Snabbnavigation

Hoppa till huvudinnehåll

Tio anledningar att välja Linköping


1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
 1. En av Sveriges snabbast växande städer

  Linköping är Sveriges femte största stad, och växer snabbt. Vi är nu cirka 162 000 invånare. År 2025 är prognosen att vi är fler än 175 000 och år 2060 räknar vi med 250 000. Näringslivet är en förutsättning för vår fortsatta växtkraft och den växande staden ger även fler möjligheter för näringslivet, med fler kunder och samarbetspartners. Lyftkranar är ett vanligt inslag i vår skyline, och det är inte för inte som vi gärna kallar oss framtidsstaden Linköping.

 2. Ett geografiskt drömläge

  Med E4:an, järnvägen och en internationell cityflygplats (med flera avgångar till Amsterdam varje dag) bara minuter från stadskärnan är Linköping nära det mesta. Faktum är att vi tillsammans med Norrköping och dess hamn bildar en av landets starkaste logistikregion. Och vi har en stor fördel av vår geografiska position. Linköping ligger mitt emellan Sveriges två största städer, och härifrån når du cirka 500 000 invånare med bara en timmes pendling. Och med den kommande Ostlänken går det ännu snabbare i framtiden.

 3. Kompetens och forskning

  Utbildningsgraden i Linköping är hög – hela 51 procent har eftergymnasial utbildning och befolkningen är ung med en medelålder på 39 år. Linköpings universitet, som har cirka 32 000 studenter och 4000 medarbetare, är enligt internationella rankningar bland de främsta universiteten i världen. Universitetet har ett stort antal innovativa utbildningar, inklusive många professionsutbildningar för till exempel läkare, lärare, civilekonomer och civilingenjörer. Här bedrivs också världsledande, gränsöverskridande forskning inom en mängd områden. Studenterna vid LiU är bland de mest eftertraktade på arbetsmarknaden, och bland tidigare LiU-studenter hittar vi idag Oscarsvinnare, ministrar, ledare för globala företag och entreprenörer i topplistade startup-bolag. Studenter från LiU har också blivit globalt inflytelserika inspiratörer och listade som supertalanger.

 4. Ett starkt näringsliv

  I Linköping finns 11 000 aktiva företag, och näringslivet bygger på en kombination av innovationskraft, branschbredd, spetskompetens och gynnsamma samarbeten. Vi har en optimal blandning av tillverkande industri, tjänstesektor, handel och offentlig verksamhet, vilket gör oss väl rustade mot eventuella konjunktursvängningar. Vi har tunga namn som Saab och Ericsson, och samtidigt en stark innovationskultur som gjort att många Linköpingsföretag har vuxit till världsledande inom sina respektive branscher – där Sectra, IFS och NIRA Dynamics är några exempel.

 5. Samverkan

  I ett alltmer komplext samhälle behöver vi bli starkare tillsammans för att nå tillväxt. Och samverkan finns i vårt DNA. Vi är kända för att samverka ofta och tätt mellan offentlig verksamhet, näringsliv, akademin och samhället – det är så vi skapar de bästa förutsättningarna för ett starkt näringsliv med konkurrenskraftiga synergieffekter.

 6. Infrastruktur för innovation och utveckling

  Linköping har en väl utvecklad infrastruktur för bolagens utveckling. Vi har under lång tid satsat på mer eller mindre nischade innovationsmiljöer där företag inom samma bransch kan hitta samarbeten och samverka för att nå synergieffekter. Linköping Science Park är känt över hela världen, men vi har också starka kluster inom exempelvis flygteknik, miljöteknik och gröna näringar. Vi har dessutom en rad välfungerande stödsystem för entreprenörer och startups, som till exempel en av Sveriges bästa inkubatorer: LEAD.

 7. En av landets bästa platser att bo på

  För att välja en stad krävs det inte bara goda förutsättningar i näringslivet och på arbetsmarknaden – du ska även trivas med att bo och leva här. Linköping är av tidningen Fokus utnämnt till landets näst bästa plats att bo på bland Sveriges större städer. Här är det alltid nära till både natur och kultur, och det finns gott om fritidsaktiviteter för alla. Vad sägs om att åka vattenskidor mitt inne i city? En historisk rundvandring? Eller kanske en båttur på Göta Kanal? Visste du förresten att besöksnäringen är en av Linköpings snabbast växande branscher?

  Linköpings vackra läge mitt på den bördiga Östgötaslätten, med sin rikedom av öppna landskap, skogar och sjöar, låter våra livsmedelsproducenter ta vara på allt det goda naturen har att erbjuda. Staden kan också erbjuda ett spännande kök för alla smaker – med ett dignande utbud av trendiga, miljösmarta caféer och restauranger.

  Själva boendet då? Här kan du bo precis som du vill – lägenhet i city, radhus i ytterområden eller villa på landet med bara tjugo minuter till stan.

 8. En av Sveriges smartaste städer

  I en smart stad används digitalisering, innovationer och data för att förenkla livsmiljön, värna om jordens resurser och skapa ett hållbarare samhälle. Linköping är den stad i Sverige som lyckats allra bäst med detta. Det visar den nya rapporten Samhällsbarometern 2019 från teknik- och arkitektkoncernen PE, Projektengagemang.

 9. Bäst på ungt entreprenörskap

  Linköping har utsetts till Årets UF-kommun i Östergötland. I Linköping är entreprenörskap och företagsamhet en självklarhet för alla som vill. Linköping arbetar aktivt för att främja företagsamhet och ett ökat entreprenörskap bland stadens unga, och det går en röd tråd från arbetet med Framtidsfrön på grundskolan till Ung Företagsamhet på gymnasiet.

 10. Hållbarhet, företagsamhet och hela Sveriges Winnerbäck.
  • Linköping har som mål att bli en koldioxidneutral kommun år 2025.
  • Den ideella organisationen Ung Företagsamhet startades i Linköping 1980 och ger Sveriges gymnasieungdomar möjlighet att som en del av sin gymnasieutbildning starta, driva och avveckla ett eget företag under ett läsår.
  • Det Grammyvinnande rockbandet Ghost och hela Sveriges Lars Winnerbäck är sprungna ur Linköpings replokaler.
  • Två gånger om året fylls Linköping av fantasifigurer från seriernas, filmens och TV-spelens värld i Nordens största spel- och cosplayfestival NärCon.