Studerande – här är dina möjligheter

Du som studerar är viktig för Linköpings kommun. Vi behöver alltid färsk kunskap och nya idéer. Hos oss kan du bland annat göra praktik, utföra ditt examensarbete eller sommarjobba.

Hos oss finns det både utmanande och meningsfulla jobb. Att praoa, göra praktik, skriva examensarbete, arbeta hos oss som studentmedarbetare eller sommarjobba är olika sätt för oss att lära känna varandra. Du får se vad ett jobb i kommunen kan innebära och du får erfarenhet, kunskap och kontakter som du har nytta av i framtiden. 

Oavsett om går i gymnasiet, deltar i vuxenutbildning eller är student vid universitet, högskola eller yrkesutbildning finns det jobbmöjligheter i vår kommun för dig. För dig som är elev i grundskolan finns det möjlighet att göra din prao-period inom Linköpings kommun. Läs mer om möjligheterna här nedanför.

 

Jobbmöjligheter för dig som studerar

Här kan du som går i grund- eller gymnasieskola, högskola, vuxenutbildning eller universitet läsa om vilka möjligheter till jobb och praktik som finns för dig i Linköpings kommun. Visste du till exempel att du kan få chans att testa din affärsidé under sommaren?

Vill du ta reda på vad ditt drömjobb är? När du praoar får du se hur det är att jobba hos oss och vad du kan arbeta med i Linköpings kommun.

När du praoar får du lära dig om hur det är att ha ett jobb, se olika arbetsmiljöer och testa en rad arbetsuppgifter. Kanske hjälper din praoplats dig att komma på vad du skulle vilja jobba med i framtiden? Om du vill praoa i Linköpings kommun så pratar du med din studie- och yrkesvägledare. Hen hjälper dig med information och vem du ska kontakta.

Du som går ett yrkesprogram på gymnasiet får chansen att testa dina kunskaper i verkligheten. De delar av utbildningen som sker på en arbetsplats kallas för arbetsplatsförlagt lärande (APL).

Syftet med APL är att du ska få pröva på yrket och testa dina kunskaper i ett praktiskt sammanhang och få värdefulla erfarenheter inför framtiden. APL kan även öka dina chanser till arbete efter dina studier. Om du går på gymnasiet och önskar göra din praktik inom någon av kommunens verksamheter ska du vända dig till studie-och yrkesvägledaren på din skola för att få hjälp med information och kontaktvägar.

Du som läser till förskollärare, lärare, sjuksköterska, socionom, eller undersköterska på Linköpings Universitet och har verksamhetsförlagd utbildning (VFU) som ett moment i din utbildning tar kontakt med din kurslärare/praktiksamordnare på din skola för frågor om VFU. Linköpings kommun har avtal med Linköpings Universitet för dessa utbildningar och bereder varje termin ett stort antal VFU-platser för er studenter.

Drömmer du om att en dag starta eget företag och förverkliga dina idéer? Varför inte börja redan nu? Sommarföretagaren är en chans för dig som går på gymnasiet i Linköping att under sommarlovet driva ditt eget företag.

Sommarföretagaren är en unik chans för dig att skaffa kunskaper inom företagande, få ökad självkänsla och inte minst - en möjlighet att göra verklighet av din idé! Du blir rik på erfarenheter och får också en värdefull merit att ta med i ditt CV.

Under sommaren får du som deltagare utbildning, coachning och ett startkapital för dina idéer. 

Är du intresserad?

Sista ansökningsdag är den 4 maj.

Läs mer och ansök på Sommarföretagarens sida här på Linköpings kommuns webbplats.

Välkommen med din ansökan!

Stefan Brissle

Telefon: 013-465 53 60

Malin Wictorén

Företagsservice - Kommunikatör Näringsliv och tillväxtstaben

Skicka e-post till Malin Wictorén

E-post: malin.wictoren@linkoping.se

Telefon: 013-26 39 78

Är du student vid Linköpings universitet och ska eller har påbörjat ditt sista studieår vid Linköpings universitet? Som studentmedarbetare hos oss får du värdefull arbetslivserfarenhet samtidigt som vi får nytta av din kompetens.

Rekryteringen sker under våren med tillträde på hösten.

För frågor om studentmedarbetare kontakta programansvarig, Faiz Jaber.

Faiz Jaber

Utvecklingsstrateg Personal och kompetensförsörjning

Skicka e-post till Faiz Jaber

E-post: Faiz.Jaber@linkoping.se

Telefon: 013-20 66 81

Praktik är det perfekta sättet att testa och dra nytta av dina kunskaper och erfarenheter! Du som studerar på universitet, högskola eller vid annan yrkesutbildning där praktik ingår kan få en praktikplats hos oss. Du är också välkommen att höra av dig med dina idéer kring exjobb som du kan tänka dig utföra hos oss.

Du ansöker genom att skicka in ditt CV, personliga brev och praktikbeskrivning via annonsen nedan. Du kommer att få besvara några kompletteringsfrågor när du skickar in din ansökan, detta för att vi ska kunna matcha din förfrågan så bra som möjligt mot våra lediga platser.

Du är också välkommen att skicka in dina idéer kring exjobb via annonsen nedan. Beskriv då gärna ditt intresseområde och kom gärna med förslag på det examensarbete som du kan tänka dig utföra hos oss. Vi återkopplar på din ansökan så snart som möjligt.

Har du energi, tid och vilja och är mellan 18 och 25 år? Då kan du bli volontär i Europa. Det är ofta både spännande och kul att åka till nya platser, träffa andra människor och lära sig hur andra länder fungerar.

Att arbeta som volontär ger dig möjlighet att medverka i internationella projekt som utvecklar din sociala kompetens och att lära dig nya språk. Det finns många spännande projekt på flera olika platser i världen.

Europeisk volontärtjänst
Europeisk volontärtjänst ger dig som är mellan 18 och 25 år möjligheten att delta i ett volontärprojekt och bo i ett annat land. Ett projekt pågår mellan 6 och 12 månader, men det finns även möjlighet till kortare perioder i speciella fall. Volontärtjänsten utvecklar din kulturella kompetens genom att göra en konkret insats. Kommuner, organisationer, församlingar med flera kan få internationella impulser genom att ta emot volontärer från andra länder eller genom att skicka ungdomar från Sverige. Vissa volontärprojekt kan även genomföras i länder utanför Europa.

Ungdom för Europa, ungdomsutbyte
Ungdomsutbyte ger stöd till utbyten mellan ungdomsgrupper från olika länder i Europa. Du Du som deltagare ska vara mellan 15 och 25 år. Ett utbyte ska pågå mellan 1 och 3 veckor i grupper om 16 till 60 deltagare totalt. Utbyten där minst tre länder deltar prioriteras. Det går även att göra ungdomsutbyten med Medelhavsländer, Sydöstra Europa, Östra Europa och Kaukasus samt Latinamerika.

Ungdomsinitiativ
Ungdomsinitiativ ger stöd till dig och din ungdomsgrupp som vill driva eller starta lokala projekt. Projekten ska utgå från er kreativitet, era idéer och förutsättningar. Verksamheten ska pågå under minst 3 till 12 månader och ni ska vara minst fyra stycken som genomför initiativet. Volontärer har även möjlighet att utveckla idéer och erfarenheter i egna projekt genom en så kallad Framtidssatsning.

Erasmus
Om du är mellan 18 och 25 år har du möjligheten att delta i ett volontärprojekt och bo i ett annat land inom programmet Erasmus+. Ett projekt pågår mellan 6 och 12 månader men det finns även möjlighet till kortare perioder i speciella fall. Vissa volontärprojekt kan även genomföras i länder utanför Europa.

Vill du ha information om vilka organisationer i Linköping som sänder iväg volontärer eller behöver hjälp med ansökan kan du kontakta ungdomsombuden.

Vi fick jobb redan under studietiden

Vi är många som tagit våra första steg in i arbetslivet i Linköpings kommun. Flera av oss har också fortsatt att växa och utvecklas på jobbet här. Ta del av våra historier och inspireras här.

”Det bästa med att jobba här är att Linköpings kommun månar om kompetensutveckling och erbjuder utbildningar. Jag kan ständigt utvecklas i mitt yrke. Efter tre terminer på Förskollärarprogrammet anställdes jag av Linköpings kommun som vikare inom barnomsorgen. I slutet av min utbildning fick jag chansen att delta i Aspirantprogrammet. Det innebär att man som student kan kombinera studier med arbete. Det innebär också att man skolas in i den blivande yrkesrollen. Alla dessa steg har bidragit till att jag känner mig starkare och säkrare i min yrkesroll.”

Bianca Grönqvist, förskollärare, förskolan Sofielundsvägen, Utbildningsförvaltningen

”När det var dags för praktik under min utbildning till landskapsarkitekt valde jag Linköping. Jag hade pluggat här tidigare och kunde tänka mig att bo här igen. Som praktikant lär du känna arbetet, arbetsplatsen och kollegorna på ett kravlöst sätt. Jag fick en väldigt bra introduktion och fick vara med i olika sammanhang efter mina förutsättningar. Jag har utvecklats mycket under mina två år här och har ett väldigt varierat och fritt jobb som innebär alltifrån att planera grönstruktur till att hantera riskfaktorer. Idag är jag tillsvidareanställd.”

Christina Lagneby, översiktsplanerare, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen

”Jag har lärt mig otroligt mycket sedan jag började på Familjerätten som praktikant. Jag hade en suverän handledare och fick efter ett halvårs praktik en aspiranttjänst där jag kunde växa in i rollen som socialsekreterare. Idag har jag en socionomexamen och arbetar på Uppföljning familjehem. Framöver vill jag gärna delta i utbildningarna Medarbetarakademin och Ledarskapsakademin.”

Sara Axén, socialsekreterare, Social- och omsorgsförvaltningen

 

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Hjälp oss förbättra webbplatsen

Hur skulle den här sidan kunna bli bättre?

Senast uppdaterad den 21 augusti 2019