Hoppa till huvudinnehåll

Vinnare kulturpriser 2023

Den 20 december 2023 tillkännagavs det vilka som tilldelas Linköpings kommuns kulturstipendier. Sedan 1963 har kulturstipendier årligen delats ut. 1985 tillkom honnörsstipendiet och sedan 2016 har även Lyra-priset tillkommit.

Årets pristagare och motiveringar

Kulturstipendiater

Helena Sjögren
Därför att hon som en lerans bemästrare skapar keramik som ingen annan. Personligt och engagerat. Allt som oftast på den subtila gränsen mellan skulptur och konsthantverk.

Göran Littorin
Därför att han åter tagit plats på konstscenen. Förändrad men oförändrad. Oavsett konstnärlig teknik uppvisar hans verk alltid samma tekniska bravur, envisa noggrannhet och känsliga uttryck.

Maria Winroth
Därför att hon har grundat och drivit föreningen Vårdsnässpelen. Med stort engagemang och kreativitet har föreningen fångat historiska händelser och gjort dem relevanta i vår samtid.

 

Honnörstipendiater

Randi Leirnes
För sitt väldiga engagemang för konst och skapande för barn och unga. Randi Leirnes har under många år gjort ett stort intryck på skol- och förskolebarn i Linköping. Hon har förmågan att se varje individ och bemöta dem utifrån var och ens förutsättningar!

Rolf “Loben” Gustavsson
För sin förmåga att se till att allting fungerar utanför planen för varje spelare i Linköping Football Club. Som lagets hjärta ser Rolf “Loben” Gustavsson till att spelarna trivs, oavsett om de kommer från Linköping, Norrköping eller Japan!

Hans-Erik Johansson
För att han är en eldsjäl som ser till att Grafiska museet är ett levande arbetslivsmuseum i Gamla Linköping. Hans-Erik Johansson sprider kunskap, levandegör kulturarvet och bemöter besökare från när och fjärran på ett fantastiskt sätt!

 

Sven Lyra-priset

Christel Valsinger

Sven Lyra-priset 2023 tilldelas Christel Valsinger. Därför att hon med sin mångkunnigt musikaliska stämma framhåller musiken som en viktig samhällsbärande funktion och verkar för ett starkt musikliv i Sverige, Östergötland och Linköping!

2023 års vinnare kulturpriser

Bild: från vänster Helena Sjögren, Göran Littorin, Christel Valsinger, Maria Winroth, Randi Leirnes, Rolf ”Loben” Gustavsson, Hans-Erik Johansson

Fakta om stipendierna och pris

Kulturstipendium

Linköpings kommuns kulturstipendium kan delas ut:

  • till den som utfört en förtjänstfull insats inom vetenskap, litteratur, konst, musik, teater, journalistik eller folkbildning

  • till den som efter kulturell gärning inom annat område är förtjänt av särskild belöning

  • som hjälp till fortbildning till den som visat särskilda förutsättningar för insatser inom ovan uppräknade områden.

Ett kulturstipendium brukar delas ut till den som är i början av sitt kulturutövande. Beloppet varierar varierar år från år. Det aktuella beloppet i år är 25 000 kronor per person.

Honnörsstipendium

Honnörsstipendium har delats ut sedan 1985 och Tage Danielsson var den första pristagaren. Det är kommunens uppskattning till personer som utfört en mångårig kulturverksamhet i Linköping.

Honnörsstipendiaterna erhåller endast äran och får en plakett med namn ingraverat orden ”Mångårig kulturell gärning” samt diplom. Honnörerna är som  regel lite äldre personer som under många år gjort viktiga insatser i kulturlivet i vid mening.

Lyrapriset

Sven Lyra-priset består förutom äran av en konstnärligt utförd purjolök. Priset delas ut för att levandehålla minnet av Sven Lyra. Det ska också uppmuntra kulturutövare som verkar i Sven Lyras anda, samt visa betydelsen och nödvändigheten av fri kultur. 

Kulturprofilen Sven Lyra delade ofta ut riktiga purjolökar till människor som han tyckte hade gjort sig förtjänta av det. I år har konstnären Stina Opitz gjort Purjolöken.

Senast uppdaterad den 20 december 2023