Feriearbete skolungdom 2023
Du som går i årskurs 1 eller 2 på gymnasiet och ska fortsätta dina gymnasiestudier till hösten är välkommen att söka sommarjobb, eller feriearbete som det också kallas. Genom att arbeta under sommaren får du arbetslivserfarenhet och en möjlighet att tjäna egna pengar.
För att söka behöver du vara folkbokförd i Linköpings kommun.
Ansökan om feriearbete
Har du ansökt och väntar på svar?
Vad händer nu?
- Under vecka 12 börjar vi skicka ut erbjudande om feriearbete. Erbjudandet skickas till den e-postadress du angav i din ansökan.
- Tacka ja/nej senast den 31 mars.
- Om du inte får något erbjudande via e-post har du tyvärr inte fått något feriearbete. Du står däremot kvar som reserv under tiden till dess att samtliga platser är tillsatta.
Ansökan var öppen mellan 13 februari - 10 mars.
Vill ändra något i din ansökan?
Har du ansökt om feriejobb och vill ändra något i din ansökan? Logga in på Mina sidor för att göra dina ändringar.
Sommarskola om du saknar godkända betyg i svenska, engelska och matematik
Saknar du godkända betyg i svenska, engelska eller matematik finns möjlighet att ansöka om feriearbete period 3, om du samtidigt anmäler dig till och tar del av sommarskola. Saknar du betyg i något av dessa ämnen ska du notera det i din ansökan till feriearbete. Får du ett erbjudande om feriejobb och tackar ja, kommer ferieteamet att ta kontakt med dig angående sommarskolan.
Feriearbetet är indelat i treveckorsperioder
I ansökan kommer du att kunna ange vilka perioder du kan jobba. Ange de perioder du kan arbeta så kommer du att bli matchad till en av perioderna. Chansen att du får ett feriejobb ökar om du anger flera perioder.
- Period 1 är veckorna 25-27
- Period 2 är veckorna 28-30
- Period 3 är veckorna 31-33
Saknar du godkända betyg i svenska, engelska eller matematik finns möjlighet att ansöka om feriearbete period 3, om du samtidigt anmäler dig till och tar del av sommarskola.
Linköpings kommun som arbetsgivare
Det här gäller om Linköpings kommun är arbetsgivare
- Du arbetar 30 timmar/vecka, i tre veckor under sommarperioden.
- Arbetstiden är i regel 6 timmar per dag och maximalt 90 timmar under hela anställningsperioden.
- Normalt sett arbetar du inte på midsommarafton, lördagar eller söndagar. Arbetstiden är i regel förlagd till dagtid.
- För de flesta av jobben behöver du lämna in ett utdrag från polisens belastningsregister. Det är viktigt att du begär ett utdrag så fort du tackat ja till feriearbete. Utdraget ska lämnas på den obligatoriska informationsträffen i april.
- Om du inte lämnar in rätt utdrag ur belastningsregistret eller om det innehåller några anmärkningar så blir din överenskommelse om feriearbete ogiltig och din plats går till någon annan. Läs mer om utdrag ur belastningsregistret längre ner.
Lön - registrera ditt konto hos Nordea
Timlönen för feriearbete är baserad efter födelseår.
- 2001, 2002, 2003 och 2004: 121,56 kr/timme
- 2005: 102,51 kr/timme
- 2006 och 2007: 84,72 kr/timme
Semesterersättning betalas ut utöver ordinarie timlön. Linköpings kommun använder banken Nordea för utbetalningar av lön. För att vi ska kunna betala ut din lön behöver du registrera ditt bankkonto hos Nordea. Detta behöver du göra även om du själv har ditt konto hos en annan bank. Se “Hur och när betalas lönen ut?” i frågor och svar längre ner på sidan.
Om du inte har ett bankkonto behöver du skaffa ett så att din lön kan betalas ut till dig.
Målsmans underskrift och registerutdrag
Om du är under 18 år krävs målsmans underskrift och godkännande när du tackar ja till erbjuden plats. En samtyckesblankett kommer att skickas hem med post. Du kommer att bli kallad till en informationsträff. På den träffen ska du lämna in samtycket med målsmans underskrift tillsammans med utdraget från belastningsregistret.
Informationsträff
Du som har tackat ja till feriearbete kommer att bli kallad till en obligatorisk informationsträff under vecka 17 eller vecka 18. Mer information om detta skickas till din e-postadress.
Näringslivet som arbetsgivare
Vi förmedlar även feriejobbare till näringslivet, det vill säga till privata företag. Om du får en ferieplats i näringslivet kan andra förutsättningar gälla för ditt sommarjobb och din anställning än de förutsättningar som gäller om Linköpings kommun är arbetsgivare. Om ett privat företag är din arbetsgivare är det företaget som kallar till anställningsintervju, skriver anställningsavtal och betalar ut din lön. Om du har frågor kring t ex avtalet eller arbetstider vänder du dig till företaget som du skrivit avtal med.
Frågor och svar om feriejobb
Sommarskola
Om du inte har godkända betyg i svenska, engelska och/eller matematik kan du ändå få feriearbete under period 3 om du frivilligt anmäler dig till sommarskola. Närvaro under sommarskolan är obligatorisk för att ha rätt till ett erbjudande om feriearbete. Kommunen kan dock ej garantera att alla ungdomar som tar del av Sommarskolan erbjuds ett feriearbete. De som fullföljer sommarskola lottas till att få en plats. Ogiltig frånvaro innebär att möjligheten till ett feriearbete försvinner.
Ovanstående kommer även gälla prioriterade ungdomar förutsatt att de har ett/flera av ovanstående ämnen i sin studieplanering. De prioriterade ungdomar som inte har något av dessa ämnen i sin studieplanering har möjlighet till ett feriearbete utan att ta del av sommarskolan.
Har du frågor om feriejobb?
Kontakta Kontakt Linköping för mer information.