Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Tillstånd, lokaler och mark


Foto taget genom fönstret på en man som tillagar crepes

När du startar företag behöver du kolla upp om du behöver några särskilda tillstånd för din verksamhet, samt om företaget kräver registrering eller anmälan till myndigheter, kommun eller andra organisationer. Du behöver även fundera på vart du ska bedriva din verksamhet.

Tillstånd och regler

På Linköpings kommuns ordinarie webbplats hittar du information om tillstånd och regler. Och har du frågor eller behöver guidning så är du naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss på Företagsservice.

Lokaler och mark

I Linköping finns det flera olika företagsmiljöer – vissa med inriktning mot särskilda branscher och andra med en stor variation av verksamheter. I Mjärdevi till exempel hittar du många högteknologiska företag, medan Vreta Kluster är inriktat på gröna näringar. Undrar du vilket område som skulle kunna passa dig och ditt företag? Läs då gärna mer om områdena på Linköpings kommuns ordinarie webbplats, eller hör av dig till Företagsservice så berättar vi mer.

I Lokal- och markdatabasen på Linköpings kommuns ordinarie webbplats kan du ta en titt på vad som finns ledigt just nu.

Co-working, inkubator och kluster

I Linköping finns det flera så kallade coworking spaces / kontorshotell. Fördelarna är många, inte minst för nystartade företag. Kostnaden är ofta lägre och du slipper binda upp dig i långa hyreskontrakt. Du har dessutom utmärkta möjligheter att nätverka och utbyta kunskaper och idéer med andra företag, och du får tillgång till en kreativ och fungerande arbetsmiljö där all infrastruktur redan finns på plats. Kort sagt: frihet och flexibilitet, och utmärkta möjligheter till samarbete. Inte undra på att det blivit så populärt.

I Linköping finns även ett flertal kluster, alltså fysiska miljöer där företag inom en specifik bransch kan verka tillsammans. I ett kluster får du inte bara nära utbyte med företag i samma bransch. Klustret kan även innehålla inkubatormöjligheter och stöd kring marknadsföring, hjälp med ansökningar till EU-medel och, inte minst, en stark koppling till forskning och utveckling. Klustren har ofta en bred förankring och nätverk till regionala och nationella aktörer och övriga stödsystem. I Linköping finns kluster inom exempelvis flygteknik, miljöteknik och gröna näringar.