Hoppa till huvudinnehåll

Internationella samarbeten på Berzeliusskolan

Berzeliusskolans gymnasium är en certifierad ambassadörsskola för Europaparlamentet, en så kallad EPAS-skola. Detta är ett program som främst drivs av elever på skolan med stöttning av utvalda lärare för att öka elevernas kunskap och förståelsen för EU och europeiska frågor.

Berzelius gymnasium har elevutbyte med Kenya, Italien och Tyskland. Höstterminen 2023 planeras också ett utbyte med Spanien.

Berzeliusskolan är ambassadörsskola för EU

Berzan ingår i nätverket för EU-parlamentets ambassadörsskolor nationellt i Sverige och ambassadörsskolor finna i alla EU:s medlemsländer.

Syftet med Europaparlamentets ambassadörsskolor är att främja medvetenheten om Europa och europeisk parlamentarisk demokrati bland ungdomar. Det handlar både om att ge ungdomar aktiva kunskaper men också att ge dem erfarenhet av europeiskt medborgarskap, vad EU innebär för det dagliga livet och vad ungdomarna vet vad de kan göra för att forma framtidens Europa så som de vill ha det.

På Berzeliusskolans gymnasiums del innebär det att en grupp elevambassadörer, så kallade juniorambassadörer, under ledning av lärare (seniorambassadörer) aktivt jobbar med EU-frågorna på skolan. De anordnar bland annat tävlingar, föreläsningar och utställningar om viktiga EU-frågor.

Följ det internationella samarbetet på Instagram

Internationella utbyten

Utbyte med Parma i Italien

Berzeliusskolan har sedan flera år ett utbyte med en skola i Parma, Liceo Scientifico Giacomo Ulivi. Under besöket i Parma bor våra elever hos sina värdfamiljer och följer med en italiensk elev i vardagen, i skolan och på olika besök i närområdet. De som ingår i utbytet tar även emot en italiensk elev under en vecka i Sverige. Syftet med utbytet är att lära känna och få erfarenhet av andra kulturer samt att jobba med och diskutera aktuella samhällsfrågor, som berör ungdomar, på en europeisk nivå.

Utbyte med Bochum i Tyskland

2023 var första året för vårt utbyte med Bochum i Tyskland. Eleverna bor i tyska värdfamiljer under vistelsen. Syftet med resan är att lära känna en annan kultur, träna på att kommunicera på tyska samt göra intressanta studiebesök på platser i närheten av Bochum. På hemresan stannade eleverna i Hamburg och Berlin. De tyska eleverna kommer också på besök till Sverige och besöker Berzan, bland annat.

Senast uppdaterad den 17 maj 2023