällsutveckling.
- hållbar tillväxt.
- hållbar välfärd.
Europeiskt nätverk - EUniverCities
Linköpings kommun, Linköpings universitet och Norrköpings kommun deltar i EUniverCities, ett europiskt nätverk med i dagsläget 12 städer med universitet i samverkan.
Officiellt har nätverket verkat sedan 2012 och består av ett antal medelstora europeiska städer och deras universitet som agerar tillsammans för ökad samverkan till gagn för hållbar tillväxt och utveckling.
Nätverket för främst samman städer och universitet med hög teknologisk profil och lyfter fram vikten av teknologisk utveckling, innovation och kunskapsuppbyggnad för smart, hållbar och inkluderande samhällsutveckling.
Nätverkets mål är att utbyta och sprida kunskap, kompetens och erfarenhet kopplad till stad- och universitetsamverkan som får spridning även till andra europeiska städer.
Handbok för samarbete mellan stad och universitet
Ett strategiskt samarbete mellan städer och deras universitet kan skapa stor nytta för både dem och samhället, genom bland annat innovationsutveckling och nyttiggörande av forskning. Men hur börjar man ett sådant samarbete och vad är viktigt att tänka på?
Linköpings kommun, Linköpings Universitet och Norrköpings kommun har genom nätverket EUniverCities varit med och tagit fram en handbok på temat, som lanserades i slutet av 2021.
Syftet är att ge inspirerande exempel och att guida städer och universitet i hur de kan bygga upp ett strategiskt samarbete, med vetskap om hur komplexa och mångsidiga dessa verksamheter är.
I handboken berättar flera medlemsstäder och universitet vad som har fungerat bäst för dem och delar även med sig av fallgropar och hur man kan undvika dem. Med en bredd av exempel ger handboken konkreta råd för olika grader av strategiskt samarbete mellan stad och universitet, med målet att skapa en hållbar samhällsutveckling.
Handboken är på engelska.

Utvecklingsstrateg - Universitets- och högskolesamverkan Planeringsstaben
Till e-postformulär för Lise-Lotte Wallberg Järvinen
E-post: [email protected]
Telefon: 013-20 64 51