Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Den livsvänliga staden


Mamma som viskar i örat på sitt barn

Linköping är en trygg, välkomnande och livsvänlig plats. Här möts unga och gamla, nyinflyttade, entreprenörer, innovatörer och inte minst våra 32 000 studenter. I Linköping får människorna, deras fritidsintressen och kreativitet utrymme att utvecklas.

En spännande och utvecklande karriär, eller ett härligt liv med tid över för vänner och familj? I Linköping behöver du inte välja. Här finns alla möjligheter, och de korta avstånden mellan både jobbet, dina och barnens aktiviteter, ger dig mer tid för allt det goda i livet. Känn pulsen i city eller lugnet i naturen – allt är lika nära. Det gör det lätt att hitta det som alla söker – balansen - den finns här.

Universitet och universitetssjukhus med forskning i världsklass

Foto: Mikael Peltomaa 

Vill du studera? Då har du kommit rätt! Linköpings universitet är nämligen inte bara ett av Sveriges bästa universitet – det rankas dessutom högt internationellt, och studenterna här är utifrån flera undersökningar bland de mest eftertraktade på arbetsmarknaden. LiU:s innovativa utbildningar kännetecknas av hög kvalitet samt de många tvärvetenskapliga programmen, vilka väl matchar den nya tidens krav på kompetens. Utöver den högklassiga utbildningen bedrivs spetsforskning som bidrar till stadens glödheta start-up scen liksom till näringslivets starka utveckling inom en rad områden.

Som enda svensk stad har Linköping dessutom blivit utsedd till Årets studentstad två gånger, där studentinflytande, samverkan med näringsliv, långt gången pedagogisk utveckling och hemkänsla är några av de avgörande kriterierna till utmärkelserna.

Sveriges smartaste stad – och en av de bästa att bo i

Linköping rankas högt när det gäller de bästa städerna att bo i. I tidskriften Fokus årliga rankning ”Bäst att leva” 2019 hamnade Linköping på en andra plats bland Sveriges större städer, och i rapporten ”Samhällsbarometern” 2019 rankas Linköping som Sveriges smartaste stad. En stor anledning är det smarta näringslivet, med sitt breda affärs- och nöjesutbud samt våra många kunskapskluster. Det är vi naturligtvis glada över, och fortsätter att jobba för att Linköping ska vara den bästa staden att leva, bo, arbeta och driva företag i. För vi tror att en stad där människor trivs, också är en stad där idéer blir verklighet. Som här, i framtidsstaden Linköping.

Bo som du vill 

Linköping växer och förändras varje dag med fler invånare, företag och nya spännande stadsdelar. Det finns en god service från offentlig sektor med ett brett och varierat utbud av bra skolor, vård och omsorg. I stadskärnan finns vackra torg, parker och grönområden. Stångån med Kinda kanal, caféer och restauranger samt ett stort utbud av butiker och varuhus. Gällande just shopping är Linköping faktisk, kanske oväntat landets 8:e största detaljhandelskommun.

Linköping är staden för dig som uppskattar både närhet och möjligheter. Här får du närheten till både naturen och stadslivet, kulturen och mötesplatserna. Och jämfört med Sveriges allra största städer, vågar vi lova att du också kan bo bättre. I Linköping kan du bo precis som du vill. Här finns ett stort och varierat utbud av både villor, bostadsrätter och hyresrätter. Något för alla, med andra ord, och vi vågar nog lova att du kan hitta din drömbostad. Vill du köpa ditt boende kan du dessutom glädja dig åt en generellt lägre prisnivå än i Sveriges allra största städer. Runt Linköping finns det dessutom flera mindre orter med goda möjligheter att hitta just ditt drömboende – bara ett fåtal minuter från jobbet, bion, restaurangen eller konserten mitt i stan.

Kvadratmeterpriset för en villa eller bostadsrätt i Linköping är lägre än i Sveriges storstadskommuner. Att tiden för att ta sig till jobbet, lämna barn på fritidsaktiviteter eller för dig att komma ut i skogen på veckans långpass "trailrun", dessutom bara tar en kvart gör inte saken sämre. Mer tid för allt det goda, helt enkelt. Det är livskvalitet, som vi ser det. Och vi tror du kommer hålla med.

Nya moderna bostadsområden

Linköping bygger i snabb takt nya stadsdelar med ett allt bredare utbud av boendemiljöer, skolor och andra mötesplatser. Du har säkert redan hört talas om Vallastaden, som väckte internationell uppmärksamhet i samband med Sveriges största bo- och samhällsbyggnadsexpo – 2017. Här gick vi från idé till inflyttning på bara fem år. Att hela 40 olika aktörer har byggt mer än 1 000 bostäder på denna korta tid gör att inget hus är det andra likt. Dessutom är det en ovanligt energieffektiv och progressiv stadsdel.

Ett annat område som nu planeras och som ska börja byggas år 2021 är Djurgården, där det kommer bli hela 2 500 nya bostäder. Många av erfarenheterna från Vallastaden tas in här, som exempelvis attraktionskraften i den stora variationen av byggnader och ett tydligt fokus på kollektivtrafik, cyklister och gående. I ett mer centralt läge planeras 600 bostäder i Folkungavallen precis angränsade till stadens nya Simhall, Sveriges främsta när den invigs 2022. EbbePark som ligger mellan city och LiU campus är en annan innovativ och spännande stadsdel som växer fram just nu. Läs mer om alla dessa projekt och flera andra på Linkoping.se: 

Att göra i Linköping

Vi skulle kunna berätta hur länge som helst om allt det vår stad kan erbjuda. Här finns alla möjligheter som präglar en modern storstad, med ett rikt och varierat utbud för såväl den kulturintresserade som för barnfamiljen, friluftsmänniskan och dig som gärna dansar dig genom natten och kanske även vill botanisera bland det senaste inom mode eller design till hemmet efter du träffat vännerna på ett café för en Söndags brunch. Men det är ändå bara en början.

I Linköping finns mer unika företeelser som du kanske inte hittar någon annanstans. Visste du till exempel att staden två gånger om året fylls av fantasifigurer från seriernas, filmens och TV-spelens värld? NärCon, Nordens största cosplayfestival, ett inkluderande och socialt event som lockar över 10 000 deltagare med en starkt inkluderande värdegrund hålls här sedan - 2002.

I Sveriges mest jämlika idrottskommun har vi självfallet både damer och herrar på elitnivå. Det är ingen slump, utan bygger på ett långsiktigt samarbete mellan kommunen och föreningslivet. I Linköping finns Sveriges modernaste ridskola och därtill sannolikt Sveriges mest utbyggda nät av ridstigar. Det framgångsrika damfotbollslaget Linköping Fotboll Club (LFC) och Linköpings Hockeyklubb (LHC) samt LASS, vår simklubb som grundades redan 1824!

Vill du ha en aktiv fritid finns därför alla möjligheter med allt från höghöjds- och golfbanor, MTB-, och Skejtparker till arenaidrott och stora friidrotts- och simidrottsevents. Du möts av ett varierat, mångfacetterat och rikt kultur- och fritidsliv i den kreativa stad som är Linköping. En sak till… Vi har en Cricket ”course”… Ja, du läste rätt… önskar du det, finns det! Cricket… vem spelar det i Sverige? Jo, vi…

Ja, det var lite om allt som finns att göra här i Linköping. På Visit Linköpings hemsida hittar du mycket mer. Vi ses där ute.

Musik- och evenemangsstaden

Vi samarbetar över gränserna för att åstadkomma kreativa events och mötesplatser för alla. Exempelvis är kulturhusen Skylten och Bullerbyn, där artister som bl.a. Lars Winnerbäck och Louise Hoffsten börjat sina karriärer, en del av ett stråk från Tannerfors genom centrala Linköping och ut mot Stångebro som ger staden en härlig puls. Idag håller världsartister regelbundet hov på såväl SAAB- som Linköping arena och på andra större och mindre scener i staden året runt. Därtill håller Östgötateatern och Linköpings Konsert och Kongress konserter, pjäser musikaler och andra kulturevenemang av absolut högsta klass.

Att Linköping är en kreativ smältdegel kanske kommer som en överraskning men att hela Sveriges Lars Winnerbäck och Louise Hoffsten kommer härifrån har vi redan nämnt. Kanske mer otippat att Ghost, det världskända rockbandet som slog igenom som förband till Metallica och belönades med Polarpriset 2018 med sångaren Tobias Forge i spetsen, även härstammar från vår stad?

Bland övriga mer eller mindre välkända artister från Linköping kan även nämnas The Majority Says, Dead Soul, Märvel, Le Fleur Fatale, Cloudberry Jam, Anton Nessvi, Gustav Horsak samt att Ludwig Göransson som just nu (- 20) är hetast i Hollywood, när det kommer till filmmusik, alla har eller haft sin hemvist här. Att de replokaler, studieförbund och musikhus som alltjämt finns haft en enorm betydelse för Linköpings musikframgångar går inte nog att betona. En egen lokal blir ett kreativt högkvarter där drömmar kan bli till verklighet. Därtill finns ett nätverk med grafiker, indie-skivbolag, studios och musiker som alla bidrar till att förverkliga en artists drömmar om framgång i den extremt tuffa musikbranschen. Linköping är Rockcity!

Och just det; visste du förresten att även Beyoncés röst färgats av Linköping? Detta med hjälp av effekter som utvecklats av Linköpingsföretaget Softube – mer kända i London och Los Angeles än på hemmaplan. Ännu en koppling där LiU och vår Start-Up scen nått ytterligare en internationell framgång.

I Visit Linköping & Co:s evenemangskalender hittar du alla evenemang som är på gång i Linköping.

En hållbar stad 

Linköping har länge legat i framkant när det gäller att hitta gröna lösningar på klimatutmaningarna och att utveckla ny miljöteknik. Vi var tidigt ute med att driva miljöfrågor och först i landet med det högt ställda klimatmålet att bli koldioxidneutralt 2025 – ett beslut som togs redan år 2011. Vi är diplomerade som Fairtrade City sedan 2009.

Idag står vi därutöver självklart bakom Agenda 2030 och FN:s globala mål. Vi arbetar just nu (-20) med fokus på bland annat giftfri miljö, klimatanpassning och avfall. Ett annat Linköpingsmål är förutsättningarna för en väl utvecklad cykel-, gång- och kollektivtrafik – något som alltid har en hög prioritet i stadsplaneringen.

Koldioxidneutralt Linköping 2025

Bakom ambitionen att bli koldioxidneutralt 2025 står Linköpings kommun och dess bolag, det vill säga kommunkoncernen. I kommunkoncernen ingår Tekniska verken som genom åren blivit ett av Sveriges mest progressiva företag i avseende på att vara först med innovationer och tekniska lösningar som kan bidra till ett hållbart och resurseffektivt samhälle. Tekniska verken i samverkan med LiU och näringslivet har format ryggraden i det som är en tämligen världsunik satsning mot koloxidneutralitet redan 2025. Men självklart är det så att det kräver engagemang av alla som bor, lever och verkar här. Tillsammans kan vi göra Linköping, och världen, till en ännu bättre plats.

Samarbete med näringslivet, Linköpingsinitiativet

Näringslivet står för en stor del av koldioxidutsläppen till atmosfären – men också för många av miljöproblemens lösningar. Därför spelar de kommunala bolagen och det övriga näringslivets klimatarbete en viktig roll. För att nå koldioxidmålet samarbetar kommunen både med sina egna bolag och med nätverket Linköpingsinitiativet. Det är ett nätverk där det privata näringslivet ingår med några av sina mest el-intensiva företag. Och alla har lovat att bidra till målet: ett koldioxidneutralt Linköping 2025.

Lär dig mer på om Linköpings miljöarbete på vår hemsida Klimatsmart Linköping.


Varmt välkommen att förverkliga just din dröm – i Linköping!