Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Åk på Stångåns vatten med kabel och eldrift


Person åker Wakeboard i skymningen.

Vattenskidor och wakeboard brukar lukta tvåtaktsbensin. Så är det inte i Linköping. Här är det en kabel och elmotor som drar fram åkarna mitt i staden.

Åkning med hjälp av el och kabel är en relativt ny företeelse i Sverige. Wikipedia beskriver wakeboard som en brädsport i stil med skateboard eller snowboard, med vatten som underlag istället för asfalt eller snö.

– När vi tog kontakt med kommunen tror jag inte att de förstod vad vi ville göra. Men sedan fick vi bra hjälp och tillgång till den bästa platsen, berättar Lina Runnval som var med om att starta LKPG Wake Park.

Parken ligger mitt i Linköping, i Stångån nära Saab Arena. Installationen består av en container för utrustning, två master med en kabel emellan och hoppramper som placeras i vattnet. Bakom står den ideella föreningen Linköpings kabelsportförening.

Allt du behöver för att åka

Anläggningen öppnades 2017 efter ett års förberedelser. Föreningen har ett 30-tal aktiva medlemmar, men varje säsong är det flera hundra personer som åker på Stångån med hjälp av kabeln. Sommaren 2019 fick klubben även del av kommunens sommarlovspengar, vilket gjorde att barn och unga fick prova på gratis.

– I avgiften ingår allt man behöver för att åka. Våtdräkt, flytväst och wakeboard, berättar Emil Larsson som tillhör entusiasterna, som gärna skulle åka året runt.

– Det är bara att ta på sig en varm våtdräkt. Vi är flera i klubben som även håller på med kitesurf året runt.

Kitesurf är en form av segling där man stående på en bräda dras fram av en drake i luften. Linköpings närmaste sjö Roxen är väl lämpad för sporten och även Vättern passar bra.

Första året blev kabelsportarna en stor attraktion, med åskådarplatser på andra sidan Stångån. Strandpromenaden har varit avstängd i ett par år för byggprojekt, men är numera tillgänglig för den som är intresserad av att se hur det går till, utan att bli blöt.

För entusiasterna startar säsongen redan i april, beroende på isläget, och LKPG Wake Park är öppen för allmänheten från juni till september.