Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Museer

I Linköping finns ett stort utbud av museer med olika inriktningar, allt från en resa bakåt i tiden och militärflygets historia, till konstsamlingar, idrottsmuseum och digitala drömmar.

Du kommer vidare till respektive museum via länkarna nedan. 

Datamuseet IT-ceum är Sveriges enda museum för datorrelaterad historia.

Från ett flertal olika vinklar belyser vi den dåtid, samtid, och framtid där datorer spelar eller har spelat stor roll – vi berättar om datorn och hur den förändrat våra liv.

Webbplats: www.datamuseet.se

Fenomenmagasinet är ett science Center i Gamla Linköping. Dit kommer ca 40.000 besökare varje år, allt från de minsta barnen till de mycket vuxna.

På Fenomenmagasinet handlar det om att förstå vardagliga fenomen som optik, människokroppen och elektricitet, att få testa själv och att se att det som verkar komplicerat kanske ändå är rätt enkelt.

Webbplats: www.fenomenmagasinet.se

Flygvapenmuseum är ett teknik- och kulturhistoriskt museum med utställningar om militärflygets utveckling från tidigt 1900-tal fram till dagens JAS 39 Gripen.

Där finns en unik samling flygplan och flera intressanta utställningar, bland annat om Sverige under det kalla kriget med den bärgade DC-3:an i fokus. På museet finns också Flyglabbet, som är ett science center för experimentlystna.

Följ med på en minnesrik tidsresa och upplev stad, skog och land som för hundra år sedan! Ta en paus i vardagen och njut av en rofylld och unik miljö med trähus, kullerstensgränder, historiska trädgårdar och många museer.

Här finns massor av aktiviteter för både stora och små och du hittar också butiker, restauranger och caféer. Det finns även boendemöjligheter för dig som vill stanna hos oss mer än en dag! 

Webbplats: www.gamlalinkoping.info

I en mindre uthusbyggnad vid Brokinds sluss har föreningen Kinda Kanals Vänner och kanalbolaget sammanställt verktyg och redskap från kanalbygget samt fotografier, ritningar och skisser.

Webbplats: www.kindakanal.se/kanalutstallning-museum

Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum ligger i slottet mitt emot Domkyrkan med anor från 1100-talet. Här visas Domkyrkans och slottets spännande historia. 

Museet berättar om biskopsgården som blev ett kungligt palats. I  skattkammaren finns Domkyrkans unika textilier och silverföremål. I klädkammaren kan man prova medeltidskläder. Givetvis berättas om slaget vid Stångebro och Linköpings blodbad. Möt även biskop Brask och Gustav Vasa i tornrummet.

Webbplats: www.lsdm.se

 Museets innehåll är unikt för Skandinavien. Här finns högkvalitativ kulturhistoria inom fritidsbåtvärlden och leksaks- & modellvärlden.

Här kan man botanisera bland tusentals unika föremål i huvudsak från förra sekelskiftet och fram till idag, föremål som inte finns samlat under samma tak på något annat museum i Norden.

Webbplats: www.museihuset.se

På Östergötlands museum finns plats för både lek och lärande. I våra permanenta utställningar kan du se skön konst, lära mer om länets kulturhistoria och svensk datorhistoria. Vi producerar även olika tillfälliga utställningar med spännande och aktuella teman.

Webbplats: www.ostergotlandsmuseum.se

I Vidingsjö motionscentrum ger inblick i sportens värld. I museet samsas idrottsnostalgi med specialutställningar. Museet är öppet söndagar kl 10-14.

Webbplats: www.idrottshistoria-ostergotland.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 20 januari 2020

Chatta. Fäll ut menyn

Kontakt Linköping


Välkommen till Linköpings kommuns chatt. Chatten är öppen vardagar kl 8-15.

Vi som svarar är samhällsvägledare på Kontakt Linköping. Om du lämnar personuppgifter till oss behandlar vi dem såhär: