Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Den livsvänliga staden


Mamma som viskar i örat på sitt barn

Linköping är en trygg, välkomnande och livsvänlig plats. Här möts unga och gamla, nyinflyttade och nyanlända, entreprenörer och över 32 000 studenter. I Linköping får människorna, fritidsintressen och kreativiteten utrymme att utvecklas.

En spännande och utvecklande karriär, eller ett härligt liv med tid över för vänner och familj?
I Linköping behöver du inte välja. Här finns alla möjligheter, och de korta pendlingsavstånden ger dig mer tid för allt det goda i livet. Känn pulsen i city eller lugnet i naturen – allt är lika nära. Det gör det lätt att hitta balansen i Linköping. Den där balansen som alla söker. Den finns här.

Nära till det mesta

Det är nära till världen från Linköping, och det är en av anledningarna till att det går så bra för oss. Bara några minuter från city finns nämligen Linköping City Airport, med dagliga avgångar till Amsterdam. Linköping ligger dessutom mitt emellan Sveriges två största städer – ett perfekt läge på alla sätt. Mötet, shoppingen eller släkten i Stockholm når du på bara två timmar med tåg eller bil, och Göteborg är bara tre timmar bort.

Världsledande branscher

I vårt fantastiska näringsliv har du alla möjligheter att hitta ditt drömjobb. Här finns förutsättningarna för att starta ett eget, jobba lokalt eller till och med globalt. Vi har stora, internationella företag men också en stark innovationskultur som gjort att många Linköpingsföretag har vuxit till världsledande inom sina respektive branscher.

Linköping har högteknologin i sitt DNA och därför är vi idag ledande inom exempelvis flygteknik, fordonssäkerhet, sakernas internet (s.k Internet of Things) och mobil kommunikation samt i absolut framkant när det gäller teknik för miljönytta och hållbara lösningar. Runt kärnan av teknik utvecklas kluster och ett dynamiskt och internationellt näringsliv breddas där företag växer och startas varje dag. Sammantaget kan Linköping erbjuda en varierad och spännande arbetsmarknad och en fantastisk plattform för innovation.

Den stora variationen av företag och branscher, samt de goda utbildningsmöjligheterna, gör det lätt att både byta karriär och att vidareutbilda sig. Och flyttar ni till Linköping som ett par, kan det betyda lika utmärkta möjligheter för båda – även om ni har helt olika utbildning och bakgrund.

Universitet och universitetssjukhus med forskning i världsklass

Foto: Mikael Peltomaa 

Vill du studera? Då har du kommit rätt! Linköpings universitet är nämligen inte bara ett av Sveriges bästa universitet – det rankas dessutom internationellt som ett av de främsta i världen, och studenterna här är bland de mest eftertraktade på arbetsmarknaden. LiUs innovativa utbildningar kännetecknas av hög kvalitet, med många tvärvetenskapliga program som väl matchar den nya tidens krav på kompetens. Utöver den högklassiga utbildningen bedrivs forskning som bidrar till stadens glödheta start-up scen liksom till näringslivets starka utveckling inom en rad spetsområden.

Som enda svensk stad har Linköping dessutom blivit utsedd till Årets studentstad två gånger, där studentinflytande, samverkan med näringsliv, långt gången pedagogisk utveckling och hemkänsla är några av de avgörande motiveringarna till utmärkelsen.

Sveriges smartaste stad – och en av de bästa att bo i

Linköping rankas högt när det gäller de bästa städerna att bo i. I tidskriften Fokus årliga rankning ”Bäst att leva” 2019 hamnar Linköping på en andra plats bland Sveriges större städer, och i rapporten ”Samhällsbarometern” 2019 rankas Linköping som Sveriges smartaste stad. En stor anledning är det smarta näringslivet, med sitt breda affärs- och nöjesutbud samt flera kunskapskluster.

Musik- och evenemangsstaden

Vi samarbetar över gränserna för att åstadkomma kreativa events och mötesplatser för alla. Exempelvis det anrika kulturhuset Skylten, där kända artister som Lars Winnerbäck och Louise Hoffsten har börjat sina karriärer, är en del av ett evenemangsstråk från centrala Linköping till Stångebro.

Linköping är en musikstad av rang. Att hela Sveriges Lars Winnerbäck kommer härifrån har vi redan nämnt, men visste du att Ghost, det världskända rockbandet som slog igenom som förband till Metallica och belönades med Polarpriset 2018, även härstammar från vår stad?

Bland andra välkända artister från Linköping kan nämnas The Majority Says, The Pusjkins, Nine, Märvel, Le Fleur Fatale, Cloudberry Jam, Satanic Slaughter och Chickenpox. Och just det; visste du förresten att även Beyoncés röst färgats av Linköping? Detta med hjälp av ekon, kompressorer och andra effekter som utvecklats av Linköpingsföretaget Softube – mer kända i Los Angeles än på hemmaplan.

Bo som du vill 

Linköping växer och förändras varje dag med fler invånare, företag och nya spännande stadsdelar. Det finns en god service från offentliga sektorn med bra skolor, vård och omsorg. I stadskärnan finns vackra torg, med caféer och restauranger och ett stort utbud av butiker.

Linköping är staden för dig som uppskattar både närhet och möjligheter. Här får du närheten till både naturen och stadslivet, kulturen och mötesplatserna. Och jämfört med Sveriges allra största städer, vågar vi lova att du också kan bo bättre.

Kvadratmeterpriset för en villa i Linköping är lägre än i Sveriges storstadskommuner. Att pendlingsavstånden dessutom är kortare här gör inte saken sämre. Mer tid för allt det goda, helt enkelt. Det är livskvalitet, som vi ser det. Och vi tror du kommer hålla med.

Från lantlig idyll till citypuls på några minuter

Det är enkelt att pendla till och från Linköping. Runt Linköping finns det flera mindre orter med goda möjligheter att hitta just ditt drömboende – bara ett fåtal minuter från jobbet eller bion mitt i stan.

Restider från Linköping

Linköping – Norrköping 20 minuter med bil eller 30 minuter med tåg.
Linköping – Motala 40 minuter med bil eller tåg.
Linköping – Nyköping 1 timme och 10 minuter med bil eller tåg 
Linköping – Jönköping 1 timme och 30 minuter med bil 
Linköping – Stockholm 1 timme och 40 minuter med tåg 
Linköping – Malmö 2 timmar och 50 minuter med tåg 
Linköping – Amsterdam 1 timme och 40 minuter med flyg

Nya moderna bostadsområden

I Linköping är vi i full färd med att bygga nya stadsdelar och ett allt bredare utbud av boendemiljöer, skolor och andra mötesplatser. Du har säkert redan hört talas om Vallastaden, som väckte internationell uppmärksamhet i samband med Sveriges största bo- och samhällsbyggnadsexpo – Vallastaden 2017. Här gick vi från idé till inflyttning på bara fem år. Att hela 40 olika aktörer har byggt här gör att inget hus är det andra likt. Dessutom är det en ovanligt energieffektiv stadsdel.

Ett annat område som nu planeras och som ska börja byggas år 2020 är Djurgården, där det kommer bli hela 2 500 nya bostäder. Många av erfarenheterna från Vallastaden tas in här, som exempelvis attraktionskraften i den stora variationen av byggnader och ett tydligt fokus på kollektivtrafik, cyklister och gående.

Olika boendeformer

I Linköping kan du bo precis som du vill. Här finns ett stort och varierat utbud av både villor, bostadsrätter och hyresrätter. Något för alla, med andra ord, och vi vågar nog lova att du kan hitta din drömbostad. Vill du köpa ditt boende kan du dessutom glädja dig åt en generellt lägre prisnivå än i Sveriges allra största städer.

Göra i Linköping

Vi skulle kunna prata hur länge som helst om allt vår stad kan erbjuda. Här finns allt det som präglar en modern storstad, med ett rikt och varierat utbud för såväl den shoppingintresserade som för barnfamiljen, friluftsmänniskan och dig som gärna dansar dig genom natten. Men det är ändå bara början.

Här finns också mer unika företeelser som du kanske inte hittar någon annanstans. Visste du till exempel att Linköping två gånger om året fylls av fantasifigurer från seriernas, filmens och TV-spelens värld? NärCon hålls nämligen här, Nordens största cosplayfestival, ett inkluderande och socialt event som lockar över 10 000 deltagare.

I Sveriges mest jämlika idrottskommun har vi damer och herrar på elitnivå. Det är ingen slump, utan bygger på ett långsiktigt samarbete mellan kommunen och föreningslivet. I Linköping finns Sveriges modernaste ridskola, det framgångsrika damfotbollslaget Linköping Fotboll Club (LFC) och Linköpings Hockeyklubb (LHC).

Vill du ha en aktiv fritid finns alla möjligheter med allt från höghöjdsbanor och golfbanor till arenaidrott och stora event. Du möts av ett varierat och rikt kulturliv i den kreativa stad som Linköping är.

Och så vill vi självklart tipsa om MakersLink – en unik öppen verkstad där man kan mötas för att utbyta idéer och jobba med egna eller gemensamma projekt.

Ja, det var lite om allt som finns att göra här i Linköping. På Visit Linköpings hemsida hittar du mycket mer. Vi ses där ute!

En hållbar stad 

Linköping har länge legat i framkant när det gäller att hitta gröna lösningar på klimatutmaningarna och att utveckla ny miljöteknik. Vi var tidigt ute med att driva miljöfrågor och först i landet med det högt ställda klimatmålet att bli koldioxidneutralt 2025 – ett beslut som togs redan år 2011. Vi är dessutom diplomerade som Fairtrade City sedan 2009.

Idag står vi också bakom Agenda 2030 och FN:s globala mål, och jobbar bland annat med giftfri miljö, klimatanpassning och avfall. Ett annat Linköpingsmål är förutsättningar för en väl utvecklad cykel-, gång- och kollektivtrafik – något som alltid har hög prioritet i stadsplaneringen.

Koldioxidneutralt Linköping 2025

Bakom ambitionen att bli koldioxidneutralt 2025 står Linköpings kommun och dess bolag, det vill säga kommunkoncernen. Men självklart är det så att det kräver engagemang av oss alla. Vi som bor och jobbar här. Tillsammans kan vi göra Linköping till en ännu bättre stad att leva i.

Samarbete med näringslivet

Näringslivet står för en stor del av koldioxidutsläppen till atmosfären – men också för många av miljöproblemens lösningar. Därför spelar de kommunala bolagen och det övriga näringslivets klimatarbete en viktig roll. För att nå koldioxidmålet samarbetar kommunen både med sina egna bolag och med nätverket Linköpingsinitiativet. Det är ett nätverk där även det privata näringslivet ingår med några av sina mest elintensiva företag. Och alla har lovat att bidra till målet: ett koldioxidneutralt Linköping 2025.

Fakta från Klimatsmart Linköping

  • Idag är Linköping den kommun i Sverige med flest installerade solceller. Kommunen har bidragit till det goda resultatet genom att bland annat erbjuda kostnadsfria bygglov för solpaneler och en karta över solinstrålningen.
  • I Linköping arbetar vi aktivt för en giftfri miljö. Kommunen har i det här arbetet ett särskilt fokus på barn och ungdomar.
  • All vår kollektivtrafik är fossilfri.
  • Vi har lyckats med konsten att samordna våra varutransporter. Det har medfört en betydande minskning av antalet transporter och därmed utsläpp av koldioxid.
  • Matavfall från boende och verksamheter slängs i Gröna Påsen och blir till biogas – biogas som sedan används som bränsle till våra bussar och bilar.
  • Miljövänligare gatubelysning med LED-teknik håller på att införas på allt fler ställen i Linköping.
  • Boende och företag i Linköping kan kontakta kommunens energirådgivare för kostnadsfri och opartisk konsultation för att sänka sin energiförbrukning.

Lär dig mer på om Linköpings miljöarbete på vår hemsida Klimatsmart Linköping.